ÎN PRIMUL TRIMESTRU AL ACESTUI AN FAŢĂ DE ACEEAŞI PERIOADĂ DIN 2012 ANV: Încasările din accizele la ţigări au crescut cu 11%

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 22 aprilie 2013

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria şi Dorel Fronea, preşedintele ANV

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria şi Dorel Fronea, preşedintele ANV

Novel Research: Contrabanda a revenit la 13%, de la 15,4%, în ianuarie

Încasările la bugetul de stat din accizele la ţigări au crescut cu 11%, în primul trimestru din acest an comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012, a anunţat, vineri, Dorel Fronea, preşedintele Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), precizând că o proporţie de 47% din valoarea totală încasată de bugetul de stat din accize provine din sectorul tutunului.

Potrivit domniei sale, acesta este rezultatul operaţiunii "Antitabac 2013", derulată, în luna martie, de ANV.

În acelaşi timp, nivelul contrabandei a revenit la valoarea de 13,1% - nivel în jurul căruia s-a situat, anul trecut, comerţul ilicit cu ţigarete, după ce, în ianuarie 2013, piaţa neagră a tutunului crescuse la 15,4%, potrivit Novel Research.

Operaţiunea "Antitabac 2013" a fost derulată la frontierele cu Moldova, Ucraina şi Serbia. Potrivit oficialului ANV, în cadrul acestei acţiuni au fost angrenate 15 scannere, 36 de echipe antitabac şi peste 30 de echipe mobile din cadrul structurilor de supraveghe şi control, fiind confiscate peste 2 milioane de ţigarete şi reţinute 30 de autoturis­me şi fiind aplicate mai mult de 600 de contravenţii în valoare totală de 3 milioane de lei şi întocmite 19 sesizări penale.

Dorel Fronea a menţionat că, în cadrul operaţiunii, au lucrat 42 de echipe canine mobile, autorităţile noastre beneficiind şi de o cooperare transfrontalieră, cu instituţiile similare din ţările vecine.

În cadrul conferinţei de vineri, de la sediul ANV, au fost premiate trei echipe canine, care au descoperit cele mai însemnate cantităţi de ţigarete în timpul acţiunii "Antitabac 2013", operaţiune despre care Dorel Fronea susţine că "nu a presupus costuri foarte mari, beneficiile fiind net superioare".

Gilda Lazăr: "Sperăm să ajungem la un nivel al contrabandei de sub 10%, care este şi ţinta UE"

Potrivit lui Marian Marcu, directorul Novel Research, cea mai mare parte din ţigările comercializate ilicit pe piaţa noastră sunt cele produse cu destinaţia Duty Free (fără timbru), acest segment menţinându-se pe un trend ascendent şi atingând, în martie, o proporţie de 32,7% din totalul ţigărilor de contrabandă. Produsele cu timbru de Ucraina şi Moldova au înregistrat şi în martie evoluţii relativ constante, ca pondere în sursele de provenienţă, furnizând 24,6% şi, respectiv, 23,5% din comerţul ilicit. Volumul ţigărilor de contrabandă din Serbia a avut o tendinţă de scădere, până la 12,8%. Regiunile în care comerţul ilicit deţine cea mai mare pondere au rămas şi în martie zonele de Vest (28,1%), Nord-Est (23%) şi Nord-Vest (21,6%).

Gilda Lazăr a declarat: "Rezultatele Novel din ianuarie erau îngrijorătoare: contrabanda în creştere, preţurile pe piaţa legală în ascensiune, ca urmare a cursului de schimb şi a devansării creşterii accizei, în timp ce preţurile pe piaţa neagră se aflau în scădere. În acest context, în urma consultărilor cu industria, împreună cu care a instituit un grup de lucru, ANV a luat decizia declanşării operaţiunii «Antitabac», activând la potenţial maxim echipele mobile, echipele canine şi scanerele. În ceea ce ne priveşte, am dori ca aceste acţiuni să continue cu aceeaşi intensitate, atât în vămi, cât şi pe frontiera verde, în vederea reducerii fenomenului. Pe teritoriul vamal naţional au fost, de asemenea, acţiuni importante ale DIICOT, DGIPI şi altor autorităţi de aplicare a legii, care au dus la descoperitea unor fabrici ilegale de ţigarete".

Domnia sa a menţionat că, luna trecută, a fost descoperită o fabrică ilegală de ţigări, la Braşov, care producea ţigări contrafăcute "Jing Ling", ce se fabrică în Rusia şi Ucraina, fiind destinate exclusiv contrabandei.

"Sperăm să ajungem la un nivel al contrabandei de sub 10%, care este şi ţinta UE. Faptul că ne-am întors la 13% - piaţă neagră a tutunului - nu este suficient", a mai spus domnia sa.

În vederea îmbunătăţirii cadrului legislativ din domeniul evaziunii fiscale, industria tutunului a întocmit un nou set de propuneri, potrivit Gildei Lazăr, care a precizat: "Avem o mulţime de recomandări în materie de îmbunătăţire a cadrului legislativ. Deocamdată, ultimul nostru set de recomandări nu a fost luat în considerare. Printre altele, am propus să existe acelaşi criteriu pentru ceea ce se numeşte evaziune fiscală şi pentru ceea ce se numeşte contrabandă în vamă".

Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs BAT Româ­nia, a menţionat: "Este vorba despre o scădere de peste două puncte procentuale (n.r. scăderea nivelului contrabandei din ianuarie în martie), ceea ce înseamnă o sumă anuală suplimentară de circa 100 de milioane de euro la bugetul de stat. În vederea reducerii pieţei negre este, însă, nevoie în continuare nu doar de eforturile concertate ale autorităţilor, ci şi de îmbunătăţirea cadrului legislativ. Sunt necesare, astfel, reglementarea mai clară a infracţiunilor de contrabandă şi evaziune fiscală; calificarea infracţiunilor în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria şi Bulgaria; atribuirea unor competenţe specifice poliţiei locale şi jandarmeriei; reluarea scanării tuturor mijloacelor de transport în punctele de trecere a frontierei, aşa cum s-a întâmplat în ultima perioadă în punctul vamal Stamora - Moraviţa. În acelaşi timp, sumele primite de statul român ca urmare a acordurilor semnate de marii producători de tutun cu Comisia Europeană să fie alocate explicit pentru combaterea traficului ilicit, precum şi instituirea unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în domeniu".

În opinia Soranei Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris România şi Bulgaria, ţara noastră, expusă contrabandei şi contrafacerilor, poate fi afectată de presiuni şi mai mari asupra graniţelor, în cazul în care nu exprimă o poziţie clară şi fundamentată economic faţă de Proiectul Directivei privind produsele din tutun (n.r. Parlamentul European analizează unele propuneri de revizuire a Directivei pe tutun). Proiectul amintit prevede standardizarea formei pachetelor, interzicerea ţigaretelor slims şi a celor mentolate, segmente care reprezintă o cincime din întregul consum legal. Pachetele standard vor fi mai uşor de contrafăcut, iar produsele interzise de Directivă la noi - dar legale în ţările vecine, nemembre UE - se vor regăsi pe piaţa neagră. Sperăm că România se va ralia poziţiilor deja exprimate de Polonia, Italia, Cehia, Bulgaria, Spania, Estonia, care s-au declarat împotriva prevederilor excesive ale proiectului, acuzând iminente pierderi de locuri de muncă şi creşterea pieţei negre".

Gilda Lazăr a precizat că doar din eliminarea de pe piaţă a ţigărilor slim şi mentol, statul nostru ar pierde anual circa 800 de milioane de euro, adăugând că un procent de contrabandă reprezintă 40 de milioane de euro - pierderi la bugetul de stat.

Actul legislativ propus spre analizare PE prevede norme noi şi mai stricte privind modul în care pot fi fabricate, prezentate şi comercializate produsele din tutun, vizând alinierea legislaţiilor, reglementărilor şi prevederilor administrative ale statelor membre UE cu privire la nivelul maxim de gudron, nicotină şi monoxid de carbon al ţigaretelor, folosirea avertismentelor de sănătate şi a altor informaţii pe ambalajul produselor din tutun.

Proiectul prevede adoptarea unor măsuri precum introducerea ambalajelor generice (prin eliminarea tuturor formelor de prezentare a mărcii, cu excepţia numelui de marcă ce ar fi prezentat într-un font uniform şi identic pentru toate brandurile exis­tente pe piaţă), interzicerea afişării produselor la punctele de vânzare, mărirea pictogramelor cu avertismente de sănătate de la 30% la 75% din suprafaţa pachetului, stabilirea unei liste comune de ingrediente permise sau interzise pentru utilizare în produsele din tutun, interzicând utilizarea de ţigarete, tutun de rulat şi produse din tutun nefumigene cu arome caracteristice.

Toţi jucătorii din industria tutunului, de la cultivatori până la dis­tribuitori, dar şi reprezentanţii industriilor conexe şi chiar şi autorităţile din ţările membre UE şi-au arătat, însă, scepticismul faţă de aceste potenţiale reglementări. Reprezentanţii sectoarelor menţionate au spus, la unison, că, dacă vor fi adoptate, aceste reglementări nu-şi vor atinge obiectivul, ba, mai mult, vor conduce, printre altele, la creşterea contrabandei şi a nivelului ratei şomajului.

Ca urmare a Operaţiunii "Antitabac 2013", au fost confiscate peste 2 milioane de ţigarete şi reţinute 30 de autoturisme, fiind aplicate mai mult de 600 de contravenţii în valoare totală de 3 milioane de lei şi întocmite 19 sesizări penale.

Preşedintele ANV a premiat, vineri, echipele mobile canine cu cele mai bune rezultate în domeniul capturilor de ţigarete.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb