Împrumutaţii Bancpost în CHF - nemulţumiţi de oferta de conversie a Băncii Transilvania

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 iunie 2018

Împrumutaţii Bancpost în CHF - nemulţumiţi de oferta de conversie a Băncii Transilvania

Actualizare REPREZENTANŢII BĂNCII TRANSILVANIA:

"83% dintre clientii BT - interesaţi de oferta de conversie a creditelor în CHF"

83% dintre clientii Băncii Transilvania sunt interesaţi de oferta de conversie a creditelor în franci elveţieni (CHF), ne-au transmis reprezentanţii BT, precizând: "În urma lansării ofertei BT pentru conversia în lei sau euro a creditelor în franci elveţieni a BancPost - Banca Transilvania a început contactarea clienţilor în vederea prezentării ofertei. Din datele preliminare pe care le avem - au fost contactaţi aproximativ 1.200 din cei 2.250 de clienţi eligibili -, rezultatele sunt foarte bune. Mai precis 83% dintre clienţi sunt interesaţi de ofertă şi şi-au stabilit o întâlnire cu consilierii BT pentru a discuta detalii tehnice şi procedurale pentru conversie".

-----

Cei mai mulţi dintre clienţii împrumutaţi în franci elveţieni (CHF) la Bancpost se declară nemulţumiţi de oferta lansată zilele trecute de Banca Transilvania (BT) - cumpărătorul Bancpost - care prevede conversia în lei sau euro, cu discount de 18%, a acestor împrumuturi.

Debitorii consideră că reducerea ce urmează să fie aplicată la soldul curent, din care vor fi scăzute eventuale obligaţii de plată restante şi sumele calculate datorate de client şi neajunse la scadenţă, nu este suficientă pentru a compensa trecutul. Aceştia adaugă: "În acelaşi timp, ţinând cont de evoluţia ROBOR, acest discount riscă să fie anulat/diluat dacă ROBOR îi continuă ascensiunea. Iar, potrivit opiniilor exprimate, ROBOR va atinge circa 4,5% la finalul anului. Să nu uităm că BT încă nu a anunţat care sunt costurile creditului (rata dobânzii, DAE etc.) şi nici taxele plătibile de către împrumutat dacă semnează conversia".

Unul dintre debitori a scris, pe Grupul Clienţilor în CHF: "Nu ştim ce se va întâmpla după această conversie. Există posibilitatea că, după ce se va face conversia, să scadă francul, dar există şi posibilitatea să crească. La fel va creşte şi euro. Eu, chiar mai înainte, am fost sunată de cei de la Banca Transilvania pentru conversie. Dar nu ştiu ce voi face. Pentru că nu mai vreau să repet greşeala din anul 2008, când am schimbat creditul din euro în CHF. Dacă rămâneam pe creditul în euro în continuare, acum eram scăpată".

Un alt debitor este de părere că oferta băncii trebuie analizate: "Mergeţi la bancă, luaţi oferta, analizaţi condiţiile de cost şi contractul în sine. Faceţi simulări cu privire la rata lunară, ţinând cont de evoluţia ROBOR (sunt calculatoare online). Iar apoi, în funcţie de situaţia din familie, luaţi o decizie asumată!"

Există şi o minoritate printre împrumutaţii în moneda elveţiană care consideră bun discountul de 18%, ţinând cont de situaţia din instanţe. De asemenea, alţii sunt atraşii de acest dis­count de 18%, intenţionând să-şi ramburseze anticipat creditul.

Campania băncii clujene va fi derulată în perioada 2 iulie - 31 august. Cos­turile notariale legate de operaţiunea de conversie sunt suportate de Bancpost, a anunţat Banca Transilvania, adăugând: "În cazul în care situaţia juridică a imobilului este modificată faţă de momentul constituirii ipotecii sau sunt necesare procuri speciale de reprezentare şi/sau operaţiuni de succesiune şi/sau partaj, costurile revin în sarcina clienţilor".

Comunicatul BT precizează: "Cei circa 2.250 de clienţi Bancpost eligibili pentru a beneficia de oferta de conversie vor fi contactaţi telefonic şi invitaţi la o întâlnire, la una dintre unităţile Bancpost incluse în campanie. La întâlnirea de la Bancpost cu echipa mixtă BT - Bancpost vor fi prezentate sumele estimative ale ofertei, şi anume: totalul reducerii; noul sold al creditului ca urmare a aplicării reducerii; noua sumă lunară de plată; etapele care trebuie urmate pentru ca un client al Bancpost să devină client al Băncii Transilvania. Clienţii au la dispoziţie minimum 15 zile pentru a lua decizia de acceptare a conversiei. Programarea pentru semnarea efectivă a documentelor se realizează după acceptarea ofertei. Odată cu operaţiunea de conversie, prin acelaşi contract autentificat în faţa notarului se va realiza şi schimbarea creditorului, din Bancpost în Banca Transilvania".

Astfel, BT repetă "Operaţiunea Iceberg", în cadrul căreia au fost convertite creditele în CHF acordate de Volksbank. Aceasta a fost lansată în mai 2015 şi a prevăzut discounturi de 22,5%.

De programul de conversie cu dis­count denumit "Operaţiunea Iceberg" au beneficiat în jur de 18.000 de clienţi ai Volksbank. La reducerea de 22,5% la sold, s-a adăugat contravaloarea comisionului de risc plătit efectiv de clienţi pe tot parcursul derulării creditului, care a fost eliminat din contractele de credit încheiate între bancă şi consumatori. Anterior aplicării acestui program, Volksbank România a făcut o majorare de capital, în vederea derulării conversiei creditelor în CHF.

Banca Transilvania a finalizat, recent, achiziţia pachetului majoritar de acţiuni (99,15%) deţinut de către Eurobank Group la Bancpost, pentru 178,67 milioane de euro, reprezentând 75% din valoarea activului net. BT a cumpărat şi acţiunile deţinute de Eurobank la ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN. În plus, Banca Transilvania a preluat un împrumut subordonat, în valoare de 80 de milioane de euro, datorat de Bancpost către banca mamă.

Pentru ERB Retail IFN, banca a plătit 40,42 milioane euro, (77% din preţul de piaţă al acţiunilor/valoarea contabilă), iar pentru ERB Leasing IFN - 6,79 milioane euro (63% din preţul de piaţă al acţiunilor/valoarea contabilă).

Grupul Financiar Banca Transilvania a încheiat anul trecut cu un profit net de 1,242 miliarde lei, în scădere cu 2,74%. Grupul BT avea, la finalul lunii decembrie 2017, active de 59,8 miliarde lei, din care banca deţine 59,3 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. ...

    1. Tot din caverna injuri postacule? La tine nu se vede cand e noapte si vreme de dormit, asa? Analizind orele postarilor tale e clar ca te “inghesuie” munca. A, de fapt asta e munca ta? Scuzati. Vezi ca luzeri se scrie cu “ă” :))))

      L-a trimis citu sa isi faca norma de mancat hamno, castiga o saorma pe faza asta, pe care o impart amandoi. Citu mananca maioneza si cartofii, cretinului ii ramane ardeiul iute.

    Care clienti? I-ati intrebat voi pe toti clientii CHF sau doar adunatura GCCC care e strunita de cobzarul mustacios?

    83% din 1200 contactati din cei 2250 adica :) Pana acum deci sub 50% din total :) Mai contactati :) sa nu aruncam cu cifre interpretabile .

    Ieri am fost chemati la asa zisele negocieri,la o rata de 405 Chf,echivalentul a 1620ron,momentan,care este fixa pina la finele creditului,ei mi au oferit o rata noua de 1575,79ron ce va creste in functie de robor.Ce parere aveti? Fratilor fiti atenti! Astept pareri sau sa mi impartasiti experientelele voastre.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb