ÎN ACEST AN Circa jumătate din companiile listate la BVB oferă dividende

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 august 2018

Circa jumătate din companiile listate la BVB oferă dividende

Peste 40 din cele 87 de companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au decis, în acest an, să acorde dividende acţionarilor, în valoare totală de 7,23 miliarde de lei, echivalentul a peste 1,55 miliarde de euro, se arată într-un comunicat al operatorul pieţei noastre de capital.

Romgaz (SNG), BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi OMV Petrom (SNP) sunt companiile care au acordat cele mai mari dividende, de peste un miliard de lei fiecare. În total, primele 20 de companii oferă dividende de pes­te şapte miliarde de lei, iar şase dintre acestea au oferit un randament al dividendului de două cifre, infomează BVB.

"La finalul primelor şapte luni din acest an, o evoluţie puternic ascendentă a fost consemnată de BET-TR, indicele Bursei de Valori Bucureşti de tip total return care include şi dividendele, după ce acesta a depăşit 11.600 de puncte şi a crescut cu peste 11%", se arată în raportul operatorului de piaţă.

Potrivit raportului, valoarea totală a tuturor instrumentelor financiare tranzacţionate la BVB a depăşit 1,7 miliarde de euro de la începutul anului şi până la finalul lunii iulie, în creştere uşoară faţă de perioada similară a anului trecut.

Pe de altă parte, valoarea medie zilnică de tranzacţionare pe segmentul de acţiuni din piaţa principală a ajuns sub pragul de 10 milioane de euro, pe fondul unei activităţi mai reduse a investitorilor în perioada de vară, informează BVB.

Capitalizarea bursieră a companiilor româneşti a fost de aproape 20 de miliarde de euro la finalul primelor şapte luni, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB a depăşit 35 de miliarde de euro în ultima şedinţă de tranzacţionare a lunii iulie.

De altfel, dividendele generoase au reprezentat principalul element care a stat la baza creşterii indicelui BET din luna februarie 2018 şi până la finalul lunii aprilie a acestui an, când cotaţia principalului coş de acţiuni al pieţei noastre a depăşit nivelul de 9.000 de puncte, prag pe care indicele nu­-l mai atinsese din luna ianuarie a anului 2008, perioadă în care pieţele de capital internaţionale şi, implicit, cea locală, au fost puternic afectate de criza financiară globală.

Ulterior, ca urmare a unui cumul de factori printre care incertitudinea privind viitorul Pilonului II de pensii, dar şi a apariţiei datelor ex-dividend (prima zi în care cei care cumpără acţiuni nu mai beneficiază de dividende, efectul fiind resimţit, în general, printr-o corecţie a preţului în piaţă), referinţa pieţei noastre de capital a început să se deprecieze, indicele BET înregistrând, de la începutul anului şi până la data de 31 iulie 2018, o creştere de numai 2,9%, faţă de un avans de peste 16%, înregistrat la finalul lunii aprilie.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. La o capitalizare de 35 miliarde dividende de un miliard și ceva este totuși puțin! In articol se prezintă numai partea plină a paharului. Chiar și dintre companiile listate cele mai multe continua tradiția de a nu da dividende. Seifurile dau dividende minuscule care mai mult descurajează. TGN a dat dividende mari nu din inițiativa proprie ci prin presiunea statului. Este evidentă tendința managerilor de a nu da dividende.

    La societățile de pe RASDAQ, unde erau cei mai mulți investitori nu numai ca nu s-au dat dividende dar societățile ca atare au dispărut cu tot cu banii investitorilor! Situația din 2008 când cotația sifurilor a scăzut de la 3 lei la 25 de bani este încă in mintea neincrezatorului investitor roman. In continuare nu se face mai nimic in directiaeducatiei financiare a tinerilor, nu se explica rolul bursei, persista mentaliitatea comunista despre bursa, impozitele și taxele sint exagerate astfel ca ar trebui sa ne mulțumim și cu cei 15 miii de investitori de la BVB. 

    1. '' mentalitatea comunista despre bursa'' aka " joci la loto 6/49 sau joci la bursa? " ... mor cand aud asta ... imi vine sa dau cu toporul in cine zice asta....

      niste ' bijnitari speculanti ' astia care joaca la bursa :D ...sa vina Politia sa ii ia ca 'face' specula banditii :)))) sa treaca la munca cinstita , sa sape ogoarele ....

    Fara implicarea active si energica a guvernului Romaniei, care trebuie sa faca 2-3 privatizari de success pe BVB, HidroElectrica ar fi un bun exemplu, piata de capital romaeasca ramane piata de frontier, in agonie, mult timp de acum inainte.

    1. ...

      recomand acumulare lenta si batraneasca pana in 2020/2021 ... chiar daca vom avea (poate) bear market local .... pe mine ma doare la oo :D .... sunt investitor nu trader ... avand in vedere ca lucrez pe un orizont de 15-20-25 de ani .. un bear market de 2 ani e relaxare curata! :D

      Buna strategie! Maiales dacă s-ar lua o măsura mai radicala cum ar fi interzicerea străinilor de a cumpara acțiuni ca in Rusia.

      Noi ne comparam cu Polonia unde sunt sute de mii de investitori. Maibine ne-am compara cu Ucraina! Din fericire politica PSD este temperata de ALDE ca nu cred ca ar fi de acord cu inițiative anarhice! 

      Dividendele sunt foarte mari, printre cele mai mari din lume ca randament și nu sunt date doar de companii de stat cu greșit se crede. TLV și BRD nu sunt de stat și au dat dividende mari.Problema mare e lichidatea și așa cum spunea cineva fara Hidroelectrica nu se poate trece la piață emergenta. Adica pasul ăsta e la mana statului.

    Cum ramane cu firmele din care actionarul majoritar si/sau conducerea scot bani din firma prin diferite contracte cu firmele apropiatilor, astfel ca firma isi diminueaza profitul in cazul in care il are, iar actionarii minoritari raman cu ochii in soare.

    Asta da stimulent sa tot investesti la bursa.

    1. tineti minte : Ion a spus adevarul pur, o fi patit la fel ca ion !

      Aceasta e problema.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb