Ministerul Finanţelor are în plan împrumuturi de pe piaţa internă în valoare de 4,4 miliarde de lei, în luna noiembrie, după ce a împrumutat 3,34 miliarde de lei în luna octombrie, mult sub planul de la debutul lunii care viza atragerea a 5,63 miliarde de lei. În ultima săptămână costurile de finanţare ale statului au cunoscut o ajustare descendentă minoră, evoluţie în convergenţă raportat la cele din Statele Unite şi Germania, rata de dobândă la titlurile de stat pe 10 ani (RO10Y) - barometru pentru costul de finanţare în economie - scăzând la 4,8% de la 5%. Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania, notează că evoluţia RO10Y a fost influenţată şi de ameliorarea percepţiei de risc investiţional, aspect reflectat de declinul indicatorului CDS (credit default swaps, ce protejează investitorii de un default suveran).
Conform analiştilor BCR, titlurile de stat pe 10 ani în lei au înregistrat cea mai mare corecţie de la începutul anului dintre titlurile suverane în monedă locală din regiunea ECE, înregistrând o creştere a randamentului de 184 puncte de bază. Analiştii mai arată că deţinerile investitorilor nerezidenţi de bond-uri suverane în lei ca procent din total outstanding şi-au continuat tendinţa descrescătoare din acest an, marginal totuşi, ajungând la 17,7% în august de la 17,8% în iulie.
"Deţinerile fondurilor de pensii private au crescut la 20,8% în august de la 20,7% în iulie. Sistemul bancar a înregistrat o scădere marginală a deţinerilor obligaţiunilor de stat ca procent din total de la 48,2% în iulie la 48,1% în august", potrivit analiştilor.
Cu privire la planul de împrumut de noiembrie, aceştia notează că Ministerul Finanţelor a programat atragerea a 4 miliarde de lei prin obligaţiuni de stat tip benchmark, fără sesiunile suplimentare de oferte necompetitive, la care se adaugă atragerea a 400 de milioane de lei prin certificate de trezorerie cu discount.
"În noiembrie ajung la scadenţă titluri de stat în valoare de 410 milioane lei, ceea ce înseamnă că cel mai probabil Ministerul Finanţelor va absorbi lichiditate din piaţă prin emisunea netă de titluri în lei", se arată într-un raport al BCR. În octombrie au ajuns la scadenţă obligaţiuni guvernamentale în valoare de 9,3 miliarde de lei, scadenţă care a îmbunătăţit lichiditatea din piaţa bancară şi care ar trebui să susţină licitaţiile din noiembrie ale Ministerului de Finanţe, care până acum şi-a acoperit 70% din necesarul brut de finanţare din acest an. De notat totuşi, în ceea ce priveşte statul şi nevoie sale de finanţare, că există posibilitatea ca deficitul bugetar (diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile din buget) să fie mult mai redus decât cele 83,7 miliarde de lei (7,13% din PIB) trecute în buget la rectificarea din august în condiţiile în care după primele nouă luni din an gaura de la buget se situa la 44,3 miliarde de lei (3,77% din PIB faţă de 6,3% în aceeaşi perioadă din 2020).
Săptămâna aceasta Ministerul de Finanţe a programat trei licitaţii pe piaţa internă, una cu certificate pe şase luni în volum de 400 milioane de lei şi două cu titluri scadente în octombrie 2030 (690 milioane de lei), respectiv octombrie 2034 (460 milioane de lei).
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.11.2021, 15:56)
au inceput EXECUTARILE!!!!!
se varsa (miselsete) la greu EXECUTARI!!!
deci vrajeala nu mai cuntinua!!! are decat sa se agraveze! (pe termen mediu) chiar daca varsa astia "banii/credit" ca sa mascheze si caderea in nominal!!!
in termen reali cad!
semnat comenturi "Cretine"