Kiwi Finance a intermediat anul trecut credite în valoare de 300 de milioane de lei, mai mult cu 11% faţă de anul 2013, şi a consemnat o cifră de afaceri de 6,3 milioane lei, în creştere cu 10% faţă de anul anterior, arată un comunicat remis azi redacţiei.
Creşterea cea mai mare s-a înregistrat pe segmentul creditelor ipotecare standard, cu 39% mai mult faţă de 2013. Creşterea a fost încurajată în principal de scăderea dobânzilor, stabilitatea preţurilor pieţei imobiliare şi de apariţia a noi oferte în zona de locuinţe, mai arată comunicarea.
"Cele trei elemente determinante în activitatea de creditare a băncilor - veniturile populaţiei, dobânzile bancare şi preţurile din zona imobiliară - au creat contextul economic favorabil relansării activităţii de creditare în special pe segmentul creditelor ipotecare", potrivit sursei.
Creditele intermediate pentru persoane fizice au reprezentat 96% din portofoliul Kiwi Finance, astfel: credite ipotecare standard 65%, credite de nevoi personale 24%, credite Prima casă 7%. Diferenţa de 4% reprezintă credite pentru persoane juridice.
Din punct de vedere geografic, creşterea pe creditele ipotecare a fost generată în special de Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Oradea. Valoarea medie a principalelor două tipuri de credite intermediate în 2014 de Kiwi Finance a fost de 25.000 lei la credite de nevoi personale, respectiv de 220.000 lei la credite ipotecare.
Anca Bidian, CEO Kiwi Finance:"Anul 2014 a fost pentru Kiwi Finance al treilea an consecutiv de creştere şi al doilea cel mai bun an de la începutul crizei, creştere determinată de evoluţia elementelor definitorii ale pieţei pe care avem expertiză intermedierea de credite. Astfel, pe măsură ce dobânzile au continuat trendul de scădere din ultimii ani, cererea solvabilă de creditare a crescut, cea mai mare pondere fiind înregistrată pe segmentul creditelor ipotecare".
"Estimăm că această tendinţă de creştere se va păstra şi în 2015, an care a început deja cu un volum de credite intermediat mai mare cu 50% în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut", precizează Anca Bidian.
Principalele obiective ale anului 2015 sunt creşterea cu 15% a volumul de credite intermediate, faţă de anul trecut, şi consolidarea reţelei naţionale. Astfel, Kiwi Finance va ajunge la un volum de credite de 345 milioane lei la sfârşitul anului, ceea ce va însemna o cotă de piaţă superioară cu 7% celei din 2014.
Kiwi Finance, înfiinţată în 2003, oferă servicii de asistenţă şi intermediere în obţinerea creditelor bancare. Până în prezent, compania a intermediat credite de 720 milioane euro, pentru mai mult de 164.000 de clienţi, fiind prezentă în 31 de oraşe ale României.