ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI DIN 2016 Consultanţii: "Trend pozitiv pentru toate segmentele pieţei imobiliare"

ANDREEA GRUIA
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 27 octombrie 2016

Consultanţii: "Trend pozitiv pentru toate segmentele pieţei imobiliare"

JLL: "Există un echilibru pe piaţă din punct de vedere al cererii şi ofertei"

DTZ Echinox: "Estimăm că, anul viitor, livrările de birouri din Capitală vor fi sub nivelul de anul acesta"

Primele nouă luni ale acestui an au fost pozitive pentru toate segmentele pieţei imobiliare, respectiv retail, birouri, logistic şi rezidenţial, reiese din afirmaţiile făcute de specialiştii din domeniu.

În perioada analizată, în toate segmentele au fost consemnate creşteri ale cererii.

În ceea ce priveşte proiectele noi din sectorul de real estate, specialiştii spun că suntem departe de cifrele din perioada de dinainte de criză, dar că există proiecte importante la care se lucrează în toate segmentele pieţei.

Studiile de specialitate arată că piaţa de închirieri se află la maxime istorice, pe fondul creşterii economice susţinute în ultimii ani şi a încrederii mai mari pe care o au companiile şi consumatorii.

În domeniul birourilor, conform DTZ Echinox, "în primele nouă luni din 2016 au fost livrate clădiri cu o suprafaţă închiriabilă de circa 170.000 mp, dublu comparativ cu anul 2015".

În acelaşi timp, reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară JLL ne-au declarat că, "în intervalul ianuarie-septembrie, companiile au închiriat aproximativ 230.000 mp, în creştere faţă de 210.000 mp - suprafaţa închiriată în perioada similară a anului trecut".

DTZ Echinox ne-a transmis: "Estimăm că livrările de birouri din Capitală vor fi, anul viitor, sub nivelul de anul acesta, iar în sectorul de retail oferta de spaţii noi va fi mai redusă decât în 2016, luând în calcul proiectele aflate acum în lucru. Cu toate acestea, remarcăm că marii dezvoltatori au, în diverse faze incipiente de dezvoltare, proiecte importante pentru Bucureşti, Braşov, Sibiu sau Timişoara, pe care intenţionează să le finalizeze în decursul anului 2018. Estimările arată că 2018 va fi un an nou în creştere".

Dezvoltatorii au anunţat că vor finaliza, în acest an, proiecte totalizând circa 300.000 mp, faţă de doar 62.500 mp în 2015, pe piaţa de birouri.

În acest segment, Bucureştiul concentrează cea mai mare parte a stocului de birouri (2,6 milioane metri pătraţi, estimaţi pentru 2016). Cele mai importante zone de dezvoltare rămân cele din Nordul Bucureştiului, care se bucură de acces bun la mijloacele de transport în comun şi de o infrastructură îmbunătăţită. Pe fondul îmbunătăţirii infrastructurii, dezvoltatorii au început să construiască şi în alte zone ale Capitalei, respectiv în Centru-Vest.

"Există un echilibru pe piaţă din punct de vedere al cererii şi ofertei, ceea ce se vede şi în ratele reduse de neînchiriere, care se situează la circa 13% pe segmentul birourilor şi la aproximativ 7% la industrial şi logistică. Având în vedere creşterea exponenţială a ofertei noi de spaţii de birouri, vom vedea până la sfârşitul anului o majorare a ratei de neocupare la 15%. Pe piaţa industrială, estimăm menţinerea unui nivel ridicat de ocupare, în condiţiile în care majoritatea proiectelor noi sunt dezvoltate doar după ce au securizate contracte de preînchiriere", conform JLL.

Specialiştii: "Percepţia investitorilor asupra ţării noastre devine, treptat, mai bună"

Specialiştii JLL arată că valoarea tranzacţiilor cu proiecte comerciale din acest an este preconizată la circa 600 - 700 de milioane de euro. "Cifrele din primele nouă luni ale anului în curs sunt încurajatoare, având în vedere că valoarea tranzacţiilor s-a situat la peste 400 milioane de euro (n.r. nivelul tranzacţiilor de anul trecut, din sectorul comercial)", spun sursele citate.

În acelaşi timp, atât cererea, cât şi oferta din segmentul de spaţii industriale şi de logistică închiriate vor avea un trend de creştere, conform consultanţilor din cadrul JLL.

Pe piaţa industrială, au fost închiriaţi circa 310.000 mp, în primele trei trimestre, nivel aproape egal cu cererea din întregul an 2015.

Din declaraţiile acestora reiese că cererea va fi generată în special de companiile din retail, e-commerce, logistică şi producţie: "Cea mai mare parte a cererii va viza Bucureştiul, însă marii retaileri şi firmele de producţie merg şi în zona de Vest şi în centrul ţării".

Cea mai mare parte a noilor proiecte, atât pe piaţa industrială şi de logistică, cât şi pe cea de birouri, sunt localizate în Bucureşti.

Concentrarea pe piaţa industrială din România este încă foarte redusă faţă de alte ţări din Europa Centrală şi de Est, cei mai mari jucători având cote de piaţă de sub 20% (CTP şi Alinso). Oriunde în Europa, există un trend de consolidare a pieţei.

PPF Real Estate, Logicor (Blackstone) sau Prime Kapital (MAS Real Estate) fac parte dintr-un nou val de investitori străini care au intrat pe piaţa locală, în timp ce GTC şi GLL s-au reactivat după o perioadă de mai mulţi ani în care au stat în expectativă, ne-au spus experţii imobiliari.

Conform acestora, percepţia investitorilor asupra ţării noastre devine, treptat, mai bună, fapt observat şi la cea mai recentă ediţie a târgului Expo Real de la Munchen..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb