Federaţia "Solidaritatea Sanitară" anunţă înaintarea listei proprii de revendicări către Ministerul Sănătăţii şi Guvernul României iar în situaţia în care solicitările organizaţie nu vor fi satisfăcute pe calea dialogului, Federaţia va declanşa programul de proteste la începutul lunii octombrie, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.
Revendicările Federaţiei vizează creşterea finanţării sistemului sanitar - în special pe zona unităţilor sanitare - cu cel puţin 40% în termen de 1 an de zile.
De asemenea, Federaţia doreşte creşterea "semnificativă" a salariilor tuturor angajaţilor din sistemul sanitar şi introducerea salarizării suplimentare în funcţie de performanţă.
"Solicităm promovarea de urgenţă a unei legi de salarizare specifică sistemului sanitar (construită pentru început pe aplicarea unitară a coeficienţilor de ierarhizare prevăzuţi în Legea 284/2010), dublată de introducerea salarizării suplimentare în funcţie de performanţă (însoţită de un sistem obiectiv de evaluare a activităţii - în forma propusă de noi). Cumularea măsurilor propuse în prezentul document va trebui să conducă la o creştere medie a salariilor cu cel puţin 40% în termen maxim de un an de zile, prima tranşă de creştere (de 20%) urmând a fi aplicată până la sfârşitul anului curent", se arată în sursa citată.
De asemenea, Federaţia mai vrea eliminarea discriminărilor salariale din Sănătate, atât în ceea ce priveşte salariul de bază cât şi în privinţa sporurilor acordate (şi a modalităţii de calcul a lor), acestea prejudiciind "grav" o mare parte din angajaţi.
"Îmbunătăţirea semnificativă a calităţii vieţii profesionale a lucrătorilor din Sănătate cu măsuri adiţionale creşterii salariilor, în special prin intermediul crearea unor condiţii decente de muncă şi asigurarea materialelor şi aparaturii necesare bunei desfăşurări a activităţii" reprezintă altă revendicare.
Totodată , se doreşte echivalarea asistentelor medicale cu studii postliceale.
"Considerăm că orice program de pregătire în acest sens (revalorizare sau completarea studiilor), indiferent de tipul diplomei cu care va fi finalizat, trebuie să aibă ca finalitate aplicarea principiului < La muncă egală, salariu egal! >. De asemenea, solicităm ca toate programele de pregătire în acest sens să fie finanţate prin intermediul proiectelor pe fonduri structurale", potrivit Federaţiei.
Altă problemă ce trebuie soluţionată este eliminarea multiplelor tipuri de formare a asistentelor medicale prin introducerea unei singure forme de pregătire: studiile universitare.
"Este de notorietate situaţia unora din asistentele medicale care au ajuns să facă până la 10 ani de pregătire profesională (liceu, postliceală, colegiu şi facultate) datorită incoerenţei legislative creată cu sprijinul Ministerului Sănătăţii şi intereselor de afaceri pe tema formării iniţiale a asistentelor medicale", se mai arată în sursa citată.
Alte probleme ce necesită o soluţionare, potrivit Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" sunt: "modificarea de urgenţă a prevederilor legale privind malpraxisul şi introducerea sistemului de despăgubire a pacienţilor pentru prejudicii, în forma propusă de noi; creşterea calităţii şi siguranţei serviciilor medicale prin intermediul unei strategii a Ministerului Sănătăţii, centrată cel puţin pe următoarele dimensiuni: definirea clară a standardelor de calitate, obligativitatea respectării protocoalelor terapeutice şi a raportării la ghidurile de practică; depolitizarea managementului unităţilor sanitare publice şi crearea corpului managerilor profesionişti; deblocarea şi depolitizarea dialogului social la nivelul Ministerului Sănătăţii şi a unităţilor din subordine sau aflate sub coordonarea sa; sistarea de urgenţă a afacerilor făcute pe seama salariaţilor din sistemul sanitar, în special pe zona formării continue (obligatorii) a acestora - formarea continuă ce vizează atingerea unor obiective strategice trebuie să se facă prin următoarele surse de finanţare: organismele profesionale, proiectele pe fonduri structurale şi finanţarea de către angajator. De asemenea, solicităm ca acreditarea furnizorilor de formare în domeniu să se facă de către Ministerul Sănătăţii, pe baze concurenţiale, contribuind astfel la creşterea calităţii formării şi la eliminarea monopolurilor în domeniu".
"Pregătirea strategiei în domeniul Sănătăţii pentru următoarea perioada de programe cu consultarea efectivă a partenerilor sociali, incluzând ca domeniu prioritar de intervenţie resursa umană, în forma pe care am înaintat-o deja" este altă cerere înaintată de Federaţie.
Materialele de fundamentare a fiecăreia dintre solicitări au fost înaintate Ministerului Sănătăţii, prin adrese oficiale, în ultimele 6 luni.