ÎN CAZUL LUI TEO PETER, Societatea civilă acuză statul român şi pe cel american deopotrivă

Ziarul BURSA #Politică / 6 februarie 2006

Prin neimplicarea sa în ancheta şi mai apoi în procesul puşcaşului marin, statul român şi-a încălcat una din principalele îndatoriri: aceea de a apăra drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor săi. Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO) a denunţat într-o conferinţă de presă şi atitudinea americanilor, pe care o consideră "un afront la ideea de justiţie". Un verdict scandalos dezvăluie, astfel, o situaţie complexă, în care indiferenţa autorităţilor noastre colaborează de minune cu dispreţul şi aroganţa Americii.

OADO consideră că modul în care s-a desfăşurat procesul, prin ignorarea oricăror evidenţe şi admiterea de către juraţi şi curte a unor susţineri aberante de maniera că nu s-au prezentat suficiente probe că Teo Peter s-ar fi aflat în maşină sau că medicul legist care a efectuat autopsia nu ar fi cunoscut identitatea cadavrului, constituie o încălcare a drepturilor omului. În acelaşi timp, preşedintele OADO, Florentin Scaleţchi, ne-a declarat că procesul este şi o dovadă că autorităţile şi instituţiile abilitate ale statului român nu au reacţionat oportun şi pragmatic, deci nu sînt pregătite să-şi protejeze cetăţenii şi interesele.

"Verdictul este, în egală măsură, o serioasă deteriorare a imaginii justiţiei americane în ochii opiniei publice româneşti, neobişnuită cu verdicte ca cel din procesul notoriu al lui O.J. Simpson, în care fotbalistul american de culoare a fost achitat în procesul penal pentru uciderea soţiei sale albe, dar condamnat în procesul civil la despăgubiri acordate familiei acesteia" - a afirmat Florentin Scaleţchi.

Sergentul american Christopher VanGoethem, vinovat de ucidere din culpă, a primit ca pedeapsă o mustrare scrisă. Fos-tul ministru al Apărării, Nicolae Spiroiu, în prezent înalt comisar OADO, a explicat în aceeaşi conferinţă de presă ridicolul situaţiei: "În termenii justiţiei militare americane, o mustrare scrisă este pedeapsa că nu ai salutat un superior. Se dovedeşte că America nu face nici o diferenţă cînd militarii săi omoară un cetăţean român sau nu salută un ofiţer american".

Reprezentanţii OADO au anunţat că vor transmite un memoriu Departamentului de Stat al SUA prin care vor denunţa verdictul tribunalului american ca încălcare flagrantă a drepturilor omului. În acelaşi timp, însă, ei solicită organizaţiilor internaţionale precum Amnisty International să ia atitudine: "În nenumărate rînduri, influente ONG-uri semnalau că în ţara noastră drepturile omului nu sînt respectate" - a declarat Florentin Scaleţchi, adăugînd: "Aceste organisme ale societăţii civile trebuie să ia poziţie nu doar cînd statul român greşeşte, ci şi cînd alte state încalcă drepturile cetăţenilor noştri".

Verdictul dat de tribunalul american - un precedent periculos

Ţara noastră va găzdui în curînd, conform acordurilor pe care le-am semnat, peste 2000 de soldaţi americani. Moralitatea acestora ridică semne de întrebare - s-a dovedit, odată cu moartea lui Teo Peter, că pînă şi legendarii puşcaşi marini au amante şi urcă beţi la volan. Ce vor face soldaţii simpli? Ei ştiu, acum, că pentru uciderea din culpă a unui indigen se primeşte mustrare scrisă...

Lipsa de reacţie a statului român la o crimă făcută de un cetăţean american se poate dovedi un precedent cît se poate de periculos. Dacă sîntem umili vom fi trataţi ca atare, un fel de naţie de mîna a doua cu care stăpînii lumii pot să se comporte oricum. În plus, în 2003, stîrnind nemulţumirea statelor din Uniunea Europeană, am mai şi semnat acel acord prin care militarii americani acuzaţi de diferite fapte în timpul misiunilor în ţara noas-tră vor fi judecaţi de tribunale americane. Acum am văzut şi cum sînt judecaţi în ţara lor.

Dacă statul român nu se impune ca forţă în apărarea cetăţenilor săi, vom mai asista la astfel de spectacole. Femeile violate, scandalurile prin cîrciumi sau accidentele de circulaţie vor fi un fel de "pagube colaterale" ale intrării noastre în NATO. Oare am uitat anii de ocupaţie rusească?

Nicolae Mardari

INSERT

Dacă tribunalul american a hotărît că Teo Peter nu era în maşină înseamnă că toate ideile noastre despre adevăr şi justiţie sînt false - am gîndit cu toţii la pronunţarea verdictului în cazul uciderii din culpă a muzicianului român de către un puşcaş american. La o a doua privire, însă, ne descoperim vina: nu am luptat deloc pentru drepturile noastre. Aşa cum se întîmplă atît de des în ţară, nici în America dreptatea nu vine de la sine: ea se cîştigă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb