ÎN PERIOADA IANUARIE-IUNIE 2020 NYSE - liderul IPO-urilor americane, în privinţa sumelor atrase

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 iulie 2020

NYSE - liderul IPO-urilor americane, în privinţa sumelor atrase

Aceste listări au generat 19 miliarde dolari

La NYSE au avut loc 10 din cele mai mari 15 IPO-uri lansate în SUA, în primul semestru

Cel mai mare creditor ipotecar din SUA se pregăteşte de listare la NYSE

După numărul de listări atrase în primele şase luni, Nasdaq deţine supremaţia pe piaţa americană

Bursa de Valori din New York (New York Stock Exchange - NYSE), subsidiară deţinută integral de Intercontinental Exchange, este lider în privinţa sumelor atrase prin listările (IPO-urile) lansate în SUA, în primul semestru din 2020, cu 19 miliarde de dolari, anunţă businesswire.com, adăugând că la NYSE au avut loc 10 din cele mai mari 15 IPO-uri din Statele Unite, lansate în perioada ianuarie-iunie. Printre acestea se numără debutul pe piaţă al companiei alimentare Albertsons Co. şi al furnizorului de date şi analize Dun & Bradstreet Holdings Corp.

"NYSE a fost întotdeauna un lider în inovare, iar prima jumătate a anului 2020 nu a fost o excepţie, fiind marcată de o revenire majoră a listărilor noi de SPAC (n.r. special purpose acquisition company - societate care nu are operaţiuni comerciale, creată doar pentru atragerea de capital prin IPO) şi de eforturile noastre de a îmbunătăţi listările directe", a informat NYSE printr-un comunicat.

Totodată, NYSE Group şi-a menţinut poziţia de top pe segmentul emitenţilor de ETP-uri (Exchange Traded Product). La NYSE au venit, în primul semestru, 64 de ETP-uri cu active în administrare de trei miliarde de dolari. La NYSE Group sunt tranzacţionate 67% din ETP-urile listate, respectiv 75% din activele aflate în administrare.

"Dincolo de segmentul IPO-urilor, pieţele de capital au oferit o valoare indispensabilă pe fondul crizei globale din sănătate, iar NYSE şi-a îndeplinit rolul critic de a ajuta emitenţii pe parcursul primei jumătăţi a anului", spune Stacey Cunningham, preşedintele NYSE Group, menţionând: "În timp ce am închis proactiv platforma de tranzacţionare a NYSE, ca răspuns la pandemia de coronavirus, emitenţii de la NYSE au strâns peste 35 de miliarde de dolari atât prin IPO-uri, cât şi prin ofertele ulterioare, numai în timpul închiderii istorice de nouă săptămâni, impusă de carantină".

76,2 miliarde de dolari - capitalul total atras prin NYSE în primele şase luni din 2020

Emitenţii au atras prin NYSE un capital total de 76,2 miliarde de dolari în perioada ianuarie-iunie 2020, care include IPO-uri şi oferte ulterioare, cifra fiind cu 24% mai mare faţă de intervalul similar din 2019. Din IPO-uri, companiile au obţinut 19 miliarde de dolari, conform anunţului NYSE. Mai bine de jumătate din IPO-uri au fost din partea societăţilor de tip SPAC. NYSE a atras 82% din sumele obţinute prin IPO-urile SPAC-urilor din SUA, adică 8,8 miliarde de dolari.

La NYSE s-au şi transferat de la Nasdaq unele listări în perioada de raportare: CONMED Corp., furnizor de tehnologie medicală, şi societatea financiară Ambac Financial Group Inc., care au adus un plus de patru miliarde de dolari la capitalizarea bursei americane. Din 2000, companiile care s-au transferat la NYSE reprezintă peste un trilion din valoarea de piaţă.

Capitalizarea de piaţă de la NYSE a crescut cu 107 miliarde de dolari în semestrul întâi din anul curent, la 27 de trilioane de dolari.

John Tuttle, vicepreşedinte şi director comercial al NYSE Group, spune: "Rămânem concentraţi pe sprijinirea nevoilor emitenţilor în această perioadă, evidenţiind valoarea pe care o oferă calitatea de membru în comunitatea NYSE".

Quicken Loans va fi listată sub denumirea socetăţii-mamă, Rocket Companies

Quicken Loans LLC, cel mai mare creditor ipotecar din SUA, se pregăteşte de listare la NYSE, conform presei străine, care menţionează că societatea a transmis recent documentele în acest sens autorităţii pieţei de capital (Securities and Exchange Commission - SEC).

Quicken Loans va fi lansată pe piaţă sub numele companiei-mamă, Rocket Companies Inc., iar conform planului, titlurile sale vor fi tranzacţionate la New York Stock Exchange sub simbolul RKT.

În documentele depuse la SEC nu există detalii financiare cu privire la preţul/acţiune sau câte titluri vor fi plasate prin IPO, dar există o estimare a valorii ofertei, respectiv 100 de milioane de dolari, care se poate schimba. Documentele arată că societatea va lista patru categorii de acţiuni: A, B, C şi D. Rocket Companies, grup controlat de fondatorul Dan Gilbert, va deţine 79% din drepturile de vot combinate oferite de titlurile comune.

IPO-ul va fi administrat de Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley, Credit Suisse Group AG, JP Morgan Chase & Co. şi Royal Bank of Canada.

Rocket Companies, societate de tip holding creată în 1985, cu sediul în Detroit, asigură servicii de finanţare prin branduri care includ Rocket Mortgage, Rocket Homes, Rocket Loans, Rocket Auto, Rock Central, Core Digital Media, Rock Connections, Lendesk şi Edison Financial.

În anul fiscal încheiat în 31 decembrie 2019, veniturile totale obţinute de Quicken au însumat 5,1 miliarde de dolari, cu 22% mai mari decât în exerciţiul anterior. Câştigul net al Quicken a fost de 893,4 milioane de dolari, în creştere cu 46% faţă de 2018.

Conform Bloomberg, Rocket Companies a avut un câştig de 97,7 milioane de dolari în primele trei luni din 2020, la venituri de 1,8 miliarde de dolari, comparativ cu o pierdere de 299 milioane de dolari, la vânzări de 727 milioane de dolari în perioada similară din 2019.

Quicken, alături de alte companii ale fondatorului Dan Gilbert, este cel mai mare angajator din Detroit. Acesta are 20.000 de salariaţi. Potrivit Bloomberg Billionaires Index, averea netă a lui Dan Gilbert este estimată la 7,1 miliarde de dolari.

Asigurătorul Lemonade a obţinut 319 milioane de dolari din listarea la NYSE, în 1 iulie

Compania americană de asigurări online Lemonade Inc. a obţinut 319 milioane de dolari din IPO-ul lansat la New York Stock Exchange în data de 1 iulie. Preţul IPO-ului a fost de 29 de dolari/acţiune, ceea ce a dat o valoare de 1,6 miliarde de dolari companiei al cărei deţinător majoritar este grupul japonez SoftBank Group. În prima zi de tranzacţionare, titlurile Lemonade au urcat cu peste 100%, iar la data de 7 iulie, acestea au încheiat sesiunea bursieră cu un preţ de 78,79 dolari, mai mic cu 3% faţă de ziua anterioară.

Cofondatorii societăţii, Shai Wininger şi Daniel Schreiber, au deţineri de peste 200 de milioane de dolari, fiecare, iar titlurile Lemonade sunt listate sub simbolul LMND.

Creată în 2015, Lemonade are 329 de salariaţi. De la înfiinţare, Lemonade a consemnat pierderi de circa 250 de milioane de dolari. Însă, veniturile din vânzările sale s-au triplat în 2019, în ritm anual, ajungând la 67 de milioane de dolari. În primul trimestru din 2020, asigurătorul a realizat un venit de 26 de milioane de dolari.

69 de IPO-uri la Nasdaq, în primul semestru

Operatorul bursier Nasdaq a găzduit, în primele şase luni ale anului curent, 69 de IPO-uri, cifră care depăşeşte de peste două ori numărul listărilor care au avut loc la NYSE în perioada menţionată (32).

