Veniturile totale obţinute, anul trecut, din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice au însumat 14,83 miliarde de lei (aproximativ 3,3 miliarde de euro), în creştere cu 0,2% faţă de 2011, anunţă un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), trimis astăzi redacţiei.
Veniturile înregistrate pe piaţa cu amănuntul reprezintă 76% din total şi au sporit cu 1,8% faţă de anul 2011. În cadrul pieţei respective, încasările din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice au atins 11,25 miliarde de lei. Dintre acestea, 5,45 miliarde de lei au fost obţinute din servicii de telefonie mobilă, 2,16 miliarde din servicii de acces la Internet, 1,58 miliarde din servicii de retransmisie a programelor media audiovizuale, iar 1,44 miliarde din servicii de telefonie fixă.
Creşterea cea mai mare a fost înregistrată de veniturile din serviciile de acces la internet (17,4% faţă de 2011), în special pe telefonul mobil (45,3%, atingând 854 milioane de lei).
Cele mai importante ponderi în structura cifrelor de afaceri la nivelul pieţei cu amănuntul le au veniturile obţinute din furnizarea serviciilor de telefonie mobilă (37%), cele obţinute din furnizarea de servicii de acces la internet (aproximativ 15%) şi cele din retransmisia programelor media audiovizuale liniare (11%).
Veniturile din furnizarea de servicii de comunicaţii electronice la nivelul pieţei de gros au scăzut cu 4,4% în 2012 faţă de 2011, până la 3,59 miliarde de lei. Veniturile din interconectarea cu alte reţele publice fixe sau mobile pentru servicii de tranzit şi terminare a apelurilor la puncte fixe au ajuns în anul 2012 la 546 milioane de lei, în scădere cu 5% faţă de anul precedent. Cifra de afaceri din interconectarea cu alte reţele publice fixe sau mobile pentru servicii de tranzit şi terminare a apelurilor la puncte mobile au scăzut cu 10%, atingând 1,94 miliarde de lei.
Studiul a fost realizat pe baza datelor raportate de către furnizorii de servicii de comunicaţii electronice, care au desfăşurat activităţi comerciale în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2013, respectiv de către furnizorii de servicii de comunicaţii electronice care au înregistrat venituri în anul 2012.
ANCOM protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei în domeniu, administrarea resurselor şi încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură.