ÎN PRIMUL SEMESTRU  Valoarea globală a tranzacţiilor a înregistrat o creştere de 50% faţă de primul semestru din 2013

E.D.
Macroeconomie / 29 iulie 2014

Valoarea tranzacţiilor la nivel global a înregistrat o creştere cu 50% în prima jumătate a acestui an, comparativ cu prima jumătate a lui 2013, susţinută de o creştere cu 35% a numărului de tranzacţii de peste 1 miliard de dolari, pe măsură ce companiile s-au angajat în tranzacţii tot mai îndrăzneţe, potrivit unei analize EY. Volumele globale ale tranzacţiilor au rămas constante după mai mulţi ani de scăderi. Cu toate acestea, creşterile modeste recente ale volumelor tranzacţiilor de pe piaţa americană (cu 7,5% mai mari în trimestrul al doilea) ar putea indica o viitoare revenire a volumelor tranzacţiilor la nivel global.

"Valoarea şi nu volumul tranzacţiilor a generat titluri de primă pagină în 2014. Timp de mulţi ani piaţa de fuziuni şi achiziţii a fost marcată de o stare de deprimare, iar în 2014 companiile au optat mai degrabă pentru calitate în loc de cantitate atunci când s-au angajat într-o tranzacţie", a adăugat Pip McCrostie, Global Vice Chair, Transaction Advisory Services, EY.

Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor derulate în prima jumătate a lui 2014 a atins 1,7 trilioane de dolari, marcând cel mai înalt nivel după boom-ul de dinainte de criza financiară globală. Prin contrast, nivelul de activitate rămâne scăzut, iar volumele constante ale tranzacţiilor demonstrează tendinţa pentru tranzacţii mai puţine dar mai mari.

Potrivit EY, se estimează o continuare a acestei tendinţe, încurajată de condiţiile de piaţă favorabile, ceea ce înseamnă că următoarele 6 până la 12 luni rămân o fereastră de oportunitate pentru tranzacţii de natură transformativă. Fundamentele pentru tranzacţii rămân solide: evaluările ridicate ale acţiunilor, ratele scăzute de dobândă şi creditele ieftine, precum şi volumele mari de bani gheaţă care creează un mediu extrem de favorabil încheierii de tranzacţii.

Sentimentul investitorilor faţă de strategiile curajoase de achiziţii este, de asemenea, pozitiv, pe măsură ce aceştia continuă să fie atraşi de active cu proprietate intelectuală şi de branduri de calitate, şi urmăresc să-şi crească afacerile chiar într-un mediu de business mai puţin favorabil. Iar aceste premise vor impulsiona, pe mai departe, tranzacţiile cu valoare ridicată.

Dar aceste condiţii ideale pentru tranzacţiile de natură transformativă nu se vor prelungi prea mult. Ratele dobânzii vor creşte, evaluările acţiunilor vor suferi modificări, iar competiţia pentru active de înaltă calitate va deveni mai intensă, fondurile de private equity devenind tot mai active în acest mix. Companiile de top vor căuta să realizeze fuziuni şi achiziţii strategice înainte de schimbarea actualului climat al tranzacţiilor, astfel că ne putem aştepta în continuare la încheierea unor achiziţii şi mai mari.

Pieţele mature au fost cele mai active pe piaţa de fuziuni şi achiziţii în prima jumătate a lui 2014. În termeni de valori ale tranzacţiilor, primele cinci ţări atractive din punct de vedere al activelor au fost: Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Olanda şi Australia. În ceea ce priveşte ţările cu cele mai multe companii care au făcut achiziţii, pe primele cinci locuri s-au situat: Statele Unite, Canada, Elveţia, Marea Britanie şi China.

Din punct de vedere al volumului tranzacţiilor, tot pieţele mature au derulat cele mai multe tranzacţii. Primele cinci ţări vizate din punct de vedere al activelor au fost: Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Canada şi Australia. Primele cinci ţări care au realizat cele mai multe achiziţii au fost: Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Japonia şi Franţa.

Pe măsură ce creşterea economică - deşi modestă - începe să se facă simţită în pieţele mature, companiile privesc aceste economii ca pe nişte opţiuni mai puţin riscante pentru investiţii şi creştere. Pieţele emergente cu creşteri mari şi pieţele de graniţă vor fi întotdeauna atrăgătoare în termeni de investiţii, dar creşterile sigure deşi modeste atrag cele mai multe investiţii pe măsură ce economia globală trece într-o nouă fază de dezvoltare.

Valoarea tranzacţiilor din sectorul telecomunicaţiilor s-a dublat în prima jumătate a lui 2014, înregistrând o creştere de 233% în această perioadă. Alte sectoare cu creşteri mari ale valorii tranzacţiilor au fost: industria aerospaţială şi de apărare (+186%); sectorul produselor industriale diversificate (+136%); media şi divertisment (+118%); asset management (+110%) şi life sciences (+77%).

În termeni de volume, tehnologia a fost singurul sector care a înregistrat creşteri mai mari de o cifră, cu o rată de creştere a tranzacţiilor de 12,5% în prima jumătate a anului 2014. Sectoarele cu cele mai mari scăderi ale volumelor tranzacţiilor au fost cel aerospaţial şi apărăre, şi cel auto (ambele cu - 14%), life sciences (-13%), domeniul bancar şi al pieţelor de capital (-11%).

Telecomunicaţiile, care au înregistrat cea mai mare creştere în termeni de valoare, au avut parte de o scădere de 9% în termeni de volum în acest an, fapt care evidenţiază tendinţa clară legată de tranzacţii mai puţine, dar mai mari.

Privind în perspectivă: concentrarea pe valoare şi nu pe volum, pe calitate şi nu pe cantitate

Primul semestru al anului 2014 este al patrulea cel mai bun semestru în privinţa valorii tranzacţiilor - devansat doar de primele semestre din 2007, 2006 şi 2000.

McCrostie concluzionează: "Primele şase luni ale acestui an reprezintă un ecou al anilor de boom de pe piaţa fuziunilor şi achiziţiilor, din punct de vedere al dimensiunii şi valorii tranzacţiilor. Cu toate acestea, trebuie să privim spre viitor, iar orice comparaţie cu situaţia pieţei din trecut, din anii de creştere explozivă economică, ar putea duce la concluzii eronate. În ciuda valorilor mari ale tranzacţiilor din 2014, nu traversăm o perioadă efervescentă din punct de vedere al volumului de activitate - suntem departe de această situaţie."

"În prima jumătate a anului 2014, piaţa de M&A din România a reacţionat pozitiv la semnalele primite de afară, iar percepţia generală a fost cea a unei pieţe active, care îşi recâştigă atractivitatea în ochii investitorilor," a declarat Mihai Pop, Manager, Servicii de asistenţă în tranzacţii, EY România.

"În România, în primele 6 luni, piaţa s-a caracterizat printr-un volum al tranzacţiilor mai mare, valoarea acestora rămânând în zona mică spre medie, însă perspectivele pentru urmatoarele 12-18 luni sunt ca valoarea medie să crească, în baza unor tranzacţii transnaţionale, precum vânzarea unor active a Lafarge-Holcim sau vânzarea companiilor de distribuţie şi furnizare ale Enel", a continuat Mihai Pop.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb