ÎN TRIMESTRUL AL DOILEA DIN ACEST AN "Creşterea noastră economică a depăşit aşteptările, ajungând la 6%"

C.P.
Ziarul BURSA #Companii / 3 octombrie 2016

Creşterea economică a ţării noastre a depăşit aşteptările, în trimestrul al doilea din acest an, ajungând la 6%, subliniază datele publicate de Banca Naţională a României (BNR), care arată că această cifră este rezultatul expansiunii consumului populaţiei şi investiţiilor, având impact asupra deficitului de cont curent.

Exportul net şi-a sporit contribuţia negativă la dinamica anuală a PIB, menţionează BNR, adăugând că, din perspectiva ofertei, sectorul serviciilor îşi menţine contribuţia determinantă la intensificarea activităţii economice.

"Pe ansamblul trimestrului II 2016, dinamica anuală a costurilor salariale unitare din industrie s-a menţinut la nivelul ridicat din trimestrul anterior, în condiţiile în care accentuarea ritmului de creştere a câştigurilor salariale a fost compensată de ameliorarea dinamicii productivităţii muncii", susţin specialiştii din Banca Centrală.

Rata anuală de creştere a creditului în monedă naţională s-a situat, în luna august, la 14,5% în termeni reali, în timp ce dinamica anuală a componentei în valută a rămas puternic negativă (-12,9%). Pe acest fond, ponderea în total a creditului în lei a crescut la 55,9%, faţă de un nivel minim de 34,6% în luna mai 2012. "Aceste evoluţii certifică îmbunătăţirea transmisiei politicii monetare, contribuind totodată la atenuarea riscurilor la adresa stabilităţii financiare", spune BNR.

Banca Centrală specifică: "Evaluările recente reconfirmă perspectiva rămânerii ratei anuale a inflaţiei în teritoriu negativ până la sfârşitul anului 2016. Aceasta este aşteptată să crească apoi gradual şi să revină în intervalul de variaţie al ţintei staţionare în a doua jumătate a anului 2017, pe fondul epuizării efectelor reducerilor cotei standard a TVA şi ale unor şocuri dezinflaţioniste globale, precum şi al manifestării presiunilor inflaţioniste ale cererii agregate şi ale costurilor salariale unitare".

Riscurile la adresa perspectivei inflaţiei provin din incertitudinile crescute atât din mediul intern, cât şi din cel extern.

Pe baza datelor disponibile în prezent şi în contextul acestor incertitudini sporite, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an şi continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar.

Consiliul de Administraţie al BNR a redus, vineri, rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit, de la 12% la 10%, începând cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2016. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei se menţine la nivelul de 8%.

În linie cu evoluţia anticipată, rata anuală a inflaţiei a crescut, în luna august 2016, cu 0,6 puncte procentuale faţă de luna anterioară, până la minus 0,2%, arată datele Băncii Naţionale a României. Acestea indică faptul că menţinerea ratei anuale a inflaţiei în teritoriul negativ s-a datorat evoluţiei preţurilor administrate, în condiţiile în care preţurile volatile şi cele ale produselor din tutun au înregistrat dinamici anuale pozitive.

Rata inflaţiei a crescut, în august, până la minus 1,8%, iar cea calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum a urcat la minus 1,4%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb