ÎN CONTEXTUL CAMPANIEI DNA, Epurescu: "Cine a susţinut Chevron pentru avantaje va dispărea din viaţa politică"

VALENTIN BUSUIOC
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 februarie 2015

Epurescu: "Cine a susţinut Chevron pentru avantaje va dispărea din viaţa politică"

Activistul susţine: "Instanţele au fost supuse presiunilor politice"

Chevron: "Proiectul din România nu poate concura cu alte oportunităţi de investiţii"

Campania începută de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) împotriva multor demnitari cu greutate probabil că va duce la dispariţia din viaţa politică a multora dintre cei care au susţinut Chevron în schimbul unor avantaje, ne-a declarat activistul George Epurescu, susţinând că au existat presiuni asupra instanţelor din ţara noastră implicate în procesele dintre gigantul petrolier american şi organizaţiile pentru protecţia mediului.

Corporaţia petrolieră a anunţat, la finele săptămânii trecute, că renunţă la concesiunile sale pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist din România (ultimul proiect de acest fel pe care gigantul american intenţiona să îl dezvolte în Europa), scrie The Wall Street Journal (WSJ).

George Epurescu, preşedintele Asociaţiei "România Fără Ei", susţine: "Chevron este o companie geopolitică.

Să ne amintim că şi fostul secretar de stat al SUA, Condoleezza Rice, şi fostul secretar american al Apărării, Chuck Hagel, au fost în Consiliul Director al companiei. Se pare că au dat rezultate presiunile cetăţenilor asupra decidenţilor politici care sprijineau această companie, precum şi faptul că o întreagă comunitate ştiinţifică a avut curajul să studieze efectele exploatării gazelor de şist şi să publice rezultate care au dus interzicerea fracturării hidraulice chiar în statul New York. Iată că lupta noastră inclusiv în instanţă (unde avem deja patru procese pe rol cu Chevron, privind acordurile de mediu şi licenţa de explorare-exploatare), şi scăderea preţului petrolului şi a gazului i-au făcut să dea înapoi. Cred că cei de la Chevron nu sunt siguri de rezultatul acestor procese, iar în contextul campaniei duse de DNA în România, probabil că vor dispărea din viaţa politică mulţi dintre cei care au susţinut Chevron în schimbul unor avantaje".

Rugat să precizeze dacă, prin "unele avantaje", se referă la posibile mite primite de politicieni în schimbul susţinerii companiei americane, activistul a răspuns: "Un om nu poate să devină un avocat al unei companii dincolo de studiile specialiştilor asupra riscurilor pe care le prezintă exploatarea gazelor de şist decât dacă există un interes personal. Nu ştim dacă sunt politicieni care au luat mită, însă nu a fost în regulă campania furibundă televizată împotriva activiştilor şi acuzaţiile aduse unor săteni din fundul Vasluiului cum că ar fi fost plătiţi de ruşi".

George Epurescu a amintit că inclusiv fostul director al Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, a spus că activiştii de mediu ar fi plătiţi de Rusia.

Activistul de mediu a comentat: "Maior nu are nicio probă în acest sens. În alte ţări democratice, dacă un şef de serviciu de informaţii făcea astfel de declaraţii, el pleca în secunda următoare. Nu poţi să spui, ca şef al SRI, că noi am luat bani de la Gazprom, dar că Serviciul Român de Informaţii (cel mai bun dintre toate) nu are nici măcar o dovadă în acest sens. A fost o campanie furibundă a clasei politice, a SRI, a deputatului Iulian Iancu (şeful Comisiei de Industrii) împotriva tuturor celor care aveau curajul să spună că există dovezi ştiinţifice că exploatarea gazelor de şist este o nebunie pentru sănătate şi mediu. Asemenea campanii nu se fac decât dacă ei au fost cointeresaţi, într-un fel sau altul: cu funcţii politice sau chiar cu bani".

Liderul Asociaţiei "România Fără Ei" a reclamat presiuni asupra magistraţilor în procesele intentate de activişti împotriva Chevron şi susţine că, dacă se ajunge cu vreun proces pe fond, compania americană nu are cum să câştige.

George Epurescu a amintit, printre altele, de 400 de articole ştiinţifice publicate în compendiul care a stat la baza interzicerii fracturării în statul american New York: "Ele arată foarte clar că discutăm despre o nebunie pentru omenire. În plus, se discută, în Comisia Europeană, în Parlamentul European, că nu se poate face fracturare în zone populate. În deşert, efectele sunt mai mici, dar în zone populate, sub nicio formă aşa ceva nu poate fi făcut", a menţionat reprezentantul asociaţiei de mediu.

Domnia sa a anunţat că "România Fără Ei" va continua procesele împotriva Chevron, precizând că, pe acordurile de mediu, asociaţia va avea o înfăţişare în data de 12 martie la Tribunalul Bucureşti. Există deja recursuri depuse la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru că la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) au fost admise nişte excepţii ale Chevron, care n-au nicio bază juridică, în opinia lui George Epurescu. "Avem procese pentru cele şase perimetre din vestul ţării, unde, tot aşa, instanţa a admis o excepţie, însă, din septembrie până acum, nu am primit încă motivarea, deşi procesul în care ne aflăm este o procedură de urgenţă. Au trecut deja cinci luni şi nu primim motivarea, ca să putem face recurs", mai spune activistul.

Chevron, despre retragerea din ţara noastră: "Proiectul din România nu poate concura cu alte oportunităţi de investiţii"

Chevron a luat decizia să renunţe la explorarea gazelor de şist din ţara noastră în urma evaluărilor acestor proiecte, despre care spune că nu pot concura, în acest moment, într-un mod favorabil, cu alte oportunităţi de investiţie din portofoliul său global, ne-au declarat reprezentanţii companiei.

Surse din piaţă ne-au spus că retragerea Chevron din România ar fi fost cauzată de faptul că explorările de la Pungeşti au fost dezamăgitoare şi din cauza rezultatelor studiului comandat de Nuclearelectrica. Acest studiu, prezentat, recent, în exclusivitate, de ziarul BURSA, recomandă interzicerea fracturării hidraulice la mai puţin de 100 km distanţă de centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă.

Chevron România nu a comentat aceste ipoteze şi s-a rezumat la a ne preciza: "În 2014, am finalizat activităţile de explorare a concesiunii Bârlad, precum şi un studiu geofizic 2-D realizat în două dintre cele trei concesiuni din regiunea Dobrogea. Rezultatele lucrărilor din România vor fi predate ANRM şi vor rămâne în custodia statului. Confidenţialitatea informaţiilor de acest gen este menţinută în conformitate cu legislaţia din România".

Compania nu ne-a oferit date nici despre fondurile pe care le-a investit până acum în ţara noastră.

Luna trecută, Chevron a anunţat că abandonează activităţile de explorare în domeniul gazelor de şist din Polonia, iar în 2014 firma a reziliat acordurile din Lituania şi Ucraina, vizând acelaşi sector.

"Aceasta face ca România să rămână ultima ţară unde suntem în proces de renunţare la interesele noastre legate de concesiuni", a declarat, la finele săptămânii trecute, un purtător de cuvânt al companiei, citat de The Wall Street Journal.

Publicaţia apreciază că retragerea gigantului american din industria europeană a hidrocarburilor de şist va fi o mutare dezamăgitoare pentru unele guverne de pe continent, care intenţionau să reproducă în Europa boom-ul gazelor de şist din SUA, în speranţa de a reduce dependenţa de importurile de gaze, în principal din Rusia.

Săptămâna trecută, British Petroleum (BP) a transmis, în raportul anual privind perspectiva pe energie, că sunt şanse mici să existe, în următorii 20 de ani, o producţie semnificativă de hidrocarburi de şist în Europa (incluzând Marea Britanie), condiţiile pe continentul nostru nefiind la fel de propice pentru dezvoltarea sectorului de activitate precum cele din SUA.

În Polonia, corporaţiile ExxonMobil şi Marathon Oil (SUA), precum şi Total (Franţa) au renunţat deja la proiectele privind hidrocarburile de şist.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Suna bine Romania fara ei dar pe astia daca-i dai afara pe usa intra pe geam ca in Ucraina prin euromaidan. Imi imaginez Casa poporului cu tepe in fata si care sa-i astepte pe cei care au luat spaga de la Chevron si Bechtel.

    Bine punctat insinuarea lui Maior- penibila de altfel

    Mai bine ar fi cercetat contractul de servicii de consultanta medicale al sotiei lui mr ungureanu de o suta de mii de dolari incheiat cu omv -aka gazprom

    Dak acele servicii au fost fictive nu se cheama luare de mita? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb