ÎN PRIMELE TREI LUNI ALE ANULUI  Tranzacţii cu acţiuni de peste un miliard de euro la BVB, peste valoarea de la jumătatea lui 2021

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 12 aprilie 2022

Tranzacţii cu acţiuni de peste un miliard de euro la BVB, peste valoarea de la jumătatea lui 2021

Radu Hanga: "Finanţarea prin intermediul pieţei de capital a devenit opţiunea standard pentru companiile care vor să beneficieze pe deplin de avantajele listarii la bursă"

Adrian Tănase: "Traversăm o perioadă plină de turbulenţe şi cu multe incertitudini, ceea ce înseamnă că investitorii trebuie să fie pregătiţi pentru episoade de volatilitate crescută"

Valoarea totală a tranzacţiilor realizate în primele trei luni ale acestui an cu acţiunile companiilor listate pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a depăşit valoarea cumulată din primele şase luni ale anului trecut, conform ultimului raport al operatorului pieţei noastre de capital.

În primul trimestru, valoarea schimburilor cu acţiuni din prima ligă bursieră s-a ridicat la 5,03 miliarde lei, echivalentul a 1,02 miliarde euro, cu 105% peste cea din primele trei luni ale lui 2021. La jumătatea anului, tranzacţiile realizate în Piaţa Reglementată a BVB s-au ridicat la 4,85 miliarde de lei, conform raportului bursei.

Dinamica apare într-un mediu marcat de inflaţie ridicată şi creşteri ale dobânzii de politică monetară, iar de la finele lunii februarie de războiul din Ucraina, cel mai sever conflict armat din Europa de la cel de-al doilea război mondial.

Potrivit BVB, în primul trimestru, lichiditatea medie zilnică pe segmentul de acţiuni a fost de 80 milioane lei, echivalentul a 16,2 milioane euro. În ceea ce priveşte toate tipurile de instrumente financiare, lichiditatea medie zilnică din primele trei luni a fost de 95,4 milioane lei, echivalentul a 19,3 milioane euro, în urcare cu 29% faţă de primul trimestru al anului trecut.

În contextul turbulenţelor internaţionale, la finele lunii martie, indicele BET afişa o scădere de 2,7%, şi un nivel de 12.712 puncte. Indicele BET-TR, care include şi dividendele, a încheiat primul trimestru cu o depreciere uşoară, de 0,7%, până la un nivel de 22.949 puncte.

Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, a declarat: "Piaţa de capital din România se află într-o poziţie solidă după un an 2021 excepţional şi continuă expansiunea cu un prim trimestru în care au avut loc 11 listari de emisiuni de acţiuni şi obligaţiuni. Mai multe companii, mai multe domenii de activitate, mai multe oportunităţi de investiţii".

Finanţarea prin intermediul pieţei de capital a devenit opţiunea standard pentru companiile care vor să beneficieze pe deplin de avantajele listarii la bursă, spune Preşedintele BVB, adăugând: "Monitorizăm ceea ce se întâmplă în jurul nostru şi suntem foarte atenţi la context. Războiul din Ucraina generează foarte multă îngrijorare în spaţiul public, însă celelalte riscuri care au trecut în plan secund sunt în continuare prezente şi sunt legate de efectele pandemiei de coronavirus, perturbările din lanţurile de aprovizionare, creşterea preţurilor energiei, creşterea dobânzilor şi rată ridicată a inflaţiei".

Adrian Tanase, Directorul General al BVB, a afirmat: "Am avut un prim trimestru foarte activ atât din punct de vedere al numărului de listari de instrumente financiare, cât şi din perspectiva tranzacţiilor realizate prin sistemele bursei. Am extins indicele BET pentru prima dată la 20 de companii, ceea ce oferă investitorilor un grad de diversificare sectorială fără precedent, şi tot în primul trimestru reprezentativitatea României în indicii pieţelor emergente a crescut substanţial".

Pe de altă parte, Directorul BVB atrage atenţia că este important să ne calibram şi aşteptările. "Traversăm o perioadă plină de turbulenţe şi cu multe incertitudini, ceea ce înseamnă că investitorii trebuie să fie pregătiţi pentru episoade de volatilitate crescută. Evenimentele recente au demonstrat că BVB şi-a îndeplinit, în condiţii de volatilitate accentuată, rolul economic şi social", a spus Adrian Tănase.

Conform raportului bursei, în primul trimestru al anului şapte companii au fost listate la BVB: Holdingrock1, DN Agrar, ABN Systems, Dr. Fischer Dental, Grup Şerban, Bento, Brikston Construction Solutions. Pe segmentul de obligaţiuni, au emis bonduri patru companii: Elefant Online, Stanleybet Capital, Life is Hard, Inox.

Începând cu 21 martie, 11 companii listate la BVB sunt prezente în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente: Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast, One United Properties, MedLife, Transport Trade Services, Purcari Wineries, Conpet, IMPACT Developer & Contractor şi Sphera Franchise Group.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Singura problema ar fi ca nu in fiecare trimestru izbucneste cate un razboi in Europa,ca sa va puteti premia in continuare.

    Dupa ce si-au facut toti tranzactiile pe emotie,panica,citim zilnic aici ce bine a performat BVB ziua precedenta-single digit in euro mil!Capitalizare zeci de miliarde si rulaj zilnic cateva milioane! 

    Pana acum numar tranzactii bvb 4000 si aero 600,adica maxim 5000 de oameni tranzactioneaza pe zi presupunand ca e omul si tranzactia. 

    Alta lauda=7 listate pe aero.Pai unele nici free float nu au,ce sa mai vorbim de tranzactii.Toate astea 7 nu aduna cat un Mercedes mediu pe zi.

    Cum sa ai atat tupeu sa te lauzi ma cu cateva milioane euro rulaj zilnic?!In cate tari cu PIB peste 200 miliarde se mai ruleaza sumele astea de toata jena? 

    1. Sumar tranzactii BVB

      12/04/2022 

      Valoare :43.531.304,61 lei 

      Volum :21.854.947 actiuni 

      Tranzactii :6,594 

      Cresteri :60 

      Scaderi :105 

      Stationari :49 

      Sursa: BVB

      QED

    hai sa comparam mere cu mere: in T1 2022 a fost ABB-ul SNP, doar de acolo 1 mld RoN. apoi am avut vanzarile in panica declansate de invazia in Ucraina. si am mai avut si niste repozitionari de fonduri ce au precedat includerea de noi companii romanesti in FTSE Russell. in 2021 in S1 nu prea a fost nici un eveniment special. cresterea valorii tranzactiilor nu a venit in urma unei cresteri organice a interesului pt. BVB

    1. Exact.

      Dar ei spun doar ce vor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb