ÎN CADRUL CONFERINŢEI ''TRAFICUL ILICIT CU PRODUSE DIN TUTUN ÎN SUD-ESTUL EUROPEI, RUTE-TRANSFORMĂRI-TENDINŢE'' Reprezentaţii organizaţiilor au discutat despre cauzele, efectele şi soluţiile care se impun pentru a preveni acest fenomen

Comunicate de presă / 22 februarie 2022

Reprezentaţii organizaţiilor au discutat despre cauzele, efectele şi soluţiile care se impun pentru a preveni acest fenomen

ACTIV, singurul ONG din Romania dedicat combaterii comerţului ilegal prin acţiuni de informare şi educare a publicului, a organizat, ieri, 21 februarie, în premieră pentru ţara noastră, Conferinţa Internaţională "Traficul ilicit cu produse din tutun în Sud-Estul Europei, Rute-Transformări-Tendinţe", potrivit unui comunicat de presă.

Conferinţa a reunit, la Bucureşti, reprezentanţi ai unor importante organizaţii internaţionale cu competenţe în prevenirea şi combaterea comerţului ilegal cu produse din tutun (FRONTEX, SELEC, EUBAM), precum şi reprezentanţi ai structurilor Vamale, de Poliţie si de Poliţie de Frontieră din Ucraina, Moldova, Bulgaria, România. De asemenea printre invitaţi se numără instituţii reprezentative din Regiune precum EU Advisory Mission Ukraine (EUAM Ucraina) şi Delegaţia UE în Republica Moldova, membri ai Parlamentului României, reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale, DIICOT, reprezentanţi ai industriei tutunului.

"Contrabanda şi comercializarea produselor contrafăcute din tutun sunt percepute de segmente importante ale populaţiei ca activităţi ilicite lipsite de pericol social, care nu prejudiciază statul sau consumatorii, aceasta atitudine reflectându-se şi în lipsa cooperării cu instituţiile de aplicare a legii. Cauzele acestui fenomen sunt: preţul sensibil mai mic al produsului ilicit, puterea scăzută de cumpărare a populaţiei, contestarea capacităţii statului de a cheltui eficient sumele provenite din taxare, accesibilitatea ridicată a produselor ilicite", declară Daniel Mărăcineanu, coordonatorul ACTIV.

Potrivit sursei citate, conferinţa reprezintă primul pas dintr-o serie de evenimente cu caracter regional şi participare internaţională care îşi propun să reunească, la iniţiativa ACTIV, toţi actorii implicaţi în prevenirea şi combaterea traficului ilicit de mărfuri. Demersul are ca scop stimularea dialogului şi consolidarea colaborării între instituţiile de aplicare a legii reprezentând Uniunea Europeană, România, Moldova, Bulgaria şi Ucraina, decidenţii politici, industriile afectate de fenomenul contrabandei, societatea civilă.

Astfel, prin colaborarea la nivel regional, utilizând exemplele de bune practici furnizate de organismele internaţionale, vor fi analizate transformările importante în dinamica traficului ilicit cu produse din tutun în contextul pandemiei, pe baza cărora se va putea anticipa evoluţia fenomenului în perioada următoare.

"Evenimentul este un declanşator al unui dialog extrem de constructiv şi de util, în contextul în care mecanismele se schimbă continuu: de la contrabanda clasică se ajunge la producţie clandestină şi contrafacere. Eforturile comune sunt necesare atât pentru o adaptare cât mai adecvată a legislaţiei, cât şi pentru o cooperare eficientă la nivel inter-instituţional, cât şi al autorităţilor cu societatea civilă", a declarat Lucian Heiuş, secretar de stat în cadrul Ministerului de Finanţe.

"Întâlnirea de astăzi a constituit un bun prilej de abordare şi iniţiere a unei coordonări în ceea ce priveşte activităţile de prevenire şi combatere a traficului ilicit de ţigarete şi produse din tutun pe care autorităţile vamale din România, Republica Moldova, Ucraina şi Bulgaria le desfăşoară în această zonă a Europei. Cu această ocazie, în cadrul discuţiilor şi schimbului de bune practici în domeniul antifraudă vamală, am subliniat eforturile susţinute ale funcţionarilor vamali din România în legătură cu prevenirea şi combaterea acestui fenomen, fapt dovedit şi de menţinerea sub 10%, în ultimii doi ani, a nivelului mediei anuale a consumului de ţigarete provenite din contrabandă, precum şi de creşterea, cu 9% în anul 2021 comparativ cu anul 2020, a veniturilor colectate la bugetul statului provenind din accizele pentru produsele din tutun. Contrabanda cu ţigarete şi produse din tutun este un fenomen complex, care poate fi prevenit şi combătut eficient prin colaborarea între autorităţi publice ale statului, prin parteneriate încheiate de acestea cu mediul de afaceri onest, precum şi prin cooperarea internaţională între autorităţi care îşi desfăşoară activitatea în punctele de trecere a frontierei situate la frontiera comună a României cu statele vecine", a declarat Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Bogdan Lari MIHEI.

"Prevenirea şi combaterea contrabandei cu produse accizabile este un obiectiv prioritar şi permanent al Poliţiei de Frontieră Române, atât prin demersuri instituţionale proprii, cât şi prin colaborare cu alte structuri ale statului sau cu reprezentanţi ai societăţii civile. În regiunile de lângă graniţe, ţigaretele sunt cele mai traficate produse. În consecinţă, poliţiştii de frontieră se află în prima linie pentru combaterea contrabandei cu ţigări, fenomen care aduce prejudicii majore bugetului statului. De asemenea, adiacent prejudiciilor aduse bugetului de stat, traficul ilegal de ţigări poate alimenta şi alte paliere infracţionale, cu dimensiune transfrontalieră, inclusiv cel reprezentat de criminalitatea organizată. Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul ilegal cu bunuri de larg consum (inclusiv, ţigări), precum şi reţinerii în vederea confiscării a mărfurilor traficate şi destructurării grupărilor infracţionale", a declarat chestor principal de Poliţie Liviu Bute, conducătorul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române.

,,Alături de celelalte autorităţi de aplicare a legii Poliţia de Frontieră contribuie activ pe multiple paliere la contracararea fenomenelor infracţionale şi asigurarea stabilităţii şi securităţii la frontiera externă a UE. Sunt ferm convins că datorită schimbului de informaţii, ce are loc în paralel cu măsurile de control, se va menţine şi dezvolta o cooperare operaţională eficientă în domeniul implementării politicii UE privind gestionarea integrată a frontierelor externe, consolidarea cooperării în contracararea fenomenelor infracţionale, combaterea migraţiei ilegale şi altor activităţi ilicite conexe", a spus Comisar-şef Rosian VASILOI, Şef al IGPF din Republica Moldova.

"Salutăm prezenţa la prima dezbatere regională organizată de Asociaţia ACTIV a reprezentanţilor autorităţilor cu atribuţii în domeniul combaterii comerţului ilicit din România, precum şi din Ucraina, Moldova şi Bulgaria, şi a unor membri ai Parlamentului României şi le mulţumim pentru deschidere şi sprijinul declarat pentru iniţiativele societăţii civile în acest context. BAT rămâne alături de partenerii săi în efortul de combatere a traficului ilicit de ţigări, cu convingerea că doar prin astfel de acţiuni comune, dialog constructiv şi un cadru fiscal predictibil şi sustenabil putem ajunge la reducerea fenomenului contrabandei, cu impact semnificativ asupra dezvoltării economice, siguranţei consumatorilor şi afacerilor legitime din România. Este de dorit ca această luptă să fie intensificată nu doar în România, cât şi în ţările din jur, iar această dezbatere regională este cu siguranţă un pas semnificativ în acest sens", a menţionat Ileana Dumitru, Director juridic şi relaţii publice al Ariei Europa centrală şi de sud în cadrul BAT.

"Ne dorim ca întâlnirea de astăzi să reprezinte un bun început pentru implementarea la nivel regional a celor mai bune practici care şi-au dovedit eficienţa, fie că vorbim despre legislaţie, experienţă operaţională în teren, utilizarea de echipamente de ultimă oră sau informarea populaţiei cu privire la efectele profund negative ale contrabandei. Această colaborare strânsă, dublată de sprijinul instituţiilor internaţionale, va duce cu certitudine la scăderea comerţului ilegal cu ţigarete şi, implicit, la securizarea veniturilor bugetare, dezvoltarea economică a comunităţilor de la graniţe şi consolidarea siguranţei frontierelor", a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.

"Sperăm ca acest eveniment să constituie un semnal al intensificării colaborării dintre autorităţile cu responsabilităţi în domeniu şi operatorii economici legali din industria tutunului în combaterea fenomenului comerţului ilicit cu ţigarete. PMI acordă o importanţă deosebită parteneriatului public privat, o dovadă în acest sens fiind programul PMI Impact, unde suntem parteneri ai autorităţilor de aplicare a legii în lupta împotriva traficului ilicit cu produse din tutun. Începând din 2016, s-au alocat 48 milioane de dolari dintr-un total de 100 de milioane pentru proiecte anti-contrabandă derulate de instituţii publice, private şi organizaţii neguvernamental. Un alt instrument important de luptă împotriva traficului ilicit de produse din tutun care ar trebui utilizat de autorităţile din regiune, si nu numai, este «Protocolul pentru eliminarea comerţului ilicit cu produse din tutun din Convenţia Cadru de Control al Tutunului». Prin ratificarea acestuia de către statele membre in CCCT, acestea vor putea contribui în mod determinant la eliminarea comerţului ilicit cu ţigarete", a declarat Adrian Gavrilă, Illicit Trade Prevention Manager, PMI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb