Comisia a adoptat astăzi, programul de lucru pentru 2022 al Consiliului European pentru Inovare. Acesta deschide oportunităţi de finanţare în valoare de peste 1,7 miliarde de euro în 2022, pentru ca întreprinderile care aduc inovaţii radicale să se extindă şi să creeze noi pieţe, de exemplu în domeniul informaticii cuantice, al bateriilor de nouă generaţie şi al terapiei genice. Lansat în martie 2021 ca noutate majoră a programului Orizont Europa, Consiliul European pentru Inovare dispune de un buget total de peste 10 miliarde de dolari în perioada 2021-2027, conform unui comunicat remis redacţiei.
Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, a declarat: "Consiliul European pentru Inovare a sprijinit deja 4 întreprinderi- unicorn şi peste 90 de întreprinderi-centaur. Programul de lucru pentru acest an se bazează pe cea mai mare finanţare anuală acordată vreodată antreprenorilor şi cercetătorilor vizionari, precum pe noi măsuri de sprijinire a femeilor inovatoare şi a întreprinderilor în curs de extindere. Europa este hotărâtă să sprijine inovarea şi noile tehnologii şi suntem pe cale să ne îndeplinim ambiţia de a construi fabrica de întreprinderi-unicorn a Europei sub egida CEI."
Ce este nou în programul de lucru pentru 2022?
Programul de lucru pentru 2022 al Consiliului European pentru Inovare (CEI) are mai multe elemente noi, simplificând procesul de depunere a cererilor şi contribuind la politicile UE.
Noutăţi
• O nouă iniţiativă a CEI - "Scale-Up 100": După ce, începând din 2018, a sprijinit deja peste 2 600 de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) şi întreprinderi nou-înfiinţate, CEI introduce iniţiativa "Scale-up 100" pentru a identifica 100 de întreprinderi promiţătoare din domeniul tehnologiei "deep tech" din UE care au potenţialul de a deveni întreprinderi-unicorn (cu o valoare de peste 1 miliard EUR).
• Investiţii de capital de peste 15 milioane EUR: Instrumentul Acceleratorul CEI le va permite întreprinderilor care lucrează la tehnologii de interes strategic european să solicite investiţii CEI de peste 15 milioane EUR.
• Un sprijin mai puternic pentru femeile inovatoare:
oElaborarea unui indice al genului şi diversităţii în inovare pentru a identifica decalajele şi a încuraja diversitatea în cadrul întreprinderilor. Acest lucru va oferi informaţii coerente investitorilor, finanţatorilor, clienţilor şi factorilor de decizie.
oEdiţia din 2022 a Premiului UE pentru femeile inovatoareCăutaţi traducerile disponibile pentru linkul precedentEN*• va include două premii suplimentare pentru femeile inovatoare cu vârsta sub 35 de ani. Prin urmare, vor fi acordate în total şase premii: trei premii pentru cele mai promiţătoare femei inovatoare din întreaga UE şi ţările asociate la programul Orizont Europa şi trei premii pentru cele mai promiţătoare "inovatoare în devenire" cu vârsta sub 35 de ani.
Contribuţia la priorităţile strategice
Programul de lucru pentru 2022 stabileşte un set actualizat de "Provocări ale CEI". Provocările CEI oferă oportunităţi de finanţare în domenii tematice cu peste 500 de milioane EUR pentru întreprinderile nou-înfiinţate pentru a dezvolta tehnologii care vor contribui la obiectivul UE de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55 % până în 2030, precum şi la consolidarea autonomiei strategice în domeniul tehnologiilor cuantice, spaţiale şi al noilor tehnologii medicale.
Simplificare
CEI se străduieşte să îşi îmbunătăţească în permanenţă procesele în beneficiul solicitanţilor săi:
• Toate celelalte întreprinderi care nu pot fi finanţate de CEI din cauza constrângerilor bugetare vor primi automat marca de excelenţă, ceea ce le-ar putea ajuta să obţină finanţare din alte instrumente de finanţare ale UE, cum ar fi fondurile structurale, fondurile de redresare sau alte surse.
• În 2022, vor fi deschise termene mai frecvente de depunere a candidaturilor pentru Tranziţia şi Acceleratorul CEI, cu un proces continuu de depunere a candidaturilor pentru Tranziţia CEI. În plus, cei care candidează pentru a doua oară la Acceleratorul CEI vor avea posibilitatea de a descrie şi de a susţine cu argumente îmbunătăţirile aduse în ceea ce priveşte noua lor candidatură.
Finanţarea şi sprijinul din partea Consiliului European pentru Inovare în 2022
• Instrumentul Pathfinder al CEI (350 milioane EUR) dedicat echipelor multidisciplinare de cercetare pentru proiecte de cercetare vizionare care au potenţialul de a duce la tehnologii revoluţionare.
• Tranziţia CEI (131 milioane EUR) pentru a transforma rezultatele cercetării în oportunităţi de inovare, axându-se pe rezultatele generate de proiectele din cadrul instrumentului Pathfinder al CEI şi pe proiectele de validare a conceptului realizate sub egida Consiliului European pentru Cercetare, pentru a maturiza tehnologiile şi a crea argumente economice pentru aplicaţii specifice.
• Acceleratorul CEI (1,6 miliarde EUR) pentru întreprinderile nou-înfiinţate şi IMM-uri în vederea dezvoltării şi extinderii unor inovaţii cu impact ridicat care au potenţialul de a crea pieţe noi sau de a le perturba pe cele existente.
Toate proiectele Consiliului European pentru Inovare au acces la serviciile de accelerare a dezvoltării de întreprinderi, care pun la dispoziţie instructori, mentori şi expertiză, oferă oportunităţi de parteneriate cu corporaţii, investitori şi alte părţi interesate, dar şi o serie de alte servicii şi evenimente.
În urma publicării programului de lucru, marţi, 22 februarie, va avea loc o zi de informare pentru a oferi detalii despre cum funcţionează Consiliul European pentru Inovare, cum se solicită finanţare, cine este eligibil şi care sunt noutăţile din acest an. În cadrul sesiunilor vor fi prezentate, printre altele, informaţii referitoare la oportunităţile de finanţare pentru echipele de cercetare, întreprinderile nou-înfiinţate, IMM-uri şi investitori, se arată în comunicat.