ÎN CIUDA DECLARAŢIILOR LINIŞTITOARE FĂCUTE DE GEORGESCU ŞI PONTA ÎNAINTEA REFERENDUMULUI Leul se face din ce în ce mai mic

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 august 2012

"Apropo de referendum..." Aceasta a fost "declaraţia" pe care premierul Victor Ponta a dat-o, vineri, ridicând încurcat din umeri, jurnaliştilor care l-au întrebat cum comentează noul maxim istoric la care a ajuns moneda europeană.

"Apropo de referendum..." Aceasta a fost "declaraţia" pe care premierul Victor Ponta a dat-o, vineri, ridicând încurcat din umeri, jurnaliştilor care l-au întrebat cum comentează noul maxim istoric la care a ajuns moneda europeană.

BNR a afişat, vineri, o cotaţie de 4, 6481 lei/euro, un nou minim istoric

Analiştii: Cursul este speculativ

Întrebat despre curs, Ponta a ridicat din umeri

Moneda naţională a atins, vineri, un nou minim istoric faţă de euro, Banca Naţională a României afişând un curs oficial de 4,6481 lei/euro şi provocând nelinişte atât pentru cei cu împrumuturi în euro, cât şi în mediul de afaceri.

Aşadar, leul se face din ce în ce mai mic în faţa monedei europene, în ciuda declaraţiilor liniştitoare făcute de ministrul finanţelor Florin Georgescu şi de premierul Victor Ponta înaintea referendumului, potrivit cărora moneda naţională ar fi trebuit să se întărească după data de 29 iulie, la care a avut loc plebis­citul.

Reamintim că, în data de 16 iulie, minis­trul Georgescu declara că moneda europeană urmează să revină sub nivelul de 4,5 lei după referendumul organizat pentru demiterea preşedintelui. Oficialul preciza: "Consider că este o evoluţie conjunc­turală, cursul va veni înapoi, deci se va aprecia, cred eu, până la un nivel de sub 4,5 lei/euro, cam de unde a plecat în momentul respectiv, ca efect al calmării şi clarificărilor de pe scena politică".

De asemenea, primul ministru Ponta susţinea, în 24 iulie, că, după referendum, leul va începe să se aprecieze faţă de euro, adăugând: "După 29 iulie, când va avea loc referendumul, în urma stabilităţii politice de care vom da dovadă, cursul îşi va reveni şi leul se va aprecia".

Vineri, însă, premierul a ridicat încurcat din umeri la întrebarea jurnaliştilor despre noul maxim istoric al euro. Evitând un răspuns explicit, Ponta a bâiguit: "Apropo de referendum...".

Se pare, aşadar, că, deşi plebiscitul a trecut, şi stabilitatea politică şi întărirea leului se lasă aşteptate. Mai mult decât atât, cele două promisiuni se anunţă a fi cât mai departe de noi şi de prezentul nostru.

Dragoş Cabat: Cursul ar putea ajunge la 4,75 lei/euro în următoarele zile

Speculaţiile apar în momente de incertitudine, fie atunci când intervin ştiri economice proaste, fie în cazul tulburenţelor politice, spune analis­tul Dragoş Cabat, adăugând: "Până când lucrurile nu se rezolvă într-un fel sau altul, leul va continua să se deprecieze până la 31 august sau începutul lui septembrie, sau chiar până în noiembrie, mai ales dacă situaţia de incertitudine politică continuă".

Analistul se aşteaptă la un curs de 4,75 lei/euro în următoarele zile, respectiv de 5,05 lei/euro până la sfârşitul lui noiembrie, când au loc alegerile legislative.

Ionel Blănculescu: Suntem martorii unor jocuri speculative

Devalorizarea monedei naţionale în raport cu euro este semnul unor jocuri speculative, este de părere analistul Ionel Blănculescu. Domnia sa adaugă: "Sunt două sfere care lucrează: sfera bancară, prin operaţiuni de arbitraj, speculare valute, şi speculatorii. Au cumpărat, de exemplu, 500.000 euro când cursul era, de pildă, 4,58 lei/euro, apoi, când a ajuns la 4, 64 lei/euro, au vândut.

500.000 ori diferenţa dintre cele două valori este profitul. Când cursul se calmează, cumpără iar euro. Se câştigă foarte mult".

Florin Pogonaru, AOAR: Există un mare disconfort pentru mediul de afaceri

Atât importatorii, cât şi exportatorii sunt afectaţi de devalorizarea leului, spune Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Domnia sa punctează: "Nu ne aşteptăm la scenarii dramatice, dar există un mare disconfort pentru mediul de afaceri, ca leul să nu se deprecieze şi mai mult".

Reprezentantul AOAR se teme ca accentuarea turbulenţelor din Grecia să nu se cupleze, în perioada următoa­re, cu situaţia actuală internă: "În măsura în care Grecia ajunge din nou în situaţie critică şi presiunile pentru ieşirea din zona euro se accentuează, toate ţările în care băncile elene sunt prezente vor fi afectate. Se presupune că şi la noi s-ar produce turbulenţe. O atare situaţie nu va ajuta la stabilizarea leului şi nu va atrage investitorii în România".

Partea pozitivă ar fi că, în perioada următoare, vom vedea, în mod cert, o înviorare a exporturilor, care vor genera creştere economică, în opinia repezentantului oamenilor de afaceri.

Mihai Ionescu, ANEIR: Avem un curs speculativ

Actualul curs leu/euro este rezultatul speculaţiilor, urmare a "jocurilor care se întâmplă pe scena politică", spune Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), adăugând: "Pe lângă deficitul de democraţie de care suntem acuzaţi, pierdem teren şi pe probleme de curs: sunt afectaţi cei care au credite, importatorii, exportatorii. Lucrând cu acest curs volatil, ris­căm falimentul".

Importatorii nu se mai pot angaja în contracte noi, spune reprezentantul ANEIR: "Importatorii nu se mai angajează în contracte, pentru că importă materia primă şi nu ştiu cursul la care vor schimba valuta pe care urmează să o obţină peste un an sau chiar mai mult de atât. În iunie, au fost scăderi de 10% pentru exportatori în zona extra UE, unde se lucrează pe dolari, respectiv de 4% în iulie".

Mihai Ionescu subliniază că, în cazul importurilor, scăderile au fost cu mult mai mari.

Cursul a ajuns pe interbancar la recordul de 4,6510 lei/euro

Cotaţiile monedei naţionale au coborât spre 4,64 lei/euro, în a doua parte a zilei de vineri, după ce, la jumătatea sesiunii, cursul a atins un record istoric, de 4,6510 lei/euro, în timp ce valutele din regiune afişau câştiguri de circa 1%, pe fondul datelor pozitive privind piaţa muncii din SUA, potrivit Mediafax.

În jurul orei 16:30, operaţiunile se perfectau la 4,6375 - 4,6415 lei/euro, în creştere faţă de nivelul de la aceeaşi oră de joi, când schimburile se realizau în jurul nivelului de 4,63 lei/euro.

Unii dealeri spun că cererea de euro a venit în principal din partea clienţilor comerciali şi de retail, care au cumpărat valută îngrijoraţi că leul va continua deprecierea.

Evoluţia leului a fost contrară mişcării din regiune, unde monedele vecine au consemnat câştiguri de până la 1,25%, după date pozitive privind piaţa muncii din SUA.

Dealerii spun că leul a fost susţinut pe tot parcursul sesiunii de intervenţii indirecte din partea BNR, iar în a doua parte a zilei volumele trans­ferate au scăzut semnificativ.

Majoritatea dealerilor bancari spun că leul va rămâne sub presiune în perioada următoare, din cauza tensiunilor politice.

Leul s-a depreciat accentuat de la începutul lunii iulie, cu până la 4,4%, din cauza turbulenţelor politice.

Pentru dolar, rata de referinţă a urcat, vineri, cu 4,44 bani, de la 3,7528 lei/dolar la 3,7972 lei/dolar, iar cursul pentru franc a crescut cu 3,4 bani, de la 3,8355 lei/franc la 3,8695 lei/franc.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Copilul meu, Cacarau, zis si Crin Antonescu, ai nenorocit Romania. L-ai sprijinit pe Tonta si acum Tonta distruge leul. Sa fii blestemat, copilul meu!

    Eh, daca mai asteptati un pic sau ati fi facut o analiza tehnica pe forex, ati fi vazut ca se intareste leul. :)

    V-ati grabit un pic. 

    Ponta este pur si simplu un sociopat. Nu intelege regulile sociale, care, in esenta, inseamna sa-i respecti pe ceilalti ca, la randul tau, sa fii respectat. Nu intelege ce inseamna furtul (intelectual sau nu), e suparat doar ca a fost prins si trebuie sa dea explicatii; nu intelege ca minciuna este o infractiune sociala (relatiile sociale se bazeaza pe incredere, o data pierduta, nimeni nu vrea sa aiba de a face cu tine); nu intelege ca incalca legi si nu poate scapa la infinit nepedepsit. Este o tragedie ca acest om a devenit prim-ministru, dupa ce a ocupat pozitii inalte in justitie. Societatea civila ar trebui sa protesteze mai ferm, pentru a-l forta sa demisioneze. Oricum, Ponta va merge in panzele albe, tocmai pentru ca nu are niciun simt moral.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb