ÎN CIUDA PROTESTELOR ACŢIONARILOR, BVB a avizat transferul SIFI Cluj Logistic pe AeRO

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 mai 2015

BVB a avizat transferul SIFI Cluj Logistic pe AeRO

SIFI CJ Logistic (CACU) a anunţat acţionarii că a primit din partea Bursei de Valori Bucureşti acordul de principiu privind admiterea la tranzacţionare pe sistemul alternativ AeRO, potrivit unui raport transmis ieri BVB.

Societatea urmează să facă demersurile necesare către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru obţinerea deciziei de admitere la tranzacţionare.

Avizul ASF a venit în contextul în care, recent, unii acţionari ai SIFI CJ Logistic au atenţionat BVB că societatea şi-a schimbat obiectul de activitate prevăzut în statut şi că ar trebui să opereze această modificare într-o Adunare Generală a Acţionarilor.

Situaţia a fost întâlnită în cazul mai multor emitenţi.

Acţionarii acestora s-au plâns direct Bursei, dar şi Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), pe motiv că unii emitenţi, care şi-au schimbat obiectele de activitate nominalizate în statute, primesc de la BVB avize de listare pe sistemul alternativ AeRO, fără să îndeplinească şi obligaţia să îşi modifice actul constitutiv, în Adunarea Generală a Acţionarilor, adică încălcând Legea 31/1990 a societăţilor comerciale. Cu avizul BVB în faţă, aprobarea ASF vine ca o formalitate.

În cazul SIFI Cluj Logistic, acţionarii au transmis către BVB: "Vă rugăm să constataţi din analiza documentaţiei înaintate de emitent că la societatea SIFI Cluj Logistic SA Bucureşti a avut loc schimbarea activităţii principale şi a obiectului principal de activitate ale societăţii, aşa cum sunt ele definite în actul constitutiv.

Cităm: «Art 5. domeniul principal de activitate al societăţii este: activităţi de intermediere în comerţul cu ridicata - grupa CAEN 461.

Art 6. obiectul principal de activitate al societăţii este: lntermedieri în comerţul cu produse diverse - cod CAEN 4619."

La o minimă analiză a raportului anual al Consiliului de Administraţie pentru 2014 se va vedea cu uşurinţă că societatea a realizat în ultimii trei ani majoritatea veniturilor (80% - 90%) din chirii".

Acţionarii adaugă: "De asemenea, din Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru 2015 prezentat pentru aprobare în AGOA rezultă că societatea îşi propune să realizeze o cifră de afaceri de 1.562.000 lei, din care venituri din închiriere, prestări servicii şi transport de 1.556.000 lei, adică 99,61%, iar din activitatea de vânzări mărfuri deşeuri şi ambalaje 6.000 lei, adică 0,38%.

Realitatea schimbării activităţii principale rezultă astfel nu doar din situaţiile financiare din anii precedenţi, ci şi din Bugetul deVenituri şi Cheltuieli pentru anul 2015, ceea ce demonstrează un caracter de stabilitate şi constanţă a societăţii şi nu un simplu accident.

Este vădit că societatea aproape că nu mai face niciun fel de venituri din obiectul principal de activitate".

Investitorii susţin că, la societatea SlFl Cluj Logistic SA Bucureşti, a avut loc schimbarea activităţii principale şi a obiectului pricipal de activitate fără a fi obţinută o hotărâre AGAE în acest sens, lucru care constituie o încălcare a Legii 31/1990.

"Considerăm situaţia dată ca o încălcare e drepturilor noastre de acţionari şi vă rugăm să luaţi act de aceasta şi să dispuneţi măsurile care se impun până Ia intrarea în legalitate", au transmis acţionarii către BVB şi ASF.

Aceştia menţionează că modificarea activităţii principale şi a obiectului principal de activitate ale unei societăţi este de competenţa AGA Extraordinară şi că în legislaţie este expres prevăzut dreptul de retragere pentru acţionari, conform articolului 134 din Legea nr. 31/1990, legiuitorul oferind posibilitatea acţionarilor care nu sunt de acord cu schimbarea obiectului de activitate de a se retrage din societate similar şi consonant cu prevederile Legii nr. 151/2014 (pentru desfiinţarea Rasdaq).

Se pare că BVB nu a ţinut cont de reclamaţiile acţionarilor.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Pare de plans, noroc ca toata piata stie ca e de ras

    Sunt multe cazuri din astea in care ASF ar trebui sa sesizeze DNA. Societatile sunt vandalizate prin transferul activelor catre alte firme controlate de directori sau actionari majoritari prin contracte frauduloase si credite catre acestia garantate de catre societatea listata (bancile accepta orice ilegalitate) iar societatea este listata la bvb avind 1-3 angajati si un CA aservit . Nici la telefon sau fax nu mai raspunde nimeni iar daca intrebi la ASF nici ei nu au contacte pentru ca este cineva care ii suna de pe alte telefoane si le transmit aceste raportari de rahat catre ASF pentru care nu nu raspunde nimeni.

    Daca te uiti in bilantul societatilor este o activitate dezastruoasa daca mergi la sediu si punctele de lucru este o activitate intensa si profitabila dat facuta de alta firma capusa. 

    ASF nu vede toate aceste ilegalitati din ograda sa ? 

    Piata organizata ??? 

    Pentru hoti !!!

    Daca societatile astea nu intrunesc conditiile minime de listare ASF sa hotarasca pentru ele delistarea si retragerea actionarilor minoritari.

    De ce este nevoie sa dea BVB atatea mizerii cu acorduri de principiu privind listarea acestor portocale golite de continut de actionarii majoritari cu activele preluate fraudulos si totul girat catre banci ? 

    BVB chiar nu sesizeaza ca este o mizerie la care participa si isi degradeaza imaginea si asa ofilita dupa listarea FP la Londra ?

    Nu mai pierdeti timpul cu prostii. Chestia cu obiectul de activitate e o idiotenie. Face bani societatea? Eventual, da si dividende? Ce va freaca pe voi, investitorii, ce scrie in obiectul de activitate? Cand ati investit, de aia ati cumparat, ca avea un anumit obiect de activitate?

    Da, daca vreti sa provocati o retragere din societate (pe motiv de nelistare pe AeRO), inteleg strategia. Daca sunteti doar niste "apostoli ai dreptatii", care vreti obiect de activitate modificat, atunci va pierdeti timpul 

    1. distinse domn,

      ceea ce dvs considerati o idiotenie , adica dreptul unor actionari de a se retrage din societate la schimbarea obiectului de activitate este scris in legea 31 art. 134. ;litera a. PUNCT. Pt aceasta , actionarii respectivi au facut tot ce este legal ( punct pe ordinea de zi AGAE) si vor merge in instanta pt a obtine retragerea din societate. Si daca legea 151 zice ca societatea in urma hotaririi AGEA urmeaza sa solicite ADMITEREA pe ATS iar ASF in urma primirii documentelor trebuie sa dea o decizie de admitere sau respingere iin conformitate cu legea 297/2004 actionarii reclama faptul ca scietatatea nu functioneaza legal deci nu indeplineste una din conditiile de admitere la tranzactionare cf art.213 alin 1 lit a.

      in consecinta actionarii incearca sa obtina retragerea pe legea 151 pentru ca timpul lor pe care dvs considerati ca il pierd cu prostii este la fel de pretios ca si al dvs.  

      Daca doriti sa provocati o posibilitate de retragere din societate pe motiv de schimbare a obiectului de activitate, este de inteles strategia si agitatia.

      Daca insa se doreste doar o inscriere in legalitate, pe motiv ca societatea in fapt desfasoara un alt obiect de activitate, atunci este in continuare o pierdere de vreme. Nu as vrea sa intru in detalii, dar ideea de obiect de activitate isi pierde din relevanta in ultima vreme, astfel incat nu are rost o asemenea agitatie pentru un rezultat fara importanta. 

      Este prea frumos spus strategie.. este o simpla bresa in piata executata rece precum lunetistii de catre cei care o observa. De cele mai multe ori, cei care trag, nu sunt inrolati de mult timp in structura respectiva a actionariatului, ei intrand recent chiar cu acest scop. Pretul actinii, chiar si rezultat al unei medii (si aceea mai nou contestata la Anevar) va fi intotdeauna mi mare decat cel obtinut in piata. Easy money! Iti trebuie doar 1-2 zvoneri si cativa raspandaci pentru a crea o actiune "prin invaluire". Si gata! K-ching! :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb