ÎN CAZUL CIAC ORADEA Investitorii acuză CNVM că tolerează abuzuri şi ilegalităţi fără precedent

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 decembrie 2011

Dumitru Beze, preşedinte AIPC

Dumitru Beze, preşedinte AIPC

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital acuză abuzuri şi ilegalităţi fără precedent în cazul emitentului "CIAC" Oradea (simbol CIAC) şi solicită Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare să asigure respectarea drepturilor investitorilor.

Potrivit, AIPC, prin ordonanţa CNVM 517/17.09.2009, CNVM constata, în sfârşit, că acţionarul majoritar al acestui emitent este obligat să înainteze actele necesare unei oferte publice de preluare (OPP). "De la decizia CNVM 713/3.06.2010, constatăm cu regret că, în mod inexplicabil, CNVM nu a mai întreprins demersurile necesare pentru respectarea propriei sale ordonanţe şi respectarea drepturilor investitorilor", se arată în comunicatul transmis, vineri, de AIPC. Asociaţia mai adaugă: "Mai mult, s-au acumulat de atunci şi alte ilegalităţi şi abuzuri pe care le estimăm mult mai grave fiindcă au adus grave prejudicii investitorilor CIAC prin afectarea patrimoniului acestui emitent. Astfel, în mod intenţionat, emitentul nu a transmis la CNVM şi operatorului de piaţă BVB rapoartele curente aferente hotărârilor AGOA de bilanţ din 2010. La fel, s-a procedat şi în 2011 când emitentul a stat câteva luni suspendat de operatorul de piaţă pe acest motiv, deşi inspectorul CNVM răspunzător de supravegherea acestui emitent a fost înştiinţat telefonic de situaţie".

Potrivit AIPC, aceste ilegalităţi au ascuns investitorilor un alt abuz, şi mai mare, "şi anume faptul că în AGA de bilanţ ţinută în anul 2010, acţionarul majoritar a decis divizarea societăţii, de care investitorii au aflat abia în 23.11.2011".

Investitorii spun că au fost împiedicaţi cu bună ştiinţă să-şi exercite dreptul de retragere din societate, conferite de legile 31/1990, 297/2004 şi regulamentele CNVM. "Nici în acest moment investitorii nu ştiu în ce fel s-a decis divizarea societăţii la care sunt ei acţionari", se arată în comunicatul citat.

Investitorii mai atrag atenţia CNVM că ar trebui să investigheze şi modul de raportare a rezultatelor acestui emitent. Investitorii spun că, în mod aproape surprinzător, societatea a publicat rezultate preliminare pentru anul 2009 care arată o situaţie financiară mult mai bună decât rezultatele finale ale anului 2009, publicate pe site-ul operatorului de piaţă abia cinci luni mai târziu. "Pe acest fond, s-au produs tranzacţii însemnate cu acest emitent, iar cumpărătorii din acest interval de cinci luni au tot dreptul să se simtă manipulaţi de administratorul unic al acestui emitent.

Nicio realitate economică nu poate justifica o diferenţă atât de mare între rezultatele preliminare şi cele anuale ale unei firme", susţine AIPC.

Asociaţia mai adaugă în comunicat că această situaţie reprezintă "debutul unui lung şir de ilegalităţi şi abuzuri contra acţionarilor minoritari ai acestei societăţi pe fondul neintervenţiei şi lipsei de supraveghere a CNVM".

Astfel, AIPC cere CNVM să intervină nu numai pentru sancţionarea administratorului unic al "CIAC", ci şi pentru restabilirea drepturilor acţionarilor CIAC, grav încălcate, nu numai prin nederularea OPP, ci, mai ales prin imposibilitatea de a se opune divizării şi de a se retrage din societate: "După cum am văzut, lipsa de fermitate a CNVM a favorizat acumularea unui lung şir de ilegalităţi şi abuzuri, aproape fără precedent chiar şi pentru piaţa Rasdaq. CNVM trebuie să asigure în acest moment res-pectarea dreptului de retragere din societate şi/sau suspendarea procesului de divizare, dar şi publicarea cu celeritate a convocatoarelor şi hotărărilor AGA, a rapoartelor anuale, şi nu în ultimul rând, derularea unei OPP adresate tuturor acţionarilor < CIAC > Oradea".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. iata unul din motivele, de ce nu vin investitorii in ROMANIA. legi neclare, iar unde mai exista, nu se aplica si nuse iau masurile necesare.

    1. Investitorii CIAC sunt membri ai AIPC ?

    de pragul la SIF-uri si suspendarea de la tranzactionare nu zice nici AIPC nimic pentru ca cei care se folosesc de AIPC sunt si eu interesati de acel comision de tranzactionare si nu vad nici in ceasul al 12-lea ca batandu-si joc de investitori tot ei pierd pe termen lung. (adica brokerii de doi lei de la fostul KBC )

    1. referirile la brokeri si la concurenta dumneavoastra cu dumnealor ar fi de preferat sa le rezolvati personal si sa nu implicati AIPC in eternele dispute dintre brokeri la bvb, AIPC nu este implicata in acel razboi.

      Referitor la sifuri va rugam sa aveti dati un google search cu AIPC si prag, decenta nu ne permite sa punem toate linkurile din presa economica aici.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb