Veniturile Romtelecom şi Cosmote România, companii deţinute de operatorul grec OTE, au scăzut în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată în bilanţul financiar publicat de grupul elen.
Astfel, veniturile Romtelecom au cunoscut un declin de 4,9%, ajungând la un total de 148,7 milioane de euro, comparativ cu cele 156,3 milioane de euro raportate în trimestrul al doilea al anului trecut. În ceea ce priveşte compania de telefonie mobilă Cosmote România, scăderea a fost de doar 2,1 procente, totalul veniturilor înregistrate de companie în trimestrul al doilea fiind de 111,4 milioane de euro, raportat la cele 113,8 milioane de euro din aceeaşi perioadă a anului trecut.
• Romtelecom - venituri cu 7% mai mici în prima jumătate a anului
La semestru, Romtelecom a înregistrat o depreciere de 7% a veniturilor, faţă de cele raportate în prima jumătate a anului trecut, la 294,2 milioane de euro. În acelaşi trend se prezintă situaţia şi cu privire la profitul operaţional EBIT, care a cunoscut o scădere de 39,1% în trimestrul al doilea al anului 2013, ajungând la valoarea de 7 milioane de euro, comparativ cu cele 11,5 milioane de euro înregistrate în trimestrul al doilea din 2012.
Numărul clienţilor Romtelecom a crescut, la jumătatea anului 2013, în comparaţie cu un an în urmă, pe segmentele de televiziune şi internet, şi a scăzut în ceea ce priveşte telefonia fixă. Astfel, totalul abonaţilor la serviciile de televiziune a crescut cu aproximativ 7,3%, atingând un total de peste 1,295 milioane, iar clienţii de internet ai Romtelecom au atins pragul de 1,225 milioane, fiind mai mulţi cu aproximativ 56.000 (4,8%) faţă de perioada similară a anului trecut. Utilizatorii telefoniei fixe sunt mai puţini cu 4,9% la jumătatea acestui an, fiind în număr de 2,285 milioane.
De asemenea, OTE raportează că totalul cheltuielilor operaţionale ale Romtelecom a scăzut cu 3 procente în trimestrul al doilea, iar cel al cheltuielilor cu personalul cu 1%. Astfel, compania a înregistrat valori mai mici cu 17,1% ale profitului EBITDA, acesta atingând valoarea de 33,5 milioane de euro, specifică grupul elen.
Numărul angajaţilor Romtelecom, la sfârşitul lunii iunie, era de 7.233, în scădere cu 2,8 procente comparativ cu perioada similiară a anului trecut, când compania avea 7.438 de salariaţi.
• Anastasios Tzoulas, Romtelecom: "Am avut o poziţie financiară stabilă în trimestrul al doilea"
Directorul executiv financiar al Romtelecom, Anastasios Tzoulas, a declarat, conform unui comunicat de presă, că "Romtelecom a avut o poziţie financiară stabilă în trimestrul al doilea, în concordanţă cu strategia companiei de creştere a serviciilor de date şi televiziune". De asemenea, domnia sa susţine că Romtelecom şi-a menţinut tendinţa din anii precedenţi, aceea de a se concentra pe serviciile de divertisment.
Anastasios Tzoulas a mai spus: "Compania şi-a concentrat atenţia asupra pachetelor de servicii, ceea ce a dus la creşterea ratei de penetrare a serviciilor de internet în baza de clienţi de servicii de voce la aproape 55%, în timp ce serviciile TV au înregistrat o rată de penetrare de 57% din baza serviciilor de voce. Compania şi-a diversificat şi numărul de servicii de tip cloud, fiind operatorul preferat de câteva dintre cele mai importante companii care operează în România".
• Cosmote - creştere pentru indicatorii principali
Conform datelor OTE, în prima jumătate a anului 2013, Cosmote România a încasat 219,6 milioane de euro, cu 11,5 milioane (5%) mai puţin decât în primele 6 luni ale anului trecut, când compania a avut venituri de 231,1 milioane de euro.
În pofida scăderii veniturilor, Cosmote România a înregistrat o creştere cu un milion de euro (3,4%) a profitului EBITDA (câştiguri operaţionale înaintea dobânzilor, taxelor şi amortizărilor), acesta ajungând de la 29,1 milioane de euro, în trimestrul al doilea al anului 2012, la 30,1 milioane de euro în acest an.
Totodată, numărul clienţilor Cosmote România a cunoscut un trend descendent, acesta scăzând cu 6,1 procente în trimestrul al doilea al anului curent, spre deosebire de trimestrul al doilea din 2012. Astfel, de la 6,422 milioane de utilizatori, compania a ajuns la 6,033 de milioane. Dintre aceştia, 25,3% erau reprezentaţi de abonaţi, restul fiind posesori de cartele pre-plătite. Potrivit unui comunicat Cosmote, compania a cunoscut creşteri, în trimestrul al doilea al anului 2013, pe segmentul clienţilor business, numărul acestora majorându-se cu 17,1 procente faţă de trimestrul al doilea al anului 2012. Totodată, baza de clienţi 3G ai companiei a crescut cu 27,5% faţă de perioada similară a anului trecut.
De asemenea, Cosmote România arată într-un comunicat că ARPU (venitul mediu per utilizator) a scăzut cu 1,7% în semestrul întâi din 2013 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a scăderii valorii ARPU pentru apelurile primite, afectată de scăderea tarifelor de interconectare.
Referitor la rezultatele obţinute de Cosmote în prima jumătate a anului, în comparaţie cu cele ale primelor 6 luni din 2012, profitul EBITDA a scăzut cu 0,5 milioane de euro (1,1%), înregistrând un total de 54,5 milioane de euro, comparativ cu cele 55 de milioane de euro din 2012, iar marja de câştig a crescut cu un procent, de la 23,8%, la 24,8%.
Konstantinos Apostolou, şeful departamentului financiar al Cosmote România, a declarat: "Trimestrul al doilea din 2013 a fost definit de o constantă competiţie acerbă şi de praguri de reglementare care au avut un impact direct asupra business-ului. În ciuda acestor provocări, Cosmote România a continuat să facă progrese de la un trimestru la altul".
În trimestrul al doilea al anului curent, OTE Group a furnizat servicii de telecomunicaţii pentru aproximativ 15,6 milioane de clienţi din Europa de Sud-Est. Compania a înregistrat, în prima jumătate a anului, venituri de 1,96 miliarde de euro, în scădere cu 10%. OTE deţine, în România, Romtelecom, Cosmote România şi reţeaua de magazine Germanos.
• Fuziunea Cosmote România cu Romtelecom, din ce în ce mai aproape
La începutul lunii iunie, Nikolai Beckers, noul director general al Romtelecom şi Cosmote România, a declarat: "Fuziunea dintre Romtelecom şi Cosmote este de-abia la început, nici nu au fost stabilite etapele acestui proces, care nu se va încheia în perioada următoare. În opinia mea, logica economică a fuziunii celor două companii este evidentă. Este normal să le unim şi juridic, nu numai operaţional, pentru a avea un proces de business fluent, fără nicio întrerupere". Domnia sa a precizat, la vremea respectivă, că ambii acţionari implicaţi în fuziune, atât OTE, respectiv Deutsche Telecom, cât şi statul român vor vedea că acest proces va aduce plusvaloare.
În iulie, Guvernul a decis să vândă pachetul minoritar de acţiuni deţinut de stat în compania de telecomunicaţii Romtelecom. Întrebaţi ce se întâmplă, în acest context, cu proiectul fuziunii Romtelecom-Cosmote, reprezentanţii Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI), ne-au răspuns: "Nu excludem această fuziune. Consultanţii care ne vor asista în finalizarea privatizării Romtelecom vor alege cea mai bună soluţie".
Conform datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, Cosmote România este cea mai îndatorată entitate din piaţa operatorilor de telecomunicaţii din ţara noastră. Al treilea jucător de pe piaţa telefoniei mobile datora, la finele anului trecut, aproape 4 miliarde de lei.