Parlamentul European vrea să tripleze sumele alocate pentru programul "Erasmus +" şi să le dubleze pe cele alocate pentru Programul "Europa creativă", ambele fiind dedicate tinerilor din Uniunea Europeană, a spus, ieri, la Deva, parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE). În prezent, au loc negocieri pentru noul buget multianual 2021-2027.
Winkler a arătat că, în actualul mandat, va activa ca membru supleant în Comisia de Cultură, Educaţie şi Sport (CULT), menţionând că una dintre priorităţile sale în următorii cinci ani va fi legată de politicile de tineret.
Deputatul european a subliniat, citat de Agerpres: "Eu cred că dacă este să avem o viziune, să construim un viitor în această ţară, atunci avem obligaţia să ne ocupăm de tineri, să-i ascultăm pe tineri, să finanţăm programe care le sunt dedicate. (...) În Comisia pentru Cultură şi Educaţie, prima dezbatere pe care am avut-o a fost legată de bugetul de după 2021. Dorim să triplăm finanţarea Programului Erasmus+, iar acest lucru este foarte important, pentru că înseamnă mai multe burse pentru studenţi, pentru cercetători, înseamnă bani suplimentari pentru proiecte".
Potrivit euro-parlamentarului, proiectele dedicate tinerilor au un mare impact în rândurile acestora, unul dintre programele de succes fiind şi cel denumit "Descoperă Europa - Discover EU", prin care, la împlinirea vârstei de 18 ani tinerii primesc un voucher de călătorie gratuită pe calea ferată.
"Eu cred că este o idee grozavă pentru că în viaţa unui om ziua şi perioada în care împlineşte 18 ani este una crucială, de care îşi aduce aminte. Şi dacă primeşti, cu această ocazie, un cadou de la UE, cred că este un lucru bun. De asemenea, cred că a călători este un lucru foarte important pentru fiecare dintre tineri şi toate programele care dau această posibilitate tinerilor sunt importante", a mai spus Iuliu Winkler.
El a arătat că, pe linie de educaţie a tinerilor, are deja proiecte în derulare cu instituţii de învăţământ superior din Cluj-Napoca, Timişoara şi Petroşani, manifestându-şi deschiderea şi pentru alte propuneri de colaborare.
Winkler: "Există riscul unor diminuări ale sumelor alocate pentru PAC şi pentru Politica de Coeziune"
Iuliu Winkler a mai spus, ieri, că există riscul unor diminuări ale sumelor alocate pentru Politica Agricolă Comună şi pentru Politica de Coeziune, apreciind că Guvernul de la Bucureşti nu trebuie să accepte o scădere a acestor finanţări importante pentru fermieri şi pentru dezvoltarea rurală.
Potrivit deputatului european, Guvernul de la Bucureşti va trebui să prezinte, până pe 26 august, la Bruxelles, o poziţie oficială faţă de noul Cadru Financiar Multianual (CFM) 2021-2027, în contextul în care finanţarea celor două politici majore ale UE este periclitată din cauza incertitudinilor legate de Brexit şi a faptului că ieşirea Marii Britanii din UE va avea efecte asupra bugetului Uniunii.
"Deocamdată, nu ne putem hazarda să vorbim de cifre exacte în noul buget multianual al UE, dar, de exemplu, se vehiculează reducerea cu cinci procente a subvenţiilor directe în agricultură şi cu 15 procente a finanţărilor pentru proiectele de dezvoltare rurală. România nu are voie să accepte niciun compromis şi nicio reducere a acestor finanţări", a declarat Iuliu Winkler.
El a arătat că Finlanda, care deţine preşedinţia rotativă a UE, doreşte realizarea bugetului multianual până în luna decembrie, însă a menţionat că nu crede că statele membre vor ajunge la un acord în acest sens până la sfârşitul anului, ceea ce va crea probleme de întârzieri la finanţarea unor programe în toate ţările Uniunii.
Iuliu Winkler a precizat că este de preferat întârzierea adoptării bugetului multianual, decât votarea unui buget care să nu satisfacă nevoile de dezvoltare a statelor membre din Europa Centrală şi de Est.