Vienna Insurance Group (VIG) a înregistrat, în primele şase luni ale anului curent, o creştere de aproximativ 6% a primelor, la 5,4 miliarde de euro şi o majorare de 10,5% a profitului înainte de impozitare, la 257 milioane de euro, a transmis grupul, ieri, printr-un comunicat unde mai precizea-ză că rata combinată s-a situat la 96,4%, aproape de nivelul anului trecut.
Potrivit cifrelor transmise, în prima jumătate din 2019, în ţara noastră, Vienna Insurance Group a obţinut un profit înainte de impozitare în valoare de 2,4 milioane de euro, după ce în prima jumătate a anului trecut raportase o pierdere de 43,1 milioane de euro.
Totodată, VIG a raportat pentru România, în intervalul de referinţă, prime brute subscrise în valoare de 234,9 milioane de euro, în scădere faţă de 272,7 milioane de euro, valoarea înregistrată în primul semestru de anul trecut.
Conform datelor raportate de VIG, pentru ţara noastră, rata netă combinată s-a situat la 102,6%, în primul semes-tru din 2019, în ascensiune cu 4 puncte procentuale faţă de 98,6% în perioada similară din 2018.
Referitor la rezultatele financiare din primul semestru al acestui an, Elisabeth Stadler, CEO al Vienna Insurance Group, a comentat: "Datorită avansului semnificativ înregistrat de doi indicatori cheie, primele şi profitul, înainte şi după impozitare, putem raporta rezultate categoric pozitive în prima jumătate a anului. În pofida creşterii cheltuielilor cu daunele, ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile, rata combinată a rămas stabilă. Eficientizarea modelului de business în ceea ce priveşte daunele şi costurile rămâne prioritară şi suntem în grafic pentru a ne atinge ţinta de 95% asumată pentru 2020. De asemenea, suntem foarte încrezători că ne vom atinge obiectivele pentru 2019. Grupul şi-a stabilit ca obiective un volum de prime subscrise de 9,9 miliarde de euro şi un profit înainte de impozitare între 500 şi 520 milioane de euro. Contextul economic favorabil din regiunea Europei Centrale şi de Est ne susţine optimis-mul. În iulie 2019, Institutul pentru Studii Economice Internaţionale din Viena a anunţat că încetinirea creşterii economice în Europa Centrală, de Est şi Sud-Est a fost considerabil mai puţin pronunţată decât se anticipa. Prognozele pentru majoritatea ţărilor au fost revizuite în sens pozitiv".
VIG a raportat o creştere anuală a veniturilor din prime de aproximativ 300 de milioane de euro (5,8%), până la 5,447 miliarde de euro.
Conform comunicatului transmis, toate segmentele au înregistrat creşteri, inclusiv businessul de asigurări de viaţă cu primă unică, în scădere de câţiva ani.
Conform Grupului, motoarele de creştere au fost reprezentate de segmentul asigurărilor generale, poliţele auto extinse şi asigurările de sănătate, iar Bulgaria, Polonia şi Ţările Baltice, în mod special, au înregistrat îmbunătăţiri încurajatoare în ceea ce priveşte creşterea primelor.
Volumul primelor la nivelul pieţelor ECE, ajustat pentru a reflecta consolidarea pentru prima dată a companiilor din Polonia, Ţările Baltice şi Bosnia şi Herţegovina, a crescut în mod organic cu o rată robustă de 4,1%, se mai precizează în comunicat.
Rezultatul financiar (incluzând rezultatele companiilor consolidate prin punere în echivalenţă) aferent primului semestru din 2019 a fost de 423,2 milioane de euro, în scădere cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în principal din cauza unor efecte nerecurente în primele şase luni ale lui 2018 rezultate din câştiguri mai mari, au mai menţionat reprezentanţii VIG.
Potrivit acestora, profitul consolidat înainte de impozitare a însumat 257,1 milioane de euro - o creştere anuală de 10,5%, iar rezultatul înainte de impozitare din prima jumătate a anului 2018 a fost afectat de o reducere a fondului comercial aferent pieţei din România.
Comunicatul citat mai notează: "Pieţele din Austria, Bulgaria, Ţările Baltice şi segmentul Alte pieţe din ECE au înregistrat câştiguri deosebit de solide. Strategia VIG de a înregistra o creştere profitabilă se reflectă şi în rezultatul după impozitare şi plata intereselor minoritare, care s-a îmbunătăţit cu 10,5%, la 151 milioane de euro în primul semestru din 2019. Rata combinată la nivelul Grupului s-a situat la 96,4%, aproape de nivelul de 96,3% din aceeaşi perioadă a anului trecut, în pofida impactului negativ al cheltuielilor mai mari cu daunele ca urmare a pagubelor produse de căderile masive de zăpadă şi de furtuna Eberhard. O dinamică puternic pozitivă a ratei combinate a fost înregistrată în Ţările Baltice (redusă cu 3,8 puncte procentuale), Bulgaria (redusă cu 3,5 puncte procentuale) şi segmentul Alte pieţe, inclusiv Germania (redusă cu 6,8 puncte procentuale).
Rata de solvabilitate raportată de Grupul VIG este de 238%, conform datelor de la 30 iunie 2019 (final de 2018: 239%).
Consolidarea distribuţiei prin canalul bancar este unul dintre obiectivele strategice din programul de lucru al VIG ""Agenda 2020'', mai informează Grupul.
În comunicat se precizează că obiectivul principal este creşterea businessului de asigurări generale prin colaborarea cu Erste Group, iar o condiţie în acest sens a fost fuzionarea companiilor compozite cu asigurătorii de viaţă ai Grupului specializaţi în bancassurance, un proces care a început anul trecut.
Reprezentanţii VIG au mai afirmat: "Ultima dintre aceste fuziuni a fost finalizată în Cehia la începutul lui ianuarie 2019, conform calendarului. Procesul de integrare se derulează în mod corespunzător în toate ţările, fapt reflectat şi de performanţa obţinută în primele şase luni din 2019. Volumul total al primelor generate prin canalul bancassurance a crescut cu 8%, la 675 milioane de euro (asigurări de viaţă: creştere de aproximativ 7%; asigurări generale: creştere de aproximativ 12%). Businessul nou a crescut cu o rată anuală impresionantă de 13% în prima jumătate a lui 2019".
Companiile Grupului VIG colaborează cu Erste Group în 11 ţări: Austria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.
Din grupul austriac VIG fac parte companiile Asirom, Omniasig şi BCR Asigurări de Viaţă.