ÎN SCANDALUL TRANSMITERII MECIURILOR DIN CAMPIONATUL NAŢIONAL TVR, prejudiciată cu milioane de euro

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 8 februarie 2007

TVR, prejudiciată cu milioane de euro

Tudor Giurgiu, preşedinte-director general al Televiziunii Române: "Suntem decişi să acţionăm în justiţie pentru recuperarea prejudiciului produs

Societatea care a contractat cu TVR drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal din Liga I pentru returul sezonului 2006 - 2007 şi pentru sezonul 2007-2008, "Telesport" încearcă "ieşirea" din contract pentru a putea negocia cesiunea drepturilor către o altă televiziune, la un preţ mai mare, consideră Tudor Giur­giu, preşedinte-director general al Televiziunii Române.

În urma analizării documentelor care au stat la baza rezilierii contractului de către "Telesport", TVR a constatat că notificarea de reziliere unilaterală a contractului în cauză este nelegală şi abuzivă şi că, în prezent, contractul îşi produce pe deplin efectele.

Domnul Tudor Giurgiu a declarat: "Suntem decişi să acţionăm în justiţie pentru recuperarea prejudiciului produs, pe care îl evaluăm la câteva milioane de euro şi, dacă este nevoie, pentru blocarea pe cale judiciară a oricărei încercări de cesionare a drepturilor către o altă societate".

Televiziunea publică a transmis companiei "Telesport" o informare în acest sens în data de 6 februarie 2007. Domnul Giurgiu a declarat: "Sunt uluit de modul în care a ales Telesport să procedeze în acest caz. Este evident că nu se pot face astfel de abuzuri decât din rea-voinţă. În plus, avem informaţii că existau negocieri (dacă nu cumva s-au şi finalizat) între Telesport şi un alt post tv în ce priveşte cedarea drepturilor de difuzare a acestor meciuri şi chiar preluarea canalului Te­lesport, într-o negociere ".

Postul de televiziune la care face referire domnul Tudor Giurgiu este Kanal D. Recent, omul de bază al Ştirilor Sportive, domnul Cosmin Cernat, de la TVR a plecat împreună cu alţi jurnalişti să lucreze pentru Kanal D.

Un alt zvon de pe piaţă ar fi că Dogan va cumpăra şi Telesport, care are exclusivitatea transmiterii meciurilor de fotbal din Campionatul Naţional până în vara anului 2008.

"Telesport" a încheiat în anul 2002 cu Liga Profesionistă de Fotbal un contract pentru transmiterea acestor meciuri. Contractul a fost renegociat în 2004 din cauza cluburilor de fotbal Steaua, Dinamo şi Rapid care au făcut scandal întrucît aveau un drept de preemţiune în contractul semnat cu Liga de Fotbal condusă de Mitică Dragomir. Marea problemă este că nu s-a făcut nicio licitaţie.

O decizie a Consiliului Europei interzice astfel de înţelegeri, fără licitaţie, astfel că Liga trebuia să facă licitatie măcar după data de 1 ianuarie 2007. Comisia limitează la trei ani maxim un astfel de contract, astfel că din 2004 şi pînă acum s-a scurs termenul şi ar fi trebuit organizată o altă licitaţie. În plus, TVR a fost scoasă din schemă pentru TV Dogan care a primit dreptul să transmită cel mai tare meci al etapei.

Domnul Giurgiu a mai precizat: "Mi se pare inadmisibil ca interesele cluburilor de fotbal din Liga I să fie prejudiciate major prin rezilierea acestui contract din motive care ţin strict de interese personale. Refuz să cred că suporterii, sponsorii echipelor, conducerile de club vor fi indiferenţi în ceea ce priveşte acoperirea naţională a postului tv cu care Telesport negociază, asta prin comparaţie cu TVR".

În perioada dintre anunţul făcut de Telesport privind rezilierea contractului cu TVR şi constatarea nulităţii actului de reziliere, cele două părţi au discutat posibilitatea să încheie un nou contract de cesiune a drepturilor pentru meciurile din returul sezonului Ligii I şi din sezonul viitor, opţiunile 1 şi 4. TVR nu a primit vreun răspuns

la oferta făcută companiei "Telesport" în acest interval.

TVR a anunţat, în data de 2 februarie 2007, că "Telesport" a reziliat contractul pentru cedarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I, după ce persoanele responsabile de efectuarea plăţilor din cadrul Direcţiei Economice a TVR au omis, din neglijenţă, să emită ordinele de plată până în data de 10 ianuarie 2007. În urma

acestui incident, preşedintele - director general al televiziunii publice a demarat cercetarea disciplinară prealabilă pentru sancţionarea persoanelor responsabile de nerespectarea clauzelor contractuale de către TVR.

TVR precizează însă că, în conformitate cu clauzele contractului încheiat cu "Telesport", astfel de evenimente nu puteau conduce la rezilierea imediată a contractului, existând remedii de natură contractuală, obligativitatea ca părţile să soluţioneze orice diferend pe cale amiabilă şi mai ales termene, de care "Telesport" era ţinut înainte de a notifica rezilierea contractului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb