Grupul Enel a înregistrat, în primele nouă luni ale acestui, an o creştere cu 14,1% a profitului net, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar ţinta pentru EBITDA pentru întregul an a crescut la 17,8 milioane de euro, arată un comunicat tansmis, ieri, de către Grup.
Potrivit comunicatului, veniturile grupului au totalizat, în primele trei trimestre ale anului curent, 57.124 milioane de euro, marcând o creştere de 3,4% faţă de perioada similară a anului trecut când acestea au ajuns la 55.246 milioane de euro.
Potrivit reprezentanţilor grupului Enel, creşterea se datorează, în principal, activităţilor Divizei de Infrastructură şi Reţele, în special în America Latină, mulţumită contribuţiei Enel Distribuiçno Sao Paulo în Brazilia şi soluţionării problemelor legate de reglementare în Argentina, precum şi activităţilor Diviziei de Generare Termică şi Trading, în principal în Italia.
Profitul net al Grupului Enel a fost, în primele nouă luni ale anului 2019, de 813 milioane de euro, în scădere cu 73% de la 3.016 milioane de euro - profit înregistrat în aceeaşi perioadă din 2018, au mai transmis sursele citate, conform cărora scăderea a fost cauzată, în principal, de deprecierea înregistrată la o serie de centrale pe cărbune.
Conform reprezentanţilor Enel, profitul curent net al Grupului, în intervalul de referinţă, a fost de 3.295 milioane de euro, în ascensiune cu 14,1% de la 2.888 milioane de euro - profit net în primele nouă luni ale anului 2018 -, excluzând elementele extraordinare din cele două perioade.
Aceştia au explicat că modificarea reflectă îmbunătăţirea rezultatelor operaţionale curente, parţial compensată de cheltuieli financiare mai mari, care nu sunt direct atribuibile datoriei, precum şi de o scădere a profitului net al investiţiilor în capitaluri, contabilizate folosind metoda punerii în echivalenţă.
Comunicatul citat mai notează: "Faţă de primele trei trimestre din 2018, EBITDA a crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 8,9% la 13.209 milioane de euro, de la 12.134 milioane de euro. EBITDA curent a ajuns, în intervalul de referinţă, la 13.268 milioane de euro, majorându-se cu 10,5% de la 12.006 milioane de euro, în primele nouă luni ale anului 2018, excluzând elementele extraordinare din cele două perioade. Creşterea a fost determinată de performanţa Diviziei de Infrastructură şi Reţele în America Latină, care a beneficiat de rezultatele înregistrate de Enel Distribuiçno Sao Paulo şi de modificările în reglementări în Brazilia şi Argentina, dar şi de creşterea marjelor în generarea de energie nucleară şi de extinderea pieţei libere. În primele nouă luni din acest an, EBIT a ajuns la 4.199 milioane de euro, scăzând cu 43,5% faţă de valoarea din acelaşi interval al anului trecut - 7.438 milioane de euro. Scăderea reflectă deprecierile recunoscute pentru un număr de centrale pe cărbune din Italia, Spania, Chile şi Rusia, care au depăşit creşterea EBITDA".
Datoria financiară netă a grupului s-a majorat cu 13,2%, ajungând de la 41.089 milioane de euro la finele anului 2018, la 46.505 milioane de euro, se mai arată în comunicat, unde se precizează că această creştere este, în principal, cauzată de cheltuielile de capital din perioada raportată, de plata dividendelor, de evoluţia negativă a cursului de schimb şi de aplicarea iniţială a IFRS 16.
Reprezentanţii Grupului Enel au mai transmis că aprobarea dividendului provizoriu pentru 2019 a fost de 0,16 euro pe acţiune, distribuirea începând cu 22 ianuarie 2020, înregistrând o creştere de 14,3% comparativ cu dividendul provizoriu distribuit în ianuarie a acestui an.
Totodată, conform documentului citat, Consiliul de administraţie al Enel confirmă politica dividendului provizoriu pentru anul 2019, conform Planului strategic pentru perioada 2019-2021.
Astfel, se estimează că dividendul total pentru anul 2019 va înregistra cea mai mare valoare şi se va situa între 0,32 euro pe acţiune şi 70% din profitul curent net al Grupului Enel, au mai menţionat sursele citate.
Francesco Starace, CEO şi director general al Enel, a declarat: "Performanţa pozitivă înregistrată în primele noi luni ale anului 2019 demonstrează soliditatea modelului integrat de afaceri al Enel, care a făcut posibilă creşterea profitului curent net al Grupului cu 14% şi al EBITDA curent cu 11%.
În această perioadă, Grupul şi-a accelerat investiţiile până la valoarea de peste 6 miliarde de euro, dintre care 84% dedicate energiilor regenerabile şi reţelelor, provenind din generarea puternică de numerar, care va susţine în continuare ambiţiile noastre de dezvoltare pe termen mediu şi lung. Mai mult, în aceste nouă luni, Grupul şi-a extins cu 24% investiţiile în dezvoltarea activelor, dezvoltări ce vor avea loc în anii 2019 şi 2020, oferind astfel o vizibilitate completă asupra realizării obiectivelor noastre industriale. Acţiunile pentru integrarea sustenabilităţii în strategia de afaceri a Grupului au fost din ce în ce mai eficiente. Drumul nostru către decarbonizare continuă, iar un pas important în această direcţie a fost angajamentul asumat de Enel în septembrie anul trecut de a reduce emisiile directe de gaze cu efect de seră pe kWh cu 70% până în 2030, comparativ cu valorile din 2017. Acest obiectiv a fost certificat prin iniţiativa obiectivelor bazate pe ştiinţă (Science Based Targets). În plus, Grupul a lansat primele obligaţiuni corporative din lume legate de realizarea obiectivelor ONU de dezvoltare durabilă, iniţial pe piaţa din SUA şi apoi în Europa. Aceste lansări au adus aproximativ 4 miliarde de euro şi au fost subscrise cu o valoare de 4 ori mai mare, subliniind încrederea pieţei în acest instrument inovator de finanţare durabilă. În domeniul energiei regenerabile, am instalat 600 MW în aceste nouă luni şi ne aşteptăm să intre în funcţiune 2.400 MW adiţionali până la sfârşitul anului. Acest lucru ne permite să confirmăm ţinta de 3 GW pentru noi capacităţi instalate în energie verde până la sfârşitul anului 2019. De asemenea, depunem eforturi pentru a creşte obiectivul nostru anual privind capacitatea regenerabilă suplimentară la 4 GW, începând cu 2020.
Privind în viitor, creşterea operaţională, efortul continuu de îmbunătăţire a eficienţei şi simplificarea structurii corporative ne situează în cea mai bună poziţie pentru a depăşi obiectivul nostru EBITDA curent consolidat pe întregul an, ajungând la aproximativ 17,8 miliarde de euro, dar şi pentru a genera un profit curent net consolidat de aproximativ 4,8 miliarde de euro la sfârşitul lui 2019. Aceste acţiuni au loc conform abordării strategice care poziţionează sustenabilitatea drept factor cheie în crearea de valoare pentru grup şi pentru părţile interesate".
1. SA NU SE MAI LAUDE , ATATA !!!
(mesaj trimis de STATY în data de 14.11.2019, 09:26)
LA NIVELUL ENEL , ROMANIA , LE MERGE BINE , FIINDCA , DE 2 - 3 LUNI INCOACE , FARA SA ANUNTE PE CINEVA , NE-AU DUBLAT PRACTIC FACTURILE !!! EXACT ASA , CA O PLACINTA , ARUNCATA IN CAPUL CLIENTILOR !!! ANUNTA INAINTE , CISTIT CAPITALIST , SA STIE LUMEA , CE SA FACA !!! MAI RAMANE LA VOI , NU MAI RAMANE !!! AU PROCEDAT , CA JAPONEZII LA PEARL HARBOR !!! ACUMA SE LAUDA IN BILANTURI , SI SE IMPAUNEAZA , CA LE MERGE BINE !!! PE CAPUL CUI ??? PE SPINAREA CUI ??? AVEM NOI BANI , SA NE JUDECAM CU EI ??? CRED CA , PE ASTA SI CONTEAZA !!!