ÎN CAZUL BLOCAJULUI DE LA HIDROELECTRICA Ministerul Energiei se miră de propria-i prostie

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 29 iunie 2017

Ministerul Energiei se miră de propria-i prostie

Ministerul Energiei are 80% din companie, dar a ajuns la mâna Fondului Proprietatea pentru luarea deciziilor

Gabriel Dumitraşcu : "Incompetenţa ne costă cel puţin la fel de mult cât corupţia, iar creşterea preţului energiei ne «arde» pe toţi la buzunar"

-----------

FP: "Cea mai potrivită soluţie - prelungirea mandatului Directoratului actual"

Reprezentanţii Fondului Propritatea ne-au transmis, ca urmare a acuzaţiilor Ministerului Energiei: "Fondul Proprietatea consideră că doamna Oana Truţa, a acţionat în interestul Hidroelectrica şi al tuturor acţionarilor săi. Fondul consideră că cea mai potrivită soluţie pentru problema actuala de guvernanţă corporativă de la Hidroelectrica este prelungirea mandatului Directoratului actual. În acest sens, purtăm un dialog activ cu Ministerul Energiei privitor la măsurile pe termen scurt care ar conduce la guvernanţa adecvată a companiei şi ar prezerva recentele rezultate financiare excelente.

În acelaşi timp, ne menţinem convingerea că numai o implementare corectă a Legii 111/2016 privind guvernanţa corporativă şi ulterioară listare a companiei îi poate asigura acesteia creşterea pe termen lung".

(A.A.)

------------

Ministerul Energiei, care deţine 80% din Hidroelectrica, a ajuns la mâna acţionarului minoritar Fondul Proprietatea, ca urmare a propriilor acţiuni, iar acum se miră şi acuză FP că generează blocaje în activitatea producătorului de energie, rămas fără conducere executivă din 25 iunie.

Într-o scrisoare deschisă, Ministerul Energiei se plânge că reprezentantul Fondului Proprietatea în Consiliul de Supraveghere provizoriu, Oana Truţă, lipseşte de la şedinţe şi, astfel, Consiliul nu poate întruni cvorumul de cinci persoane, în condiţiile în care doi dintre membri provizorii numiţi de Minister, în aprilie, au demisionat.

Pe ordinea de zi a întrunirilor CS au figurat propunerile de completare a numărului de membri ai CS şi de numire a membrilor Directoratului Hidroelectrica.

De asemenea, potrivit Ministerului, FP a respins şi convocarea unei Adunări Generale de urgenţă, care necesita o prezenţă de 100% a acţionarilor, pentru completarea CS-ului (redăm, în insert, Scrisoarea deschisă a Ministerului Energiei).

Gabriel Dumitraşcu, fostul şef al Direcţiei Generale Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie, din cadrul Departamentului pentru Energie, este de părere că Ministerul Energiei recurge la o încercare de "şantaj mediatic" în loc să trateze legal, corect şi principial problemele pe care le-a generat la Hidroelectrica.

Domnia sa ne-a declarat: "Fac o primă clarificare: odată aleşi, membrii consiliului de supraveghere nu mai reprezintă acţionarii care i-au propus, ei acţionează doar în interesul societăţii.

Faptul că un membru al consiliului de supraveghere se opune, fără a depăşi cadrul legal, «intrării pe uşa din spate», a privilegiaţilor Ministerului Energiei, în executivul Hidroelectrica este un motiv de laudă, nu o cauză de blamare. Este lipsă de bună credinţă, de înţelegere profesională, de responsabilitate ministerială şi de temei legal ca acţionar să instigi administratorii provizorii să facă modificări în structura directoratului şi să facă înlocuiri ale directorilor, fără să urmezi o procedură profesională şi competitivă de recrutare. De ce îl propui pe X şi nu pe oricare altul, doar pentru că se bucură de «simpatia» unui ministru vremelnic sau a unui lider de partid? Acţiunile la societatea în cauză nu sunt patrimoniul privat al ministrului sau al partidului.

Dacă Ministrul Energiei, fost dar şi proaspăt nominalizat, îşi îndeplinea obligaţia legală ca, la şase luni de la începerea mandatului, să finalizeze recrutarea administratorilor, în conformitate cu cerinţele OUG 109/ 2011 şi a Legii 111/2016, privind guvernanţa corporativă în societăţile cu capital majoritar de stat, nu am fi asistat la acest conflict artificial. Dar, decât să polemizeze fără substanţă şi fără temei, Ministrul Energiei mai bine demara procedura de selecţie a firmei de recrutare care să execute selecţia administratorilor".

Domnul Dumitraşcu concluzionează că incompetenţa ne costă cel puţin la fel de mult cât corupţia, iar creşterea preţului energiei ne "arde" pe toţi la buzunar.

Situaţia în care a ajuns Ministerul Energiei este de-a dreptul ridicolă, dar să mai şi dea vina pe Fondul Proprietatea este de râsul curcilor.

În luna aprilie, specialiştii din energie, dar şi presa au criticat faptul că Ministerul a venit cu propuneri controversate pentru CS-ul Hidroelectrica. Ministerul Energiei a mers înainte... A avut şase membri din şapte în CS-ul provizoriu, votat pentru un mandat de patru luni.

În scurt timp, Dorin Liviu Nistoran, care fusese pus chiar preşedinte al Consiliului de Supraveghere, a demisionat, iar la începutul lunii mai, Andreea Lambru i-a luat locul. Ulterior, şi Gheorghe Gabriel Gheorghe a părăsit conducerea Hidroelectrica, iar CS-ul a rămas în cinci membri, dintre care unul este reprezentantul FP.

Aşa a ajuns Ministerul în situaţia de blocaj la Hidroelectrica. Pe mâna sa, nu FP i-a pus pistolul la tâmplă.

Ca să fie clar, Ministerul Energiei şi-a ales şase membri în CS, pentru un mandat provizoriu de patru luni. Nu de patru ani. A luat această decizie, deşi, la finalul anului trecut avusese loc o selecţie, cu o firmă de recrutare, potrivit ordonanţei privind managementul privat în companiile de stat. Este drept că această selecţie a fost contestată.

Totuşi, cei şase membri - contestaţi, nespecialişti, numiţi politic, cum erau ei, trebuiau să reziste patru luni.

Unde este predictibilitatea şi stabilitatea, la o companie pe care Ministerul spune că o pregăteşte de listare?

Mai mult, când CS-ul a rămas în şase membri, Ministerul Energiei avea încă majoritatea. De ce nu şi-a asigurat conducerea executivă, care rămânea fără mandat pe 25 iunie? Nu era nevoie de vreo viziune pe termen mediu sau lung.

Toma Petcu, Ministrul Energiei, trebuia să se gândească numai cu două luni înainte ce face cu cea mai profitabilă companie din portofoliu.

Nu s-a gândit. Aşa a ajuns Ministerul în situaţia de blocaj la Hidroelectrica. Nu Fondul Proprietatea este subiectul aici.

SCRISOARE DESCHISĂ‚

Ministerul Energiei: Fondul Proprietatea generează blocaje în activitatea Hidroelectrica

Ministerul Energiei, în calitatea sa de acţionar majoritar la Hidroelectrica, îşi exprimă public îngrijorarea în legătură cu posibilele pierderi financiare ale companiei, ca urmare a blocajului ce se prefigurează la nivelul managementului celei mai mari companii energetice de stat din România.

Pentru o corectă înţelegere publică a situaţiei precizăm că mandatele actualilor membri ai Directoratului Hidroelectrica au expirat începând cu data de 25 iunie 2017, compania funcţionând în ultimele două zile fără acest for de conducere.

În această situaţie de dezechilibru s-a ajuns ca urmare a refuzului constant al reprezentantului Fondului Proprietatea de a participa la şedinţele Consiliului de Supraveghere (CS), programate anterior datei de 25 iunie 2017. Pe ordinea de zi a întrunirilor CS au figurat propunerile de completare a numărului de membri ai CS şi de numire a membrilor Directoratului Hidroelectrica.

Potrivit Legii 31/1990 şi a statutului Hidroelectrica, o decizie a CS se poate lua în prezenţa a minimum cinci membri din totalul de şapte, condiţie pentru asigurarea cvorumului.

În prezent, în urma demisiei a doi membri, în CS activează doar cinci membri. Astfel, prezenţa reprezentatului Fondului Proprietatea în CS este absolut necesară pentru asigurarea cvorumului de şedinţă, în vederea numirii membrilor Directoratului.

În lipsa cvorumului în CS cauzat de neprezentarea membrului FP, Ministerul Energiei, în calitate sa de acţionar majoritar al Hidroelectrica, a propus o nouă soluţie pentru depăşirea acestei situaţii de impas.

Astfel, cea mai recentă soluţie avansată de acţionarul majoritar a fost organizarea AGA pentru ocuparea posturilor vacante din CS, în conformitate cu prevederile Art. 121 din Legea 31/1990. Şi de această dată, Fondul Proprietatea a respins soluţia Ministerului Energiei de normalizare activităţii companiei Hidroelectrica.

Precizăm că activitatea Directoratului are un impact major asupra performanţelor tehnice, economice, financiare ale Hidroelectrica. În plus, Directoratul reprezintă compania de stat în relaţia cu terţii şi aprobă contracte, inclusiv cele de comercializare a energiei electrice pe bursă, de investiţii şi mentenanţă etc.

Ca atare, Ministerul Energiei solicită Fondului Proprietatea, şi pe această cale, să îşi exercite calitatea de acţionar al Hidroelectrica şi să contribuie, alături de statul român, la deblocarea situaţiei din companie.

Notă:

Ministrul Energiei a transmis către FP o adresă, cu numărul de înregistrare 261988, în 23 iunie 2017, prin care a comunicat către FP faptul că reprezentantul lor în CS Hidroelectrica nu a venit la sedinţă şi că astfel există riscul de blocaj.

În 26 iunie 2017, Ministerul Energiei a transmis FP o altă adresă, cu numărul de înregistrare 102374, prin care a cerut FP să îşi dea acordul pentru convocarea AGOA.

Răspunsul FP la această a doua adresă a venit în aceaşi zi, adică în 26 iunie 2017, prin care FP a transmis că nu este de acord. Răspunsul FP a primit numărul de înregistrare 262003.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. like!

    CALDURA MARE, MONSER !

    PROSTIE...CAT CUPRINDE ! 

    1. Prostul nici nu-i nici prost destul, daca nu e si ...corupt!

    Dl Dumitrascu uita de aportul dumnealui la nefinalizarea selectiei CS actului normativ mentionat.

    Pe Oana Truţă o doare-n ...! De unde mama lui, are FP, 20% din actiunile Hidroelectrica? Hotilor!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb