ÎN PRIMUL TRIMESTRU PIB-ul României a înregistrat cea mai mare creştere din UE

E.D.
Macroeconomie / 4 iunie 2014

Produsul Intern Brut al României a înregistrat o creştere de 3,8% în primul trimestru din 2014 comparativ cu perioada similară din 2013, acesta fiind cel mai mare avans anual înregistrat de o ţară membră a Uniunii Europene, potrivit celei de-a doua estimări publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Este al doilea trimestru consecutiv când România are cea mai mare creştere economică anuală din UE, după ce în ultimele trei luni din 2013 România a înregistrat un avans al PIB-ului de 5,1%.

Eurostat a confirmat miercuri că în primul trimestru din 2014 Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică anuală de 1,4%, iar zona euro un avans de 0,9%. Cel mai semnificativ ritm de creştere s-a înregistrat în perioada ianuarie-martie 2014 în România (3,8), Polonia (3,5%) şi Ungaria (3,2%) şi Marea Britanie (3,1%). Singurele scăderi s-au înregistrat în Cipru (minus 4,1%), Estonia (minus 1,5%), Grecia (minus 1,1%), Finlanda (minus 0,8%), Italia şi Olanda (ambele cu minus 0,5%). Nu au fost disponibile datele pentru Irlanda, Croaţia, Luxemburg, Malta.

În schimb, în perioada ianuarie-martie 2014 comparativ cu trimestrul patru din 2013, România a înregistrat cel mai redus ritm de creştere din UE (0,1%), o încetinire semnificativă faţă de avansul de 1,4% înregistrată în ultimele trei luni ale anului trecut. Chiar şi aşa, economia românească a înregistrat performanţe superioare Cehiei şi Franţei, ale căror economii au stagnat în primele trei luni ale acestui an.

Potrivit Eurostat, în perioada ianuarie-martie 2014 economia zonei euro a înregistrat o expansiune de 0,2%, de la 0,3% în trimestrul patru din 2013, în timp ce în Uniunea Europeană ritmul de creştere a încetinit la 0,3% de la 0,4% în ultimele trei luni ale anului trecut.

Cel mai semnificativ ritm de creştere trimestrial s-a înregistrat în perioada ianuarie-martie 2014 în Polonia şi Ungaria (ambele cu 1,1%), Danemarca (0,9%), Germania şi Marea Britanie (ambele cu 0,8%), iar cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Olanda (minus 1,4%), Estonia (minus 1,2%) Cipru şi Portugalia (ambele cu minus 0,7%). Nu au fost disponibile datele pentru Irlanda, Grecia, Croaţia, Luxemburg, Malta.

Institutul Naţional de Statistică a menţinut datele referitoare la creşterea economică înregistrată de România în primele trei luni din acest an, care a fost de 3,8%, comparativ cu perioada similară din 2013, şi de 0,1% raportat la ultimul trimestru al anului trecut.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb