Ministerul Finanţelor are în plan împrumuturi de pe piaţa internă în valoare de 5,63 miliarde de lei, în luna octombrie, după ce a împrumutat 4 miliarde de lei în luna septembrie, 3,8 miliarde de lei în august, 5,18 miliarde de lei în luna iulie şi 4,2 miliarde de lei în iunie. Totodată, în august, Ministerul Finanţelor a împrumutat 176,3 milioane de euro de pe piaţa internă, iar în luna iulie a atras 3,5 miliarde de euro de pe pieţele externe. Volumul atras de pe piaţa internă în luna septembrie, de 4 miliarde de lei, este cu 9,1% sub volumul programat.
"Ministerul Finanţelor are în plan emiterea de titluri de stat în lei în valoare de 5,63 miliarde lei în luna octombrie (4,83 miliarde lei obligaţiuni + 800 milioane lei certificate de trezorerie). În această lună ajung la scadenţă obligaţiuni în valoare de 9,3 miliarde lei, ceea ce înseamnă că cel mai probabil Ministerul Finanţelor va injecta lichiditate în piaţă prin emisiunea netă de titluri de stat. Reacţia pieţei a fost negativă la anunţul calendarului pe luna octombrie, văzut de investitori ca având un volum mare şi cu multe emisiuni cu scadenţe lungi", arată analiştii BCR Cercetare.
Ministerul Finanţelor a avut doar două licitaţii eşuată în septembrie, iar licitaţia de titluri de stat cu scadenţa aprilie 2036 a fost cea în care s-au înregistrat cele mai slabe oferte în luna septembrie din tot calendarul realizat de împrumuturi.
Analiştii BCR notează de asemenea că BNR a continuat operaţiunile de sterilizare a surplusului de lichiditate din piaţa interbancară, în luna septembrie.
"Patru bănci au plasat (luni) 115 milioane lei la banca centrală, cu scadenţa la o săptămână la rata dobânzii cheie de 1,25%. Totodată, (luni) au ajuns la scadenţă depozitele constituite de bănci în urmă cu o săptămână în valoare de 4,6 miliarde lei. Valoarea atrasă luni de BNR indică faptul că lichiditatea din sistemul bancar este redusă la începutul unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii şi sugerează posibile sterilizări permanente de lichiditate prin intervenţii ale BNR pe piaţa valutară pentru a asigura stabilitatea cursului de schimb", potrivit analiştilor.
Obligaţiunile guvernamentale în lei pe termen lung s-au confruntat din nou cu ieşiri de capitaluri în ultima săptămână, ceea ce a împins în sus randamentele pe piaţa secundară. În consecinţă, randamentul pe 10 ani al României, barometrul pentru costul de finanţare din economie (RO10Y), a urcat la 4,4%, al cel mai ridicat nivel din luna mai 2020 încoace.
Consiliul de Administraţie al BNR se întâlneşte marţi în şedinţa regulată de politică monetară, BNR fiind aşteptată de piaţă să menţină dobânzile la valorile actuale - dobânda-cheie la 1,25% - şi să înceapă ciclul de majorare al dobânzilor la şedinţa din luna noiembrie. De menţionat de asemenea că inflaţia este aşteptată să fi accelerat în luna septembrie după ce în luna august rata anuală a inflaţiei a fost de 5,3%.