ÎN CAZUL MODIFICĂRII LEGII ALEGERII PRIMARILOR,  PSD ameninţă cu crearea unei noi majorităţi parlamentare

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 15 ianuarie 2020

Marcel Ciolacu: "În Opinia Comisiei de la Veneţia se spune că, chiar dacă există cel mai mic avantaj pentru unul dintre competitorii electorali sau un mic dezavantaj, această modificare a legislaţiei nu trebuie făcută în an electoral. Vom trimite în acest sens o scrisoare tuturor forurilor europene şi tuturor ambasadelor".

Marcel Ciolacu: "În Opinia Comisiei de la Veneţia se spune că, chiar dacă există cel mai mic avantaj pentru unul dintre competitorii electorali sau un mic dezavantaj, această modificare a legislaţiei nu trebuie făcută în an electoral. Vom trimite în acest sens o scrisoare tuturor forurilor europene şi tuturor ambasadelor".

Dorinţa guvernului Orban de a modifica, prin ordonanţă de urgenţă sau prin asumarea răspunderii, legea electorală, în sensul alegerii primarilor în urma a două tururi de scrutin a nemulţumit liderii social-democraţi. Întruniţi în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, aceştia au decis să informeze instituţiile europene şi Comisia de la Veneţia cu privire "la atacul la democraţie" pe care guvernul liberal doreşte să îl dea cu mai puţin de patru luni înaintea alegerilor locale, a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Ciolacu a spus ieri: "Vom trimite o scrisoare din partea PSD către preşedintele Comisiei Europene, către Parlamentul European, către Comisia de la Veneţia privind abuzul schimbării legilor electorale împotriva deciziilor Curţii Constituţionale şi a Opiniilor Comisiei de la Veneţia. Procedura de urgenţă pentru modificarea legislaţiei electorale, cu trei luni înaintea alegerilor locale, contravine legislaţiei naţionale şi normelor europene în materie. O astfel de schimbare nu ar trebui să se producă cu mai puţin de patru luni înaintea alegerilor locale. În Opinia Comisiei de la Veneţia se spune că, chiar dacă există cel mai mic avantaj pentru unul dintre competitorii electorali sau un mic dezavantaj, această modificare a legislaţiei nu trebuie făcută în an electoral. Vom trimite în acest sens o scrisoare tuturor forurilor europene şi tuturor ambasadelor".

Preşedintele PSD a acuzat ipocrizia unor lideri ai PNL care acum militează pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, deşi în anul 2011, când a fost schimbată legislaţia electorală, au votat pentru alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. Este vorba despre vicepremierul Raluca Turcan, parlamentarii Cezar Preda, Gheorghe Tinel, Roberta Anastase, Gabriel Andronache şi ministrul Trans-porturilor, Lucian Bode.

Marcel Ciolacu a precizat: "Ei dovedesc că fac politică ipocrită. Ei au modificat legea pentru alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, Raluca Turcan a fost iniţiatoarea aces-tei modificări, iar acum vor să o modifice din nou, total nedemocratic. Nu poţi face legi după bunul tău plac".

Liderul social-democrat a declarat că, în cazul în care guvernul Orban va adopta un act normativ privind alegerea primarilor în urma a două tururi de scrutin, PSD va introduce o moţiune de cenzură şi că este pregătit să intre la guvernare.

Marcel Ciolacu a spus: "Nu cred că în acest moment avem creionat un program politic sau de guvernare, dar asta nu înseamnă că nu putem guverna într-o nouă majoritate. Nu poţi să nu iniţiezi o moţiune de cenzură în urma unui proiect legislativ ce reprezintă o forţare a democraţiei. Nu subestimaţi capacitatea mea sau a colegilor mei de a purta negocieri şi de a crea o nouă majoritate parlamentară".

Preşedintele PSD a menţionat că, în perioada următoare, social-democraţii pregătesc modificarea statutului formaţiunii politice, modificare ce va fi supusă aprobării congresului extraordinar ce ar urma să se desfăşoare cel mai târziu în 29 februarie sau 1 martie. La congresul respectiv va fi aleasă şi noua conducere, pentru acest an electoral, a PSD, urmând ca anul viitor, după alegerile parlamentare, să fie organizat un congres ordinar, în care să fie aleasă echipa de conducere a social-democraţilor pentru următorii patru ani.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Primarul a ieșt din letargie : mega calcă ACCELERAȚIA...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb