ÎN PRIMA LUNĂ A ANULUI SIF5 "Oltenia" a înregistrat cea mai mare creştere a activului net

A consemnat Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 februarie 2006

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    A fost tranzacţionat, în ianuarie, peste 10% din capitalul social al SIF3 "Transilvania" şi SIF2 "Moldova"

    Cel mai mic interes în perioada analizată l-au reprezentat acţiunile SIF4 "Muntenia"

    Toate acţiunile SIF au avut creşteri ale activului net

    Toate cele cinci SIF au înregistrat creşteri atît ale activului net, cît şi ale valorii nete unitare în luna ianuarie. Cele mai mari creşteri de activ net le-au obţinut SIF "Banat-Crişana" şi SIF "Oltenia" cu peste 23%, urmate de SIF "Transilvania" cu 21,5%. Acţiunile SIF au fost tranzacţionate cu prime cuprinse între 67,2% SIF "Muntenia", 50,3% SIF "Moldova" şi 1,31% SIF "Transilvania". Într-un comunicat al UNOPC se menţionează faptul că este posibil să apară modificări în calculu; activului net la 31 ianuarie la unele SIF-uri, deoarece nu toate au acţionat la calculul activului aşa cum prevăd Reglementările contabile cu Directiva a IV-a a CEE.

    Creşterea activelor nete (în proporţii diferite) are o cauză comună tuturor SIF şi anume aceea că impozitul pe profitul amînat, întregistrat iniţial ca obligaţie, a fost înscris la capitolul provizioane pentru riscuri şi cheltuieli, capitol care, spre deosebire de "obligaţii" nu se scade din activele societăţii.

    În plus la cele de mai sus, pentru SIF "Oltenia" se adaugă şi creşterea valorii cotaţiilor la acţiunile tranzacţionate pe BVB şi Rasdaq. Şi tot la SIF "Oltenia", valoarea depozitelor bancare a crescut de la 15,75 milioane de lei în decembrie 2005 pînă la 70,38 milioane de lei în luna ianuarie şi aceasta ca urmare a finalizării ofertei publice pentru acţiunile "Sicomed", oferta la care SIF "Oltenia" a subscris. În perioada analizată, SIF "Transilvania" şi SIF "Moldova" au avut cea mai mare lichiditate, doar într-o singură lună tranzacţionîndu-se pe fiecare din ele peste 10% din capitalul lor social, în cuantumul a 17.952 tranzacţii realizate pe SIF "Transilvania" şi 16.311 tranzacţii pe SIF "Moldova". Din acest punct de vedere, SIF "Muntenia" a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu avînd loc în luna decembrie 11.914 tranzacţii ce au însumat 3,02% din capitalul social.

    Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) prezintă un total al activelor nete de 5,923 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 16,9% faţă de luna anterioară sau cu 72,2% faţă de 31 ianuarie 2005.

    În luna raportată, creşterea activelor totale cu 5,5% este în mare parte datorată creşterii cu 300,6 milioane de lei sau cu 6,7% a activelor circulante, se menţionează în comunicatul UNOPC. Această evoluţie a activelor circulante se datorează la rîndul ei creşterii imobilizărilor financiare pe termen scurt, mai exact a acţiunilor cotate din portofoliu cu 4,5% situaţie în care nivelul creanţelor s-a menţinut aproximativ egal cu cel din luna anterioară. În privinţa deţinerilor celor cinci SIF-uri din capitalul social al unor societăţi listate atît la Bursa de Valori Bucureşti, cît şi pe Rasdaq, se remarcă constanţa cu care SIF "Oltenia" excelează la acest capitol cu deţineri în valoare de 1.293 milioane lei, din acestea peste 97% fiind considerate imobilizări financiare pe termen scurt.

    La polul opus, cu cele mai mici deţineri se află SIF "Muntenia", acestea însumînd 742 milioane lei. În ceea ce priveşte aprecierea valorii portofoliului de titluri cotate în perioada analizată, în ordine descrescătoare situaţia este următoarea: SIF "Moldova" +7,8%, SIF "Banat-Crişana" cu +6%, SIF "Transilvania" cu +3,2%, SIF "Oltenia" +2,4%, iar SIF "Muntenia" -0,9%. Trendul descendent al deţinerilor titlurilor de stat început în luna august 2005 s-a oprit în luna ianuarie, cînd aceste deţineri au sporit cu peste 72%, urcînd astfel pînă la nivelul de 17,35 milioane de lei. Această creştere se datorează în principal opţiunilor luate de SIF "Muntenia" care, comparativ cu luna anterioară, şi-a sporit deţinerile de titluri de stat cu 92,7% atingînd valoarea de 15,1 milioane de lei. La categoria plasamente monetare SIF "Moldova" îşi păstrează decalajul faţă de celelalte SIF-uri, avînd plasate 96,9 milioane lei în depozite bancare şi certificate de depozit, urmată de SIF "Muntenia" cu 79,1 milioane de lei şi SIF "Oltenia" cu 70,3 milioane de lei, plasaţi în acelaşi tip de instrumente. Nici în luna ianuarie obligaţiunile municipale şi corporative nu ocupă o pondere însemnată în totalul portofoliului celor cinci societăţi de investiţii financiare, variaţiile sumelor plasate în acest tip de instrumente fiind nesemnificative. Faţă de un total de 22,548 milioane de lei cît însumau plasamentele SIF în obligaţiuni municipale şi corporatiste în luna decembrie 2005, la finele lunii ianuarie această sumă era de 22,56 milioane de lei. Nivelul de capitalizare cumulat pe cele cinci SIF-uri, atins la finele lunii ianuarie, a fost de peste 7,4 miliarde de lei, adică cu peste 13,6% mai mare decît cel înregistrat în luna anterioară. Acesta a fost, în acelaşi timp, cu 25,2% peste nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci SIF-uri. Exprimată în moneda unică europeană, capitalizarea la finele lunii ianuarie a fost de peste 2,05 miliarde de euro.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9755
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
    Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb