Două staţii de epurare biologice (cu pat de stuf) au fost inaugurate ieri în localităţile Vadu Izei şi Mara din judeţul Maramureş, o premieră pentru agroturismul din ţara noastră, informează un comunicat de presă.
Staţiile de epurare biologice fac parte din proiectul "Dezvoltarea unor tehnici ecologice pentru agroturismul din România" care este realizat cu fonduri Norway Grants alocate de către Guvernul Norvegiei.
Alocarea s-a făcut prin intermediul Innovation Norway, organizaţie norvegiană care, prin programul Green Industry Innovation Romania, a pus la dispoziţie fonduri pentru realizarea mai multor obiective privind ecologia în agroturismul din România. Sistemul norvegian de management a apelor reziduale ce foloseşte filtre cu pat de stuf va fi unic în România, fiind dezvoltat cu sprijinul NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Researh).
Staţiile de epurare cu stuf inaugurate au ca principali beneficiari pensiunile "Casa Borlean" (Vadu Iezei) şi "Pintea Haiducul" (Mara). Promotorul proiectului Dezvoltarea unor tehnici ecologice pentru agroturismul din România este Fundaţia Heifer Project pentru România având ca parteneri NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Researh) şi Fundaţia OVR "Agro-Tur-Art", Vadu Izei - Maramureş.
La evenimentul de inaugurare au participat reprezentanţi ai Programului Guvernului Norvegian Innovation Norway: Anne Lise Rognlidalen - manager de program şi domnul Mihai Ştefănescu - ofiţer de program; reprezentanţi ai Institutului Norvegian de Cercetare Bioeconomică, NIBIO: Ragnar Eltun, Adam Paruch, Trond Mæhlum - cercetătorii care au realizat studiile şi proiectul pentru aceste staţii de epurare; Ovidiu Spînu, director Heifer România,Viorel Bunea, reprezentant al board-ului Heifer, Emanuel Ţapu, director executiv Heifer România şi manager de proiect; Ioan Bocşa, vice-primar Vadu Izei precum şi reprezentaţi ai administraţiei locale şi beneficiarii proiectelor.
Anne Lise Rognlidalen, manager de program Innovation Norway a declarat: "Innovation Norway reprezintă instrumentul principal al Guvernului norvegian pentru inovare şi dezvoltare a întreprinderilor norvegiene şi a industriei, atât interne, cât şi externe, iar programul "Inovare în Industria Verde România" este un program dedicat dezvoltării iniţiativelor verzi ale întreprinderilor private din România. Noi am acceptat să finanţăm acest proiect pentru că acesta reprezintă un model de îmbinare a inovării şi a ecologizării industriei, în acest caz agroturismul românesc".
La rândul său, Ovidiu SPÎNU, directorul Heifer România, a afirmat: "Ne dorim ca aceste modele să fie luate şi replicate în cât mai multe zone din ţară, iar ca plan de viitor am dori să contribuim la dezvoltarea unui proiect legislativ care să inlcudă asemenea sisteme în măsurile de protecţie a mediului înconjurător".
"Sistemul norvegian de management a apelor reziduale folosind filtre cu pat de stuf va fi unic în Romania, fiind dezvoltat cu sprijinul NIBIO ( Norwegian Institute of Bioeconomy Researh)", se mai arată în comunicat.
Pe termen scurt se va realiza îmbunătăţirea sistemului de management al apelor reziduale şi gestionarea deşeurilor domestice în zona ţintă iar pe termen lung se va urmări îmbunătăţirea sistemului de management al apelor reziduale şi gestionarea deşeurilor domestice în alte zone turistice rurale din România.
Pe lângă aceste două staţii de epurare, proiectul a avut şi alte intervenţii în favoarea ecologizării mediului: 10 platforme de beton pentru depozitarea gunoiului de grajd, menite să prevină infiltrarea nitriţilor şi a nitraţilor în pânza freatică, 50 de cutii de compost care ajută beneficiarii să obţină un îngrăşământ ecologic din resturi organice menajere şi de gradină. În plus, proiectul a inclus o serie de programe de instruire al căror scop este acela de a veni în ajutorul acelora care doresc să sprijine păstrarea unui mediu înconjurător cât mai curat.