În primul semestru, profitul brut al Băncii Transilvania a urcat la 226,3 milioane lei

Andrei Stan
Bănci-Asigurări / 10 august 2015

În primul semestru, profitul brut al Băncii Transilvania a urcat la 226,3 milioane lei

Banca Transilvania (TLV) a obţinut în primul semestru un profit brut de 226,31 milioane lei, în creştere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar activele au urcat cu 8,4% de la finele anului trecut, la 38,6 miliarde lei, în condiţiile creşterii soldului de credite cu 13,4%, se arată într-un comunicat de presă remis de companie.

Profitul net al băncii s-a situat la 190,2 milioane lei, fiind mai mare cu 5,1% faţă de perioada precedentă a anului 2014.

"Rezultatul include impactul modificărilor reglementărilor contabile valabile din data de 1 ianuarie 2015, în sensul că, în conformitate cu acestea, contribuţia la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare a fost înregistrată în momentul generării obligaţiei de plată şi nu a fost amortizată pe parcursul întregului an. Efectul acestei schimbări a reglementarilor contabile este vizibil doar în situaţiile financiare preliminate şi însumează 40,5 milioane lei în 2015 şi 36,6 milioane de lei în 2014. Dacă nu ar fi existat această schimbare, profitul brut în semestrul I 2015 ar fi fost de 266,81 milioane lei", se mai precizează în comunicatul băncii.

Banca Transilvania raportează şi că veniturile operaţionale au ajuns la 965,5 milioane lei, cu 11% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când erau 870 milioane lei.

Totuşi, cheltuielile operaţionale au fost de 484,34 milioane lei, în creştere cu circa 20%.

Soldul creditelor nete a crescut cu 13,4% faţă de sfârşitul anului trecut, la 22,25 miliarde lei, deşi au fost scoase din bilanţ împrumuturi de 438 milioane lei.

În acelaşi timp, totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienţi a fost mai mare cu 6,2%, ajungând la aproape 31,92 miliarde lei.

Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 9,84% din totalul portofoliului de credite al Băncii Transilvania, coborând pentru prima dată în ultimii ani sub pragul de 10%.

Banca Transilvania a avut cheltuieli nete cu provizioanele pentru active şi angajamente de creditare de 255 milioane lei, acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente şi garanţii ipotecare reprezentând în continuare peste 119,21%, valoare păstrată pe parcursul ultimilor doi ani.

Grupul avea la finele lunii iunie un sold total al provizioanelor de 2,39 miliarde lei, cumulând 10,75% din totalul creditelor.

Solvabilitatea băncii s-a plasat la 16,4%.

"Suntem mulţumiţi de rezultatele Grupului Financiar Banca Transilvania pe primul semestru al anului. Acestea reflectă faptul că atât în privinţa cererii organice, cât şi a achiziţiei Volksbank România estimările noastre au fost corecte şi ne oferă perspective pozitive în viitorul imediat", a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al BT.

Banca a acordat în primele şase luni peste 67.000 de credite noi companiilor şi persoanelor fizice, în valoare de 3,53 miliarde lei.

Numărul de clienţi activi, persoane fizice şi companii, a crescut cu 9% la 1,92 milioane de persoane.

Totodată, la 30 iunie avea un portofoliu de 2,39 milioane carduri, generând tranzacţii cu 18% mai mari faţă de perioada similară a anului precedent, cu o cotă de piaţă pe volumul tranzacţiilor de 17,9%, potrivit datelor proprii.

Numărul de operaţiuni derulate prin conturile deschise la bancă a urcat cu peste 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar ritmul de creştere a veniturilor din comisioane operaţionale a fost de peste 9%.

"Ȋn ciuda cheltuielilor de integrare a Volksbank România în structura BT şi a impactului modificărilor legislative cu privire la înregistrarea cheltuielilor referitoare la garantarea depozitelor, eficienţa operaţională este la un nivel sub media pieţei, cu un raport cost/venituri de 50,17%. (...) La nivelul bilanţului, ponderea subsidiarelor - inclusiv Volksbank România - reprezintă 14% din totalul activelor Grupului Financiar Banca Transilvania", se notează în comunicat.

La nivel de grup, portofoliul de credite cumulează 26,8 miliarde lei, iar depozitele ajung la 35,6 miliarde lei.

Capitalurile proprii ale Grupului Financiar BT erau la sfârşitul lunii iunie de 5,79 miliarde lei.

"Dinamica pozitivă a veniturilor operaţionale şi a veniturilor din comisioane subliniază faptul că strategia Grupului Financiar Banca Transilvania este consolidată şi focusată pe sinergii între segmente de business diferite. Din punctul de vedere al impactului proiectului de integrare a Volksbank România asupra rezultatelor financiare, estimările şi prognozele prezentate de BT la Adunarea Generală Acţionarilor din aprilie 2015 sunt confirmate de cifrele intermediare de la sfârşitul primului semestru al acestui an", se mai spune în comunicat.

Banca Transilvania este una dintre cele mai mari trei bănci din România, în funcţie de active, cu o cotă de piaţă de 9,8%

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Cand invatati sa va uitati pe situatiile financiare?

    Nu ati scris despre ce era cel mai important...profitul pentru 6 luni pe consolidat (dupa achizitia Volksbank) a fost mai mult de 2 miliarde lei....adica mai mult decat profitul la 6 luni pentru toate celelalte banci din sistem. Se pare ca a fost o tranzactia ultimilor 25 de ani din Romania. 

    1. BT a platit 358 mil ron pentru activul net al Volksbank in valoare de 1.922 mil ron. In alte cuvinte au "cistigat" 1.564 mil ron. valoare ce se reflecta in capitalizarea BT. e bun

      Si a rambursat catre fostii actionari Volksbank 451 mil eur si 206 mil CHF.

      Daca compari cu BRD practic este mai ieftin sa cumperi TLV care este la P/Bv 1.28 fata de 1.38 cat este BRD, cred ca la decembrie BT-ul o sa fie a doua banca din sistem....in plus BT nu o sa plateasca impozit pe profit vreo 3 ani avand in vedere pierderile fiscale preluate de la Volksbank....

      practic suma reprezinta majorarea de capital de la Volksbank...nu o rambursare

      practic suma reprezinta majorarea de capital de la Volksbank...nu o rambursare

      "La data achizitiei, Grupul a rambursat catre fostii actionari ai Volksbank Romania SA soldul finantarilor acordate in suma de 451 mil. EUR si 206 mil. CHF"

      total activ net 1.922 mil ron - rambursarea a 451 mil eur si 206 mil chf nu modifica valoarea activului net. scade valoarea de activ dar si de pasiv. pe net insa e la fel. cistigul de 1.564 mil ron ramine :)

      Remarca a fost pentru cash-ul care a iesit din banca nu pentru activul net...;)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb