Primul trimestru al anului 2022 a fost caracterizat de preţuri semnificativ mai mari la energie şi la materiile prime, precum şi de întreruperi ale lanţului de aprovizionare. "Cu toate acestea, am avut un început de an foarte bun", a declarat Dr. Martin Brudermuller, Preşedintele Consiliului de Directori al BASF SE, la Adunarea Anuală a Acţionarilor companiei din acest an, care s-a desfăşurat virtual, se arată într-un comunicat de presă.
Cifra de afaceri a crescut cu 3,7 miliarde de euro comparativ cu primul trimestru din 2021, până la 23,1 miliarde euro. Creşterea vânzărilor a fost generată în principal de preţurile mai mari, în special în segmentele Produse chimice şi Materiale. Efectele valutare pozitive în toate segmentele au susţinut performanţa vânzărilor. Volumele de vânzări uşor mai scăzute au avut, per total, un efect compensator. Creşterea volumelor în segmentele Soluţii agricole, Soluţii industriale, Materiale, Nutriţie şi îngrijire şi Produse chimice nu a putut compensa pe deplin scăderea volumelor din segmentul Tehnologii de suprafaţă.
Potrivit sursei citate, veniturile înainte de impozite şi dobânzi (EBIT) excluzând cheltuielile excepţionale au crescut cu 497 milioane de euro, până la 2,8 miliarde euro. Acest rezultat a fost în mare parte determinat de creşterea considerabilă a veniturilor din segmentul Produse chimice. Segmentele Soluţii industriale, Materiale şi Nutriţie şi îngrijire au crescut, de asemenea, semnificativ veniturile EBIT excluzând cheltuielile excepţionale, iar veniturile din segmentul Soluţii agricole au fost uşor mai ridicate. În cazul segmentului Tehnologii pentru suprafeţe, venitul EBIT excluzând cheltuielile excepţionale a scăzut considerabil, în primul rând ca urmare a cererii mult mai slabe din partea industriei auto.
Veniturile EBIT au crescut cu 474 de milioane de euro comparativ cu primul trimestru din 2021, ajungând la 2,8 miliarde de euro. Venitul net a fost de 1,2 miliarde de euro, comparativ cu 1,7 miliarde de euro în trimestrul anterior. Acest lucru se datorează cheltuielilor de depreciere recunoscute de Wintershall Dea, pe care BASF le-a inclus în venitul net din participaţii în mod proporţional (72,7%) sub forma unei taxe speciale, de aproximativ 1,1 miliarde de euro. Aceste deprecieri au fost declanşate de războiul din Ucraina şi de consecinţele politice aferente şi au vizat, pe lângă împrumutul pentru Nord Stream 2, active în Rusia şi în afacerile de transport de gaze.
• Flux de numerar îmbunătăţit în primul trimestru din 2022
Fluxurile de numerar din activităţile de exploatare s-au ridicat la minus 290 de milioane de euro, o îmbunătăţire de 235 de milioane de euro faţă de primul trimestru din 2021. Această creştere - în pofida valorii mai mari a numerarului legat de capitalul de lucru net ca urmare a costurilor mai mari ale inputurilor şi a creşterii abrupte a vânzărilor - a fost, în principal, atribuită performanţei operaţionale îmbunătăţite. Fluxul de numerar disponibil s-a îmbunătăţit cu 88 milioane de euro, până la minus 893 milioane euro.
• Valoare propusă a dividendelor de 3,40 euro per acţiune
Consiliul Directorilor şi Consiliul de Supraveghere ale BASF SE au propus, în cadrul Adunării Anuale a Acţionarilor care a avut loc vineri, o valoare a dividendelor de 3,40 euro per acţiune pentru anul de afaceri 2021. Presupunând că acţionarii adoptă o rezoluţie în consecinţă, BASF va plăti un total de aproximativ 3,1 miliarde de euro pe 4 mai 2022. "Această plată este mai mult decât acoperită de fluxul nostru puternic de numerar disponibil, de 3,7 miliarde de euro, generat în 2021", a spus Brudermuller. Data ex-dividend, ziua în care acţiunea BASF se va tranzacţiona fără valoarea dividendului reflectată în preţul acţiunii, este 2 mai 2022.
Perspectivele macroeconomice globale sunt, în prezent, supuse unei incertitudini foarte mari. Mai exact, este imposibil de prezis evoluţia războiului din Ucraina şi impactul acestuia asupra preţurilor şi disponibilităţii de energie şi materii prime.
În consecinţă, BASF îşi menţine, în prezent, ipotezele macroeconomice pentru anul de afaceri 2022:
• Creşterea produsului intern brut: 3,8%
• Creşterea producţiei industriale: 3,8%
• Creşterea producţiei chimice: 3,5%
• Cursul de schimb valutar mediu: 1,15 dolari per euro
• Preţ mediu anual al petrolului (Brent): 75 dolari per baril
Previziunile privind cifra de afaceri şi veniturile grupului BASF, pentru anul de afaceri 2022, aşa cum sunt publicate în Raportul BASF 2021, sunt menţinute:
• Cifră de afaceri: între 74 şi 77 de miliarde de euro
• Venitul din operaţiuni (EBIT) excluzând cheltuielile excepţionale: între 6,6 miliarde de euro şi 7,2 miliarde de euro
• Rentabilitatea capitalului angajat (ROCE): între 11,4% şi 12,6%
• Emisii de CO2: între 19,6 şi 20,6 milioane de tone metrice
Mediul de piaţă continuă să fie dominat de un nivel excepţional de ridicat de incertitudine. Riscurile pot apărea ca urmare a creşterii ulterioare a preţurilor materiilor prime şi a noilor sancţiuni împotriva Rusiei, cum ar fi un embargo asupra gazelor naturale sau restricţionarea livrărilor de gaze din Rusia, ca urmare a contra-sancţiunilor. Alte riscuri ar putea apărea ca urmare a evoluţiei pandemiei de coronavirus şi a măsurilor de durată mai lungă ori a noilor măsuri pentru a limita numărul de infecţii, în special în China. Oportunităţile ar putea apărea ca urmare a continuării marjelor ridicate, se menţionează în comunicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2022, 09:28)
Consum casnic din total import gaz rusesc, 31%. Consum industrial din total import gaz rusesc 36%. BASF unul din cei mai mari consumatori industriali, alaturi de industria auto...ca sa stiti cine ii tine in brate pe mujici in "Teutonia"