DNA realizează un serviciu de însănătoşire a climatului din cadrul activităţii de insolvenţă, dacă se va stabili, prin hotărârea instanţei, că judecătorii acuzaţi vor fi găsiţi vinovaţi, în contextul numeroaselor arestări de judecători sindici din Bucureşti, potrivit unui comunicat UNPIR remis redacţiei, care transmite că aceasta doreşte aflarea numelor mebrilor care au dat mită.
"Consiliul Naţional de Conducere al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România, luând act de numeroasele arestări de judecători sindici din Bucureşti, consideră că Direcţia Naţională Anticorupţie realizează un serviciu de însănătoşire a climatului din cadrul activităţii de insolvenţă, dacă se va stabili în mod definitiv, prin hotărârea instanţei, că judecătorii acuzaţi se fac vinovaţi de faptele ce li se impută", se arată în comunicare.
Consiliul Naţional de Conducere al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România consideră că "asanarea acestui mediu trebuie să continue şi în Bucureşti şi în provincie. Deoarece nu poate exista infracţiunea de mită fără mituitori, C.N.C. (Consiliul Naţional de Conducere - n.r.) aşteaptă să ia la cunoştinţă numele membrilor UNPIR implicaţi în aceste infracţiuni. De altfel, instanţele disciplinare ale profesiei nu au ezitat să suspende sau chiar să elimine din profesie pe cei care au săvârşit fapte disciplinare sau penale grave".
UNPIR arată că prin modificarea art.36 lit.h la OUG 86/2006 se poate stabili dacă fapta penală aduce atingere profesiei de practician în insolvenţă, după punerea în mişcare a acţiunii penale iar, sancţiunea este suspendarea practicianului în insolvenţă până la pronunţarea unei hotărâri definitive.
"Din fericire, există foarte puţine cazuri de judecători sindici sau practicieni în insolvenţă care săvârşesc astfel de infracţiuni", se mai arată în comunicat.
UNPIR mai transmite că la Curtea Constituţională a României s-a respins astăzi sesizarea de neconstituţionalitate a Legii cu privire la procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, depusă de PNL şi în cadrul căreia UNPIR a adoptat poziţia de "amicus curiae".
De asemenea, s-a confirmat susţinerea Uniunii că numirea administratorilor/lichidatorilor judiciari trebuie să se facă de către creditori.