ÎN PRIMELE PATRU LUNI ALE SEZONULUI DE ÎNCĂLZIRE 2014-2015 Locatarii apartamentelor contorizate au economisit peste 10 milioane de euro

Elena Deacu
Companii #Construcţii / 19 martie 2015

Economiile realizate de bucureştenii care şi-au montat repartitoare în apartamente au depăşit valoarea de 10 milioane de euro, în primele patru luni ale sezonului rece.

Aceasta ce reprezintă o reducere a costurilor pentru încălzire cu 29,7% în comparaţie cu apartamentele necontorizate, arată analiza "ista România", elaborată pe baza datelor statistice furnizate de RADET Bucureşti, pentru perioada octombrie 2014 - ianuarie 2015.

La polul opus, bucureştenii care nu au optat pentru montarea repartitoarelor au avut de achitat facturi la încălzire, mai mari cu 11,7 milioane de euro. Potrivit "ista România", dacă toate blocurile din capitală ar fi fost contorizate, bucureştenii ar fi economisit cumulat nu mai puţin de 21,8 milioane euro, în perioada octombrie 2014 - ianuarie 2015.

Alexandru Ciocsirescu, preşedintele Asociaţei de locatari din blocul 4, situat pe strada Stoian Militaru nr 97-99, sector 4, confirmă datele RADET printr-o comparaţie concretă: "Blocul în care locuiesc, bloc nereabilitat termic, dar care are montate repartitoare în toate cele 60 de apartamente, în perioada noiembrie 2014 - ianuarie 2015, a consumat 247,21 Gcal, în valoare de 41.996 lei. Blocul vecin, blocul 3, reabilitat termic, care are acelaşi număr de apartamente dar nu are repartitoare, a consumat 329,96 Gcal, în valoare de 56.054 lei. Deci, locatarii din blocul 4 cu repartitoare au facut economii la factura de căldură în valoare totală de 14.058 lei, cu 25% mai puţin decât cei din blocul 3, necontorizat".

Cu toate că legislaţia în vigoare prevede obligativitatea montării repartitoarelor pentru atingerea standardelor europene de eficienţă energetică, doar 47% dintre locuitorii capitalei şi-au montat repartitoare.

"Este extrem de important ca prevederile legislative să fie comunicate corespunzător pentru a informa populaţia cu privire la avantajele repartitoarelor de costuri, pentru contorizarea individuală. Aşa cum reiese din analiza prezentată de "ista", în cazul în care toate apartamentele din Bucureşti ar fi fost contorizate, economia realizată ar fi depăşit 20 de milioane de euro, iar aici ne referim strict la primele patru luni ale sezonului de încălzire 2014 - 2015. Montarea repartitoarelor reprezintă o investiţie ce poate fi amortizată în aproximativ două sezoane de încălzire. Practic, economiile realizate se resimt pe toată durata de exploatare a repartitoarelor, prin reglarea consumului de energie termică în funcţie de nevoile reale ale fiecărui cetăţean", a declarat Marian Şişu, director general "ista România", companie specializată în furnizarea de sisteme pentru contorizare individuală.

România a aderat, alături de celelalte state ale Uniunii Europene, la normativele de eficienţă energetică, transpuse prin Legea 121/2014. Directiva europeană prevede un cadru comun de măsuri pentru promovarea eficienţei energetice pe teritoriul Uniunii Europene, cu scopul de a se asigura atingerea obiectivului principal al UE, respectiv 20% în materie de eficienţă energetică până în 2020, precum şi de a deschide calea pentru creşterea eficienţei energetice, în viitor.

Potrivit Legii 121/2014, locatarii clădirilor rezidenţiale alimentate de la sistemul centralizat de încălzire sunt obligaţi să îşi monteze, până la 31 decembrie 2016, repartitoare pentru repartizarea costurilor energiei termice. La nivel european, România are unul dintre cele mai scăzute grade de contorizare, de doar 50%, la polul opus aflându-se Germania şi Danemarca, cu un grad de contorizare de 100%. În prezent, la nivel naţional, peste 1.300.000 de apartamente sunt conectate la sistemul centralizat de încălzire termică.

Compania "ista" este lider de piaţă la nivel mondial în măsurarea şi calculul pe baza consumului pentru energie termică, apă şi alte costuri auxiliare. Furnizorul de servicii energetice cu sediul central în Essen - Germania, oferă soluţii inovatoare şi durabile pentru eficienţa energetică a clădirilor. Serviciile oferite dezvoltatorilor imobiliari, administratorilor de imobile, proprietarilor şi furnizorilor de utilităţi acoperă nu numai furnizarea şi instalarea de echipamente de măsurare, ci şi calculul în funcţie de consum, precum şi analiza datelor în domeniul energetic. În plus, faţă de serviciile clasice, "ista" dezvoltă soluţii durabile în domeniul serviciilor de gestionare a energiei pentru conservarea resurselor limitate. Compania are aproximativ 4.700 de angajaţi în 26 de ţări şi oferă servicii în mod regulat la peste 12 milioane de proprietăţi rezidenţiale şi comerciale. În 2013, grupul "ista" a înregistrat vânzări de 743,9 milioane euro. În România, mai mult de 100 de angajaţi îşi desfăşoară activitatea în 23 de birouri aflate în cele mai importante oraşe din ţară, având în portofoliu mai mult de 250.000 clienţi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Stau la utlimul etaj. In conditiile in care vecinul de dedesubt le tine inchise iar vechinul de langa abia daca le foloseste la mine consumul este foarte mare. SI nu mor de cald in casa, vizez un 22-23 de grade. Nu ar trebui permisa setarea zero, pentru ca duce la situatii incorecte. In plus, sunt ferm ca multi vecini le "manaresc" pentru ca este imposibil sa aiba consumuri atat de mici cat declara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb