În timp ce Germania vrea să atragă softişti, România le creşte impozitele

Tiberiu Bălan
Ziarul BURSA #Companii #IT / 9 iulie 2008

În timp ce Germania vrea să atragă softişti, România le creşte impozitele

Angajaţii din industria de software vor plăti încă 5,5% din venituri către bugetul asigurărilor de sănătate începând cu luna iulie a aces-tui an, potrivit unei hotărîri aprobată recent de Guvern. Până în prezent, programatorii plăteau această contribuţie în limita unui salariu minim de 500 de lei, indiferent de mărimea venitului. Modificarea se va aplica începând cu veniturile pentru luna iulie, după ce ordonanţa de urgenţă va fi publicată în Monitorul Oficial.

Victor Grădinescu, directorul general S&T Software, ne-a declarat: "Creşterea impozitării veniturilor angajaţilor din industria de software nu face decât să reducă competitivitatea specialiştilor români pe piaţa de IT prin creşterea cos-tului pe oră al unui dezvoltator software. Mai mult decât atât, investitorii străini care vor dori să investească în România s-ar putea să se gândească de două ori înainte de a crea/cumpăra companii IT în România şi să se orienteze către alte ţări mai ieftine". Prin urmare, domnul Grădinescu opinează că posibilităţile şcolii româneşti de software, nu vor fi puse în valoare aşa cum au făcut alte state.

Industria IT este considerată de toată lumea ca fiind o oportunitate mare pentru ţara noas-tră de a deveni un jucător pe piaţa mondială de high-tech. România nu are multe opţiuni ca să joace un rol important într-un domeniu cu mare valoa-re adaugată în piaţa globală. În plus şi economia românească are mare nevoie de industria IT pentru a deveni din ce în ce mai competitivă.

Măsurile care se iau peste tot sunt de stimulare a creşterii atât a rezervorului de resurse din domeniu ca şi a industriei IT. Recent, Germania a anunţat ca pregăteşte măsuri excepţionale pentru a atrage specialişti în IT din alte ţări, printre care şi din ţări din estul Europei.

Florin Talpeş, preşedintele Softwin, ne-a precizat: "Măsura adoptată de Guvern nu va duce la o creştere semnificativă a bugetului asigurărilor de sănătate. În acelaşi timp, credem că salariile programatorilor nu vor fi afectate de această decizie". În schimb, spune domnia sa, firmele de software vor înregistra o creştere a cos-turilor salariale, ce va conduce la o diminuare a bugetelor de investiţii. Domnul Talpeş a mai precizat: "Anticipăm o creştere de până la 5% a costurilor legate de personal, care reprezintă 60-70% din totalul cheltuielilor unei companii de software. Drept urmare, capacitatea de dezvoltare a unei firme din domeniu poate scădea cu 10 - 20%".

Pe plan mondial există o criză de specialişti în software, iar informatica este considerată de toate aceste societăţi ca fiind un domeniu critic pentru viitorul oricărei ţări, consideră Florin Talpeş. "Colac peste pupăză, această măsură luată de Guvern amplifică creşterea cos-turilor specialiştilor în software şi deci agravează situaţia. Costuri mai mari în ţara noastră, înseamnă o mai uşoară dizlocare a specialiştilor către alte ţări, înseamna o situaţie mai grea pentru companiile cu echipe de R&D în România", a spus preşedintele Softwin. Domnia sa a adăugat: "Impozitarea suplimentară a softiştilor va cauza şanse mai mici ca specialiştii să rămână în ţara noastră şi şanse mai mici ca industria de software românească să devină mai competitivă".

Măsurile care se iau peste tot în lume sunt de stimulare a creşterii, atât a rezervorului de resurse din domeniu, cât şi a industriei IT, este de părere preşedintele Softwin. Ori, aceas-tă măsură nu vine în întâmpinarea economiei româ-neşti, care trebuie să devină din ce în ce mai competitivă în această industrie.

La rândul lor, oficialii "Siveco" România ne-au declarat că decizia Guvernului de a elimina facilitatea acordată programatorilor privind impozitarea veniturilor era previzibilă. Aceasta este impusă de necesitatea alinierii la condiţiile din toate celelalte ţări membre UE, în care nu există excepţii pentru nicio categorie profesională. Deoarece negocierea salariilor angajaţilor se face la valori nete, efectele resimţite de aceştia sunt practic inexistente, mai spun reprezentanţii "Siveco".

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din ţara noastră (AOAR) respinge ferm, ca nefondată şi nejustificată, măsura de a impozita suplimentar cu 5% veniturile angajaţilor din indus-tria de software, apreciind această măsură ca fiind una strict birocratică, lipsită de viziune economică şi caracteristica unei gândiri pe termen scurt şi foarte scurt.

AOAR reaminteşte specialiştilor din finanţe că în Uniunea Europeană preocuparea este de a reduce fiscalitatea pe forţa de muncă, în cadrul promovării dezvoltării durabile a ţărilor membre. AOAR apreciază recenta măsură de impozitare ca fiind inoportună, birocratică şi contrară intereselor de perspectivă a economiei româneşti. AOAR consideră că este cu atât mai puţin de înţeles această masură cu cât conform datelor Ministerului Economiei şi Finanţelor încasările la bugetul unic de asigurări de sănătate şi asigurări de stat sunt cu 36% mai mari în primele 5 luni ale anului 2008 comparativ cu primele 5 luni ale anului 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb