2B Intelligent Soft (Bento, Intellectually Curious) raportează o cifră de afaceri de 11,8 milioane de lei în primul semestru din 2022, similară cu cea înregistrată pentru aceeaşi perioadă a anului trecut şi un profit net de 2,5 milioane de lei, o apreciere cu 27%.
"Primul semestru din 2022 a reprezentat o perioadă extrem de dinamică pentru echipa noastră, ne-am confruntat cu provocări interesante atât la nivel operaţional, cât şi în ceea ce ţine de planurile de dezvoltare ale companiei. Suntem mândri de rezultatele obţinute, în special de aprecierea substanţială a ratei profitabilităţii faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, precum şi de perspectivele pe care le avem pentru viitor. Bento trece printr-o perioadă de creştere accelerată, alimentată parţial şi de câştigarea unui proiect major cu finanţare europeană, care, în acelaşi timp, ne determină să consolidăm şi zone non-operaţionale ale echipei, precum departamentele de resurse umane şi marketing. De asemenea, câştigarea şi demararea proiectului cu finanţare europeană vin ca o completare aproape perfectă a strategiei de dezvoltare în jurul produselor software proprii, pe care am accelerat-o în contextul finanţării obţinute prin intermediul pieţei de capital. Acest proiect ne oferă imboldul necesar să utilizăm mai asiduu capitalul obţinut în urma plasamentului privat, spre beneficiul tuturor acţionarilor companiei atât pe termen scurt, cât şi pe termen mai lung," a declarat Radu Scarlat, Preşedinte al Consiliului de Administraţie Bento.
În ceea ce priveşte împărţirea cifrei de afaceri pe linii de business, divizia "Dezvoltare Software" (DEV) a contribuit cu 44% la cifra de afaceri aferentă primului semestru din 2022. DEV cuprinde dezvoltare şi implementare software - aceste activităţi având o contribuţie de 65% în cadrul acestei linii de business, cât şi servicii de mentenanţă şi evoluţie - activităţile din această categorie reprezentând 35% din venituri. În ceea ce priveşte cea de-a doua linie de business, IT, Infrastructură şi Cloud (IT), aceasta este alcătuită din servicii şi implementare, revânzare echipamente şi software. Această linie de business a contribuit cu 56% la veniturile generate în prima jumătate a anului 2022.
Din totalul veniturilor generate în prima jumătate a anului 2022, aproximativ 38% dintre acestea au fost venituri recurente, similar cu primul semestru din 2021. Compania înregistrează o creştere constantă a valorii absolute a veniturilor recurente, respectiv veniturile asociate serviciilor de suport şi actualizări pentru aplicaţiile existente ale clienţilor. Veniturile recurente au o pondere substanţială în rezultatele ambelor divizii, acestea reprezentând factorul de stabilitate pentru activitatea Bento, fiind un indicator al maturităţii serviciilor livrate.
Cel mai important eveniment la nivelul anului 2022 pentru companie este semnarea contractului aferent proiectului de finanţare câştigat în cadrul Programului Operaţional Competitivitate (POC 2014-2020). Sub numele "Platforma pentru Transformare Digitală Modulară în Mediul Enterprise şi Sectorul Public", proiectul are o valoare de circa 25 de milioane de lei, dintre care aproximativ 15 milioane reprezintă fonduri nerambursabile.
Odată cu demararea activităţilor vizate în cadrul acestui proiect, se consolidează două direcţii complementare ale strategiei Bento în jurul produselor software proprii sub acelaşi plan de acţiuni. Dezvoltarea funcţională a produselor proprii, Bento Field Service Management (FSM) şi Bento Mobile Device Management (MDM), obiectiv asumat faţă de investitorii şi acţionarii companiei şi susţinut de finanţarea obţinută prin capital privat, este acum integrat cu o suită de dezvoltări în zona de platformă şi infrastructură software, al căror obiectiv este modularizarea aplicaţiilor Bento în cadrul unei singure familii de produse.
La finalizarea acestui proiect, Bento va avea în portofoliu, pe lângă aplicaţiile software, proprietate intelectuală proprie, superior dezvoltate şi prezente în piaţă, şi o platformă software comună care va include mult mai multe aplicaţii Bento şi care va funcţiona integrat, fiind promovată ca o familie de produse. În totalitatea ei, platforma dezvoltată cu sprijinul fondurilor europene este menită să automatizeze şi optimizeze procesele din cadrul organizaţiilor în care unul sau mai multe module ale acesteia vor fi implementate.
"În acest an continuăm execuţia celorlalte componente ale strategiei noastre de dezvoltare, asumate prin listarea la bursă, cel mai notabil progres fiind realizat în zona vânzărilor, dar şi în direcţia parteneriatelor strategice. Am finalizat astfel un proces care a durat mai bine de patru luni, în urma căruia au fost regândite departamentul Comercial şi cel de Vânzări, au fost puse bazele unor noi procese pentru managementul oportunităţilor şi al partenerilor, şi au fost selectaţi noi colegi care se alătură Bento şi care vor lucra în aceste direcţii. Eforturile în zona de Marketing au ajuns, de asemenea, la un nivel superior, susţinând creşterea activităţii în promovarea de produse, nevoia de suport pentru vânzări, dar şi pentru integrarea noilor activităţi legate de relaţia cu acţionarii," a declarat Vlad Bodea, cofondator Bento.
Având în vedere evoluţia din primul semestru din 2022 şi perspectivele pentru a doua parte a anului, conducerea companiei menţine bugetul de venituri şi cheltuieli, aşa cum a fost aprobat de acţionari în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din aprilie 2022 - venituri totale de 28,4 milioane de lei şi un profit net de 5 milioane de lei. Cu toate acestea, există posibilitatea ca bugetul să fie actualizat până la finalul anului, deoarece, în prezent, compania analizează impactul operaţional şi financiar determinat de demararea proiectului cu finanţare europeană.
Bento este listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti din data de 16 martie 2022, fiind una dintre puţinele companii de tehnologie din România care dezvoltă produse software proprii. Produsele şi soluţiile furnizate de Bento sunt utilizate de companii locale şi internaţionale care activează în domenii diverse, precum energie, FMCG, utilităţi, telecomunicaţii, sănătate, agricultură, IT, media, industrie alimentară, distribuţie, transporturi şi servicii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.09.2022, 10:40)
In raportul de pe BVB sub buget e o fraza neinteligibila despre previziuni si proiectul european. De fapt aia era cea mai importanta parte. Atat a putut Cornersstone.
Altfel rezultate bunisoare dar nu prea se intelege cum au migrat sume intre diverse categorii de cheltuieli. Iar la buget iar nu se intelege daca va fi ajustat in sus sau jos functie de proiectul european. Daca inregistreaza anul asta niste cheltuieli cu el sai niste venituri. O mica mare diferenta care prost comunicata duce la scadere in piata.
1.1. Piata bearish (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Inocentiu în data de 16.09.2022, 10:59)
Cam toate reactioneaza asa in ultima perioada, indiferent de raportare, au fost chiar cu dublare de profit si ca dar degeaba, cotatia nu s-a miscat! Zi buna!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.09.2022, 20:36)
Ai dreptate cum mișcarea acelor sume, evident neclară! Dacă nu revin să lămurească e supărător!