Acţiunile "Armax Gaz" Mediaş, cotate pe piaţa Rasdaq, sub simbolul ARAX, au avut, în ultimele cinci săptămâni, o evoluţie comparabilă cu unele dintre cele mai lichide titluri de la Bursa de Valori Bucureşti. Acestea au câştigat peste 55% faţă de minimele realizate la sfârşitul lunii februarie, închizând săptămâna trecută la preţul de 0,05 lei/titlu, potrivit lui Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest".
În acelaşi timp, indicele Rasdaq-C, care arată evoluţia întregii pieţe, s-a apreciat cu 45%, iar indicele BET, care reflectă oscilaţia acţiunilor de la BVB, a crescut cu 50%.
"Titlurile ARAX sunt foarte lichide, fiind în mod constant printre cele mai tranzacţionate de pe piaţa Rasdaq", a declarat, pentru ziarul Bursa, doamna Antonela Badea, analist financiar la casa de brokeraj "Tradeville". Potrivit domniei sale, volumul de acţiuni tranzacţionate în ultimele 180 de zile reprezintă 33% din capitalul social al companiei, o pondere destul de ridicată în condiţiile în care free-floatul este de aproximativ 60%.
"Lichiditatea a fost impulsionată într-o oarecare măsură şi de programul de răscumpărare de acţiuni derulat de companie încă de anul trecut", a explicat doamna Badea, adăugând: "În cadrul acestui program, sunt cumpărate constant pachete de câte 300.000 -500.000 de acţiuni".
Programul de răscumpărare a unui număr maxim de 60,43 de milioane de acţiuni ARAX, reprezentând 10% din capitalul social al companiei, a fost aprobat de acţionarii "Armax", în Adunarea Generală din martie, anul trecut. La finele săptămânii trecute, Consiliul de Administraţie a propus acţionarilor modificarea preţului minim de răscumpărare a titlurilor ARAX de la 0,1 lei/acţiune la preţul de piaţă de la BVB din ziua efectuării achiziţiei. Acţionarii se vor pronunţa asupra acestei propuneri în AGA din 21 mai.
Săptămâna trecută, acţiunile ARAX au înregistrat, însă, atât o scădere a preţului, cât şi a interesului investitorilor, potrivit domnului Grigoraş. Scăderea preţului şi a volumelor tranzacţionate au survenit pe fondul aprecierilor foarte mari înregistrate de acţiunile ARAX într-o perioadă foarte scurtă de timp, a explicat brokerul de la "Intercapital Invest".
Analiştii subliniază că societatea are unele lipsuri regăsite şi la alte companii de pe segmentul Rasdaq, în ceea ce priveşte regulile de tranzacţionare.
"Ca şi alte companii listate pe Rasdaq, Armax Gaz nu excelează la capitolul transparenţă, iar ştirile despre această companie sunt relativ puţine, nefiind realizată o comunicare eficientă cu investitorii", a mai spus doamna Badea.
"De exemplu, nici până acum nu au fost publicate situaţiile financiare complete pentru 2008, ci o selecţie a acestora, iar pe website-ul companiei găsim foarte puţine informaţii pentru investitori, majoritatea fiind perimate", a adăugat analistul financiar.
În ciuda acestui lucru, perspectivele de dezvoltare ale companiei sunt, în general, bune, având în vedere că "Armax Gaz" are o cotă de piaţă de 60% în domeniul confecţiilor metalice şi echipamentelor pentru industria gazeiferă, potrivit doamnei Badea.
Domnia sa ne-a zis: "În contextul unui declin economic, restrângerea activităţii în toate sectoarele va afecta şi acest domeniu, însă într-o măsură relativ redusă. Cei doi mari jucători de pe piaţa gazelor, Romgaz Mediaş şi SNP Petrom, sunt, în acelaşi timp, cei mai importanţi clienţi ai ARAX. Deşi Petrom îşi va redimensiona bugetul de investiţii în acest an, programul de explorare şi producţie rămâne în prim-plan, mai ales că, recent, au fost descoperite noi zăcăminte de gaze, iar Romgaz intenţionează să pună în funcţiune circa 180 de sonde noi până în 2013".
Compania nu a rămas neafectată de criză, Mircea Simion Vescan, preşedintele-director general al societăţii, anunţând, la începutul acestui an, că va amâna o parte dintre investiţiile planificate pentru perioada următoare.
"Armax Gaz" Mediaş are o valoare de piaţă de 33,42 milioane de lei, potrivit preţului mediu de 0,052 lei/acţiune înregistrat joi. Mircea Simion Vescan are o deţinere de 39,42% din companie, restul de 60,57% fiind controlat de alţi investitor