KIWI Finance a încheiat anul 2019 cu o cifră de afaceri de 21 milioane lei, cu 27% mai mare comparativ cu anul anterior, şi un volum de credite intermediate în valoare de 950 milioane lei, cu 30% mai mare faţă de 2018, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.
Potrivit sursei citate, cu o pondere de 83% din totalul creditelor intermediate, creditul ipotecar standard a fost principalul vector de creştere, urmat cu 14% de creditele de nevoi personale şi 3% credite Prima Casa si credite pentru IMM-uri.
Creditul ipotecar standard a cunoscut o creştere, atât ca volum, cu 37% faţă de anul precedent, cât şi ca număr de clienţi, aducând cu 31% mai mulţi clienţi faţă de 2018. Astfel, pe acest segment de credite, KIWI Finance a ajuns la o cota de piaţă de 8,2% din total piaţă bancară.
Anca Bidian, CEO KWI Finance, a declarat: "KIWI Finance a avut cel mai bun an din istoria companiei, nu numai ca volum de credite intermediate, cât şi ca sustenabilitate şi calitatea portofoliului. Rezultatele foarte bune de anul trecut s-au datorat în special echipei de brokeri KIWI, dar şi parteneriatelor cu cele mai active 23 de bănci şi IFN-uri din piaţa românească în acest moment. Totodată, principalii indicatori care au determinat creşterea de 30% comparativ cu 2018 au fost, pe de o parte, creşterea notorietăţii serviciilor KIWI Finance şi a avantajelor pentru clienţi, cererea solvabilă mare, dobânzile şi costurile bancare accesibile şi, pe de cealaltă parte, o piaţă imobiliară stabilă. Faţă de 2018 remarcăm o creştere uşoară a creditului ipotecar mediu cu 4,4%, aproape în linie cu inflaţia, prefigurând o piaţă imobiliară stabilă şi sustenabilă, fără bule prezente sau crize previzibile la orizont. Ca direcţie generală, industria de brokeraj creşte în fiecare an într-un ritm mai accelerat decât piaţa de creditare, ceea ce arată o evoluţie fireasca de maturizare a acestei industrii. Avem încredere că vom recupera decalajul faţă de ţările avansate, unde industria de brokeraj reprezintă 40-70% din total creditare."