Potrivit Nasdaq.com, pe această piaţă au avut loc 35 de listări din sectorul farma, printre care cea a Royalty Pharma Plc, care a avut cel mai mare IPO de pe Nasdaq, după suma atrasă: 2,2 miliarde de dolari. Urmează IPO-ul casei de discuri Warner Music Group Corp., cu 1,9 miliarde de dolari, şi cel al PPD Inc. (Pharmaceutical Product Development), cu 1,6 miliarde de dolari.

Nelson Griggs, preşedintele Nasdaq, declară: "În timp ce multe aspecte din viaţa noastră s-au schimbat, procesele legate de IPO-uri, operaţiunile de tranzacţionare şi de piaţă derulate la Nasdaq au rămas aceleaşi. Acest lucru ne permite să funcţionăm de la distanţă la capacitate maximă şi să sprijinim în continuare clienţii, emitenţii şi investitorii fără nicio perturbare".

La Nasdaq au trecut de la NYSE, în primele şase luni din 2020, cinci companii, cu o valoare de piaţă combinată de 9,1 miliarde de dolari.

AlloVir, ACE Convergence şi Vertex şi-au depus documentele pentru listarea la Nasdaq

AlloVir, un dezvoltator american de terapii imune, şi-a depus săptămâna aceasta documentele la SEC pentru lansarea unei oferte publice iniţiale din care să obţină până la 100 de milioane de dolari. Compania cu sediul în Cambridge a luat fiinţă în 2013 şi vrea să se listeze la Nasdaq sub simbolul ALVR. De IPO-ul companiei se vor ocupa Morgan Stanley, JPMorgan, SVB Leerink şi Piper Sandler, conform nasdaq.com. Preţul IPO-ului nu a fost dezvăluit.

Totodată, ACE Convergence Acquisition Corp., un SPAC creat anul acesta de ACE Equity Partners, a depus la SEC documentele în vederea listării la Nasdaq, operaţiune prin care vrea să obţină până la 200 de milioane de dolari. Societatea cu sediul în Wilmington va oferi 20 de milioane de titluri la un preţ de 10 dolari fiecare. Compania va fi listată sub simbolul ACEV.U, iar de ofertă se va ocupa Cantor Fitzgerald.

Şi furnizorul de software fiscal pentru companii Vertex şi-a depus luna aceasta documentele la SEC, în vederea listării. Vertex vrea să obţină astfel până la 100 de milioane de dolari. Compania cu sediul în The King of Prussia a luat fiinţă în 1978 şi a avut venituri de 336 de milioane de dolari în anul fiscal încheiat în 31 martie 2020. Compania are în plan să se listeze la Nasdaq sub simbolul VERX. De ofertă se ocupă Goldman Sachs, Morgan Stanley, BofA Securities, Citibank şi Jefferies. Preţul IPO-ului nu a fost dezvăluit.

CN Energy din China vrea să obţină 25 de milioane de dolari prin listarea la Nasdaq

CN Energy Group Inc., producător chinez de carbon activ pe bază de lemn, vrea să atragă 25 de milioane de dolari printr-o ofertă publică iniţială la New York, anunţă capitalwatch.com.

Societatea cu sediul în Hangzhou a depus prospectul preliminar al ofertei în 2 iulie la SEC, informând că intenţionează să vândă 5 milioane de acţiuni comune la un interval de preţ cuprins între 4 şi 5 dolari/titlu. Network 1 Financial Securities, în calitate de subscriitor unic, ar putea cumpăra un lot suplimentar de 750.000 de titluri comune ale CN Energy, potrivit sursei.

CN Energy, care vrea să se listeze sub simbolul CNEY, intenţionează să utilizeze 80% din sumele obţinute prin IPO la construcţia unei unităţi de producţie în oraşul Manzhouli, care a fost lansată deja. În plus, CN Energy vrea să îşi finanţeze activităţile de cercetare/dezvoltare şi capitalul de lucru.

CN Energy a informat că în semestrul fiscal încheiat în martie 2020, a obţinut venituri din vânzări de 4,8 milioane de dolari, în creştere anuală cu 21%. Profitul net a fost de 684.137 dolari, faţă de 522.827 dolari în anul anterior.

În anul financiar încheiat în septembrie 2019, compania a obţinut venituri de 8,1 milioane de dolari şi un profit de 1,6 milioane de dolari, conform prospectului ofertei publice iniţiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb