ÎN 2017 FAŢĂ DE ANUL ANTERIOR, Profitul net al Grupului Wienerberger a crescut cu 50%, la 123 milioane euro

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 1 martie 2018

Profitul net al Grupului Wienerberger a crescut cu 50%, la 123 milioane euro

Grupul Wienerberger: "O achiziţie din România aşteaptă aprobarea autorităţilor locale privind concurenţa"

Deşi ultimul an a fost marcat de evoluţii diferite în diverse pieţe, totuşi construcţiile de locuinţe noi şi investiţiile în infrastructură au crescut considerabil, la nivel global, subliniază specialiştii din cadrul Grupului Wienerberger. Sursele citate apreciază că această tendinţă este mai pronunţată în Europa de Est şi în SUA, contribuind la creşterea volumelor de vânzări.

În 2017, Wienerberger şi-a intensificat ritmul de creştere, arată reprezentanţii companiei, precizând că achiziţiile din Germania, Austria şi America de Nord au extins acoperirea geografică a activităţii de cărămidă.

Grupul anunţă că, în prezent, "o achiziţie din România aşteaptă aprobarea autorităţilor locale privind concurenţa".

La începutul lunii noiembrie 2017, Consiliul Concurenţei a anunţat că analizează tranzacţia prin care Wienerberger Sisteme de Cărămizi SRL preia Brikston Construction Solutions SA. Comunicatul instituţiei menţiona: "În conformitate cu prevederile Legii concurenţei nr. (21/1996), această operaţiune este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului Consiliului Concurenţei. Ca urmare, Autoritatea de concurenţă va evalua concentrarea economică în scopul stabilirii compatibilităţii cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege. Consiliul Concurenţei este interesat în obţinerea de observaţii şi puncte de vedere de la companiile terţe, referitor la modul în care concentrarea economică ce urmează a se realiza afectează sau poate afecta concurenţa pe piaţă".

Conform unor surse din piaţa de fuziuni şi achiziţii, citate de mirsanu.ro, valoarea tranzacţiei este estimată la aproximativ 30 de milioane de euro, însă reprezentanţii celor două companii nu ne-au confirmat, dar nici nu ne-au infirmat această cifră.

Reprezentanţii ADM Capital, fondul internaţional de investiţii în portofoliul căruia se afla Brikston Construction Solutions, ne-au spus, recent, că Wienerberger nu a fost singura companie interesată de această tranzacţie.

Wienerberger subliniază că achiziţia planificată este finanţată din fonduri proprii alocate pentru creşterea şi optimizarea portofoliului său.

În luna octombrie 2017, cele două entităţi anunţau că au ajuns la un acord referitor la preluarea de către Wienerberger AG a pachetului de 98,3% din acţiunile Brikston Construction Solutions SA. Heimo Scheuch, CEO Wienerberger AG, consideră că intenţia de a achiziţiona producătorul de cărămizi Brikston este o excelentă oportunitate pentru extinderea activităţii grupului austriac la nivel local, mai ales în contextul în care societatea pe care urmează să o preia activează într-o regiune a ţării unde Wienerberger nu deţine o unitate de producţie. "Brikston are o gamă largă de produse, un brand puternic şi o cultură organizaţională modernă. Compania poate fi integrată rapid în reţeaua existentă de fabrici şi completează foarte bine prezenţa geografică în România, precum şi susţinerea activităţii noastre la nivel local", a mai spus Heimo Scheuch.

Principala activitate a Brikston Construction Solutions SA, fosta Ceramica Iaşi, constă în producţia şi comercializarea cărămizilor şi a blocurilor ceramice pentru zidărie.

Vânzarea Brikston se înscrie într-o serie recentă de alte tranzacţii ale fondului de investiţii ADM Capital, care şi-a îmbunătăţit profitul operaţional cu peste 60%, pe parcursul celor trei ani de la achiziţia companiei Brikston.

Wienerberger AG a generat venituri consolidate de peste 3 miliarde euro, în 2017, cu 5% mai mult decât în anul precedent

Profitul net al Grupului Wienerberger a crescut cu 50%, în 2017 faţă de anul anterior, de la 82 milioane euro la 123,2 milioane euro, conform comunicatului companiei.

Dezvoltarea afacerii Wienerberger a fost favorizată de creşterea preţurilor medii şi de îmbunătăţirea constantă a structurilor de cost, anunţă documentul citat, menţionând că, în acest context, grupul a generat venituri consolidate de 3,12 miliarde euro în 2017, cu 5% mai mult decât cele din anul precedent.

EBITDA la nivel de grup a crescut cu 3%, până la 415 milioane euro, comparativ cu 404,3 milioane euro în 2016.

Heimo Scheuch, CEO Wienerberger AG, a precizat: "2017 a fost un an bun. Am obţinut venituri record de peste 3,1 miliarde euro - cea mai mare valoare din istoria companiei. Dedicarea noastră pentru îmbunătăţirea performanţei operaţionale continuă să producă rezultate, am reuşit să creştem EBITDA pentru al cincilea an consecutiv şi am ajuns la 415 milioane euro în 2017. Aceste câştiguri convingătoare au condus la un profit net semnificativ mai mare, acum la nivelul maxim din ultimii 10 ani: 123 milioane euro".

În ansamblu, Wienerberger a investit 58,8 milioane euro în creşterea valorii accretive şi a achiziţionat companii cu aport în venituri de 90 milioane euro şi de 16 milioane euro în EBITDA, anunţă sursele citate, menţionând: "Aceste achiziţii se potrivesc perfect cu operaţiunile existente, atât din punct de vedere geografic, cât şi strategic, şi vor contribui la creşterea Wienerberger în anii următori".

Datoria netă a grupului, la 31 decembrie 2017, a scăzut cu 10%, ajungând până la 566,4 milioane euro, conform reprezentanţilor companiei: "Programul de optimizare a costurilor s-a dezvoltat foarte satisfăcător, a generat economii durabile de 11 milioane euro în 2017. De asemenea, capitalul de lucru a fost gestionat cu succes: chiar şi după integrarea celor mai recente achiziţii, capitalul de lucru a rămas la 17% din venituri".

Randamentul acţiunilor a fost de 24% în 2017 şi de peste 200% în ultimii cinci ani, subliniază Heimo Scheuch.

Compania anunţă că, dacă se va aproba în Adunarea Generală Anuală a Wienerberger AG, din 14 iunie 2018, vor fi distribuite dividende acţionarilor în valoare de 0,30 euro/acţiune, ceea ce înseamnă o creştere de 11% raportat la anul precedent. La sfârşitul anului trecut, Wienerberger a lansat un program de răscumpărare de până la 1,2 milioane de acţiuni, care va continua până în 30 octombrie 2018.

Wienerberger se aşteaptă la o uşoară creştere pe piaţa europeană a construcţiilor rezidenţiale, în 2018

Grupul Wienerberger se aşteaptă la o uşoară creştere pe piaţa europeană a construcţiilor rezidenţiale, în 2018. În timp ce piaţa construcţiilor de locuinţe din Europa de Est va continua să câştige teren, piaţa din Europa Occidentală va fi marcată de tendinţe contradictorii, la nivel regional, apreciază specialiştii citaţi. Aceştia arată: "Segmentul renovărilor ar trebui să rămână stabil în regiune. Piaţa infrastructurii din Europa de Est va beneficia de o absorbţie sporită a fondurilor europene. Mai mult, perspectiva macroeconomică optimistă pentru regiune ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra disponibilităţii beneficiarilor finali de a investi în construcţia de locuinţe. În Europa de Vest, Wienerberger are încredere că va vedea o dezvoltare sănătoasă în pieţele importante. În plus, contracte câştigate pe piaţa proiectelor internaţionale la începutul acestui an vor contribui în mod direct în venituri. Costul materiilor prime pentru granulele de plastic vor rămâne ridicate şi vor înregistra fluctuaţii. Evoluţia previzionată a costurilor va fi reflectată în politica de preţuri a companiei pentru afacerile cu ţevi din plastic. Pentru America de Nord, Grupul estimează în continuare o creştere a construcţiilor rezidenţiale şi o dezvoltare a afacerii cu ţevi".

Referitor la perspectivele grupului Wienerberger, Heimo Scheuch estimează: "Grupul Wienerberger va continua să crească în 2018. Optimismul nostru se bazează pe strategia noastră şi pe implementarea măsurilor planificate. În plus, avem un bilanţ puternic care susţine atingerea obiectivelor de creştere. Avem un management local cu experienţă, determinat să susţină şi să implementeze o creştere accelerată. Şi mai presus de toate, avem platforme puternice în toate domeniile noastre de activitate - infrastructură, construcţii rezidenţiale noi, renovări - atât în Europa, cât şi în America de Nord. În general, se aşteaptă, prin urmare, să se genereze un EBITDA consolidat ajustat între 450 şi 470 de milioane euro".

În prezent, compania analizează toate domeniile sale de activitate din perspectiva orientării lor strategice. Dacă se identifică active pentru care se poate îmbunătăţi valoarea prin eliminare, vor fi iniţiate procesele de vânzare aferente, arată reprezentanţii companiei, afirmând că, pe baza estimărilor actuale, Wienerberger poate genera venituri din vânzări în valoare de până la 100 de milioane euro în următoarele 24 de luni.

Managementul companiei urmăreşte o strategie concretă de creştere, axată pe trei direcţii: creştere organică, excelenţă operaţională şi proiecte de creştere, potrivit comunicatului citat:

"- Creştere organică: baza industrială puternică a Grupului şi dezvoltarea continuă a produselor, serviciilor şi soluţiilor inovatoare oferă o bază solidă pentru creşterea viitoare.

- Excelenţă operaţională: iniţiativele menite să sporească eficienţa, optimizarea structurilor de cost şi îmbunătăţirea proceselor operaţionale conduc la îmbunătăţiri organizaţionale. În zonele care nu corespund aşteptărilor conducerii, măsuri de sporire a eficienţei au fost iniţiate deja în al patrulea trimestru al anului 2017. În următoarele 18 luni, compania va intensifica aceste eforturi şi va implementa măsuri suplimentare. Costurile implicate vor ajunge la aproximativ 30 de milioane euro. Împreună cu programul deja existent de optimizare a costurilor, managementul se aşteaptă să obţină economii totale de 15 milioane euro în cursul acestui an.

> Proiecte de creştere: Wienerberger va continua să-şi extindă şi să-şi diversifice platforma prin achiziţionarea de companii cu marjă mare de profit, orientate spre creştere. După ce a identificat o varietate de oportunităţi de dezvoltare atractive, Grupul a alocat în acest scop cel puţin 200 de milioane euro".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb