ÎN 2017: Enterprise Investors a raportat încasări de peste un miliard de euro din exituri

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 februarie 2018

Fondul polonez de private equity Enterprise Investors a încasat, anul trecut, peste un miliard de euro pentru investitorii săi, din cele zece exituri totale, un exit parţial, precum şi din dividendele plătite de companiile din portofoliu, potrivit unui comunicat de presă transmis redacţiei.

În iulie 2017, Polish Enterprise Fund VII (PEF VII) a semnat un acord pentru cumpărarea a 100% din acţiunile Jantoñ, cel mai mare producător polonez de băuturi alcoolice produse din struguri şi fructe. Tranzacţia a fost finalizată în septembrie pentru o sumă care nu a fost dezvăluită.

În noiembrie 2017, PEF VII a semnat un acord pentru achiziţia a 100% din acţiunile CBA Slovacia, unul dintre liderii locali ai retailului alimentar din Slovacia. Ca parte a acordului, EI va furniza capital adiţional de 16 milioane euro pentru reducerea datoriilor companiei şi pentru finanţarea expansiunii.

Pe lângă aceste achiziţii, în 2017 fondurile au realizat trei investiţii adiţionale. Polish Enterprise Fund VI (PEF VI) a investit încă 2,5 milioane euro în Wento, o companie specializată în construirea de parcuri eoliene şi fotovoltaice în Polonia. Această investiţie creşte participaţia totală a PEF VI în Wento la 48,9 milioane euro. PEF VII a investit încă 4,9 milioane euro în Nu-Med, o reţea de clinici de radioterapie, crescând capitalul angajat în această companie la 42,2 milioane euro.

Enterprise Venture Fund I (EVF) a injectat încă 2 milioane euro în J.S. Hamilton Poland, al doilea mare furnizor de servicii independente de inspecţie şi analiză din Polonia.

Potrivit datelor companiei, valoarea totală a investiţiilor finalizate anul trecut este de 58,7 milioane euro.

Comunicatul arată că începutul anului a fost marcat de două exituri majore ale unor companii din portofoliu care activează în retailul alimentar. În februarie a fost finalizată vânzarea Profi Rom Food, cel mai mare lanţ de supermarketuri din România, pentru o valoare totală de 533 milioane euro. În aprilie, PEF VI a vândut toată participaţia sa în Dino, unul dintre lanţurile de retail cu cea mai rapidă creştere din Polonia. Încasările brute totale rezultate în urma acestei listări suprasubscrise semnificativ la Bursa de Valori din Varşovia (WSE) s-au ridicat la 376 milioane euro. Aceasta este cea mai mare listare din Europa Centrală şi de Est a unei companii susţinută de un fond de private equity şi cea de-a 34-a listare din portofoliul EI.

Comunicatul mai spune: "Pe parcursul anului, fondurile noastre au rămas foarte active la bursele de valori din Varşovia şi Praga, finalizând trei exituri totale şi un exit parţial".

În iunie, EVF a vândut pachetul de 38,1% deţinut în Polski Bank Komorek Macierzystych, o importantă bancă europeană de depozitare a sângelui prelevat din cordonul ombilical. Tranzacţia a generat încasări brute de 22,7 milioane euro, iar încasările totale brute generate de această investiţie au atins 34,8 milioane euro, reprezentând o multiplicare de 8,1 ori a costului.

În aceeaşi lună, CED Group (CEDG), un holding controlat de PEF VI, a semnat un acord în urma căruia şi-a redus participaţia în Kofola, un producător de top de băuturi răcoritoare din Europa Centrală şi de Est. Acţiunile au fost cumpărate de către fondatorii companiei, iar CEDG şi-a diminuat participaţia de la 37,3% la 25,3%. De asemenea, fondul a plătit şi dividende. PEF VI a realizat încasări brute 40,8 milioane euro în urma acestor tranzacţii.

În iulie, EVF a vândut întreaga participaţie de 9,25% în Elemental Holding, un lider de piaţă regional care activează în domeniul reciclării materialelor neferoase şi a deşeurilor electronice, într-o tranzacţie secundară la WSE. Tranzacţia a generat încasări brute de 11,7 milioane euro, reprezentând o multiplicare de 1,5 ori a costului.

Fondurile au vândut şi Skarbiec Holding, o societate de administrare de investiţii, lider în Polonia. În septembrie, Polish Enterprise

Fund V (PEF V), a vândut restul participaţiei în Skarbiec în cadrul unei tranzacţii secundare la WSE. Încasările brute totale generate de această investiţie au atins 116,7 milioane euro, ceea ce reprezintă o multiplicare de 3,1 ori a costului.

Pe lângă tranzacţiile de pe piaţa de capital, în luna martie PEF V a decis să vândă subsidiara care deţinea 59,95% din Harper Hygienics, un producător polonez de produse pentru igiena pielii, listat la WSE. Cumpărătorul, iCotton - un producător leton de produse cosmetice şi igienice, s-a angajat să furnizeze companiei capital adiţional şi să lanseze o licitaţie la WSE pentru a atinge o deţinere de 66%. Valoarea tranzacţiei a fost un euro.

În decembrie, PEF VI a semnat un acord pentru vânzarea a 100% din acţiunile Netrisk.hu, cel mai mare broker online de asigurări din Ungaria, către MCI.Euro Ventures, parte a MCICapital Group, o firmă de private equity listată la Bursa de Valori din Varşovia. Valoarea tranzacţiei este de 56.5 milioane euro.

În 2017, lista exiturilor include şi trei tranzacţii a căror valoare nu a fost dezvăluită. În martie, EVF a vândut pachetul de acţiuni deţinut în Tahe Outdoors, o companie producătoare de echipament pentru sporturi nautice, către fondatorii companiei. În luna mai, PEF VI a vândut United Oilfield Services, un furnizor de servicii pentru industria de petrol şi gaze din Europa, către un investitor privat. În decembrie, PEF V şi PEF VI au semnat un acord pentru vânzarea Grupului Macon. Prin urmare, unul dintre cei mai mari producători români de materiale de construcţii va fi achiziţionat de un lider global al industriei, Xella Group. Tranzacţia este condiţionată de obţinerea aprobării Consiliului Concurenţei din România.

Valoarea totală a încasărilor, inclusiv a dividendelor, rezultate din exiturile finalizate de fondurile administrate de EI anul trecut se ridică la 1,1 miliarde euro.

De la fondarea sa în 1990, Enterprise Investors a strâns nouă fonduri cu capital ce depăşeşte 2,5 miliarde euro. Până la sfârşitul anului 2017, fondurile din administrarea EI au investit 1,8 miliarde euro în 139 de companii din diverse sectoare de activitate. Această cifră include 1,2 miliarde euro investite în 117 companii din Polonia şi 600 milioane euro investite în 22 de companii din Europa Centrală şi de Est. Fondurile administrate de Enterprise Investors au vândut 126 companii, realizând încasări totale brute în valoare de 3,6 miliarde euro, din care 1,5 miliarde euro au fost generate de investiţiile din afara Poloniei. Fondurile EI deţin în acest moment acţiuni în 13 companii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb