ÎN PRIMUL SEMESTRU DIN 2019 ANRE a dat amenzi de 3,5 milioane de lei în piaţa de electricitate şi gaze

M.G.
Ziarul BURSA #Companii / 2 septembrie 2019

ANRE a dat amenzi de 3,5 milioane de lei în piaţa de electricitate şi gaze

Recent, reglementatorul a amendat Transelectrica cu 2,4 milioane de lei

Hidroelectrica, OMV Petrom şi Nuclearelectrica nu au ofertat public şi nediscriminatoriu întreaga cantitate de energie electrică disponibilă în piaţa concurenţială

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a dat sancţiuni de 3,54 milioane de lei în prima jumătate a aces-tui an, în condiţiile în care a efectuat 243 de acţiuni de control la marii operatori din domeniul energiei electrice şi cel al gazelor naturale, aceştia vizând cu prioritate activitatea de control a ANRE, potrivit unui document al direcţiei generale de control din autoritate.

În piaţa energiei electrice, grosul amenzilor a fost primit de operatorii de distribuţie, la care s-au efectuat şi 81% din cele 137 de controale efectuate în piaţă în primele şase luni ale anului, valoarea acestora fiind de 1,74 milioane de lei dintr-un total de 1,87 milioane de lei. Furnizorii au primit amenzi de doar 0,13 milioane de lei, în timp ce producătorii şi operatorii de transport au scăpat atât de controale cât şi de amenzi. La producătorii de energie electrică au fost efectuate doar două controale de către ANRE în S1 2019.

În piaţa gazelor naturale, în urma celor 106 acţiuni de control, ANRE a aplicat 58 de amenzi în valoare totală de 1,67 milioane de lei, din care 0,82 milioane de lei la operatorii de distribuţie şi 0,7 milioane de lei la producători. Din nou, grosul controalelor a fost efectuat la operatorii de distribuţie, respectiv 84, 12 la furnizori, 3 la Transgaz şi 7 la producători.

În final, 49 operatori licenţiaţi au primit sancţiuni contravenţionale rămase definitive, potrivit ANRE.

Amenda record a fost primită de Enel Distribuţie Banat, în valoare de 0,5 milioane de lei, pentru încălcarea prevederilor Standardului de performanţă pentru asigurarea serviciului de distribuţie a energiei electrice, respectiv asigurarea echipei de intervenţie în minimum de timp legal în cazul întreruperilor neplanificate: 8 ore în mediul urban, 18 ore în mediul rural.

Pentru încălcarea obligaţiei producătorilor de energie electrică de a oferta public şi nediscriminatoriu pe piaţa concurenţială întreaga cantitate de energie electrică disponibilă, Hidroelectrica şi OMV Petrom au fost amendate fiecare cu câte 0,15 milioane de lei, în timp ce Nuclearelectrica a primit o contravenţie de 0,3 milioane de lei.

Hidroelectrica a mai încasat o amendă de 25.000 lei că nu şi-a îndeplinit obligaţiile privind realizarea de noi capacităţi energetice, precum şi retehnologizarea celor existente care trebuie să se desfăşoare pe bază de autorizaţii de înfiinţare.

Distrigaz Sud Reţele a primit mai multe amenzi, din care menţionăm o contravenţie de 0,2 milioane de lei pentru încălcarea obligaţiilor privind elaborarea şi transmiterea studiului tehnico-economic în vederea finanţării lucrărilor pentru realizarea obiectivelor necesare racordării, precum şi încălcarea Standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie privind înregistrarea, cu număr unic, a fiecărei sesizare, reclamaţie sau solicitare.

Compania a mai primit 2 amenzi anul trecut, de 25.000 lei şi 15.000 lei pentru încălcarea standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie: nu a asigurat obţinerea autorizaţiei de construcţie în termenul legal de 90 de zile de la încheierea contractului de racordare şi nu a transmis răspuns în 30 de zile la o solicitare referitoare la accesul la reţeaua de distribuţie.

ANRE a mai amendat cu câte 50.000 lei Alpiq RomIndustries, KDF Energy, Energy Distribution Services pentru sistarea livrării unor cantităţi de energie aferente unor contracte.

În anul 2018, marii operatori din energie din domeniul energiei şi gazelor naturale au fost controlaţi de 606 ori, aplicându-se în total 588 de amenzi în valoare totală de 11,96 milioane de lei, din care 7,95 milioane de lei la gaze şi 4 milioane de lei în piaţa energiei electrice.

Deşi operatorii de transport şi producătorii din domeniul energiei electrice nu au primit amenzi de la ANRE în prima jumătate a anului curent, în urma unui control efectuat recent, ANRE a amendat Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional, cu 2,4 milioane de lei pentru un număr de şapte contravenţii, în legătură cu furnizarea de informaţii.

Totodată, în primul semestru al anului în curs, ANRE a înregistrat şi soluţionat 4884 petiţii, formulate de persoane fizice şi juridice, înregistrându-se o creştere cu 33% a petiţiilor înregistrate comparativ cu semes-trul I al anului trecut.

Potrivit direcţiei de control a ANRE, principalele probleme identificate în cadrul petiţiilor au fost legate de facturarea energiei şi gazelor de către furnizorii impliciţi, activarea cu întârziere a contractelor de furnizare, probleme rezultate în urma procesului de schimbare a furnizorului, întârzieri la racordări şi extinderi la sistemul de distribuţie, facturarea energiei termice în cadrul asociaţiilor de proprietari, calitatea şi continuitatea serviciului de distribuţie a energiei electrice/termice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb