În războiul CAS-ului, PSD cîştigă!

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Politică / 2 februarie 2006

Modificare de ultimă oră în proiectul reformei din sănătate: Persoanele care au carte de muncă nu vor fi obligate să plătească CAS pentru dividende sau activităţi independente

Plata contribuţiei pentru asigurările de sănătate nu va fi raportată la suma veniturilor realizate de contribuabili, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, renunţînd la această idee. Proiectul de lege înaintat de minister şi care face parte din mult-mediatizatul pachet de reformă prevedea ca CAS să se aplice şi la veniturile din drepturi de autor, dividende sau alte activităţi independente, indiferent dacă contribuabilul rea-liza sau nu şi venituri din salarii.

"Dacă drepturile de autor sau dividendele reprezintă singura sursă de venit a unei persoane, atunci este normal ca ele să urmeze aceeaşi procedură de impozitare", ne-a declarat domnul Nicolăescu. El a precizat, însă, că datorită situaţiilor foarte variate care se regăsesc în piaţa muncii - de exemplu, persoane care au carte de muncă şi încasează şi venituri din drepturi de autor - proiectul de lege va fi modificat. Astfel, persoanele care au carte de muncă nu vor fi obligate să plătească CAS pentru dividende sau activităţi independente.

Deputatul PSD, Mihai Tănăsescu, fost ministru de Finanţe, ne-a declarat că atît timp cît proiectul există şi a fost înaintat spre procedura asumării răspunderii Guvernului, ministrul Sănătăţii nu mai poate să se răzgîndească şi să-l mai modifice. În opinia sa, pentru a se evita "o astfel de aberaţie ca să se plătească CAS de două-trei ori" ar trebui ca pachetul de legi privind reforma în Sănătate să intre în Parlament în procedură normală, pentru a putea fi amendat.

Mihai Tănăsescu nu este de acord nici cu ideea ca pensionarii, chiar dacă este vorba de cei cu pensii de peste 9 milioane lei vechi, să plătească asigurări de sănătate. În opinia sa, aceasta este o lipsă de respect pentru oameni care au muncit o viaţă întreagă şi şi-au plătit cu rigurozitate dările către stat.

În replică, Eugen Nicolăescu arată că PSD a impus, în legislatura trecută, ca pensiile de peste 9 milioane să fie impozitate. A percepe şi CAS este, în opinia ministrului, o punere de acord între contribuţiile din Sănătate şi Codul Fiscal.

Analistul economic Liviu Voinea, director executiv al Grupului pentru Economie Aplicată (GEA), semnalează un alt viciu, chiar în forma ultimă a proiectului de lege anunţată de ministrul Nicolăescu. În opinia sa, piaţa asigurărilor de sănătate ar trebui să fie una concurenţială, în care contribuabilii care realizează venituri doar din drepturi de autor, dividende sau alte activităţi independente să fie lăsaţi să opteze pentru sistemul public sau pentru cel privat. Din punctul său de vedere, a-i obliga să cotizeze la Casa Naţională de Sănătate, pe care o consideră un administrator slab al banilor, este o încălcare a principiilor concurenţei.

Liviu Voinea afirmă că din proiectul actual, chiar şi cu modificările de ultimă oră, transpare falimentul sistemului sanitar. Altfel nu se explică, din punctul său de vedere, de ce ministrul măreşte baza de impozitare concomitent cu restrîngerea serviciilor oferite asiguraţilor. În acest sens, directorul executiv GEA dă exemplul trasplanturilor, care, conform noului proiect, nu vor mai fi suportate din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb