ÎN CAZUL FALIMENTULUI UNEI BĂNCI, Unele depozite vor fi garantate suplimentar, peste limita de 100.000 de euro

A.A.
Bănci-Asigurări / 26 ianuarie 2017

Unele depozite vor fi garantate suplimentar, peste limita de 100.000 de euro

BNR a stabilit un nivel suplimentar de garantare pentru depozitele provenite din tranzacţii imobiliare, pensionare şi încasarea unor indemnizaţii de asigurare

------------

Actualizare 18:15 BNR modifică temporar plafonul suplimentar de garantare a depozitelor

Banca Naţională a României anunţă modificarea temporară a plafonului de garantare a depozitelor, pentru a spori protecţia deponenţilor, transmite instituţia prin intermediul unui comunicat de presă.

Astfel, documentul precizează: "Cu scopul de a oferi o protecţie sporită pentru deponenţi, prin Directiva 49/2014/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind schemele de garantare a depozitelor (art. 6 alin.2), anumite categorii speciale de depozite beneficiază de un plafon de garantare suplimentar".

Plafonul va fi aplicat pe o perioadă de maximum 12 luni de la data la care suma a fost creditată în cont la instituţia în cauză sau de la data la care depozitele pot fi transferate legal la o altă instituţie de credit.

Prevederile directivei au fost transpuse în legislaţia naţională prin articolul 62, alineatele 1 şi 2 din Legea 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare. Potrivit acestei legi, BNR are obligaţia de a stabili, reconsidera periodic şi publica pe site-ul său oficial nivelul suplimentar al garantării prevăzut la articol 62, alineatul 1.

Categoriile de depozite care beneficiază de schema de garantare a depozitelor suplimentare plafonului standard de acoperire de 100.000 de euro, echivalent lei, sunt, potrivit comunicatului BNR:

"-depozitele care rezultă din tranzacţii imobiliare referitoare la bunuri imobile cu destinaţie locativă;

-depozitele rezultate ca urmare a apariţiei următoarelor evenimente: pensionarea, disponibilizarea, invaliditatea sau decesul deponentului;

-depozitele rezultate din încasarea unor indemnizaţii de asigurare sau a unor compensaţii pentru daune generate de infracţiuni sau pentru condamnări pe nedrept".

BNR a stabilit nivelul suplimentar al garantării la valoarea de 100.000 euro sau echivalentul în lei. Acesta este distinct de cel prevăzut la articolul 61, alineatul 3 din Legea 311/2015 şi se aplică sumei agregate a depozitelor prevăzute la articolul 62, alinetaul 1 din Legea 311/2015, la determinarea compensaţiei aferente acestora potrivit articolului 63 din Legea 311/2015.

Denumite majorări temporare ale soldurilor depozitelor (Temporary High Deposit Balances -THDB), prevederile se referă la depozitele în care, pentru o perioadă scurtă de timp, se află sume mari de bani rezultate în urma unor tranzacţii imobiliare, moşteniri, despăgubiri, plata unor indemnizaţii de asigurare şi altele.

Banca Naţioanlă menţionează că nivelul stabilit de instituţie este cel mai scăzut din Uniunea Europeană.

(J.F.)

-------

Actualizare 12:00

Noile garanţii stabilite de BNR sunt conforme Schemei de garantare a depozitelor la nivel european, potrivit Autorităţii Bancare Europene (EBA).

Directiva 49 a Parlamentului European şi a Consiliului din aprilie 2014 privind schemele de garantare a depozitelor, intrată în vigoare în iunie 2014, prevede că statele membre ar trebui să garanteze că protecţia depozitelor ce rezultă în urma anumitor tranzacţii sau care servesc anumitor scopuri sociale sau de alt tip este mai mare decât 100.000 euro pe o perioadă dată. Statele membre ar trebui să decidă cu privire la un nivel maxim de acoperire temporară a acestor depozite, ţinând seama în acelaşi timp de însemnătatea protecţiei pentru deponenţi şi de condiţiile de trai din statele membre, potrivit normei menţionate.

Cadrul unic de reglementare arată că, începând de la jumătatea anului 2015, deponenţii vor fi rambursaţi în termen de maximum 20 de zile. Acest termen va fi redus treptat la şapte zile lucrătoare, până în 2024.

(A.V.)

------------

Depozitele provenite din tranzacţii imobiliare, pensionare şi încasarea unor indemnizaţii de asigurare vor fi garantate suplimentar, peste limita de 100.000 de euro, potrivit unui comunicat al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare.

Banca Naţională a României a stabilit un nivel suplimentar de garantare pentru unele categorii de depozite ce beneficiază temporar de o acoperire mai mare de 100.000 euro, potrivit comunicatului.

Acesta mai arată: "În data de 10 ianuarie 2017 a fost publicată Circulara Băncii Naţionale a României nr. 24/2016 prin care s-a stabilit la 100.000 euro nivelul suplimentar de garantare de care beneficiază temporar persoanele fizice care deţin următoarele categorii de depozite bancare prevăzute de Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare:

- depozite care rezultă din tranzacţii imobiliare referitoare la bunuri imobile cu destinaţie locativă;

- depozite rezultate din evenimentul pensionării, disponibilizării, din situaţia de invaliditate sau deces al deponentului;

- depozite rezultate din încasarea unor indemnizaţii de asigurare sau a unor compensaţii pentru daune rezultate din infracţiuni sau pentru condamnări pe nedrept.

Astfel, pe lângă plafonul de garantare de 100.000 euro aplicabil tuturor deponenţilor garantaţi încă de la sfârşitul anului 2010, persoanele fizice ale căror depozite se încadrează în categoriile menţionate mai sus beneficiază distinct de un nivel suplimentar al garantării de până la 100.000 euro. Acest nivel de garantare se aplică sumei agregate a depozitelor prevăzute în cele trei categorii".

Potrivit Legii nr. 311/2015, nivelul suplimentar de garantare are caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă de 12 luni de la data la care suma a fost creditată în cont la instituţia de credit în cauză sau de la data la care depozitele pot fi transferate legal la o altă instituţie de credit, mai arată FGDB.

Acest nivel este stabilit şi reconsiderat periodic pe baza evoluţiei indicatorilor statistici relevanţi de către Banca Naţională a României şi publicat pe site-ul său oficial.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Cine in urma pensionarii are peste 100 000 de euro?

    1. Cum cine,bancherii....

      Sau Voivozeanu ;)

      Pai nu vezi ca stirea vine de la ISARESCU? Atunci trebuie sa-ti desenez? 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb