Marea Barieră de Corali a Australiei a pierdut 50% din populaţia sa de corali în ultimele trei decenii, schimbările climatice fiind un factor cheie al perturbării recifelor, a constatat un nou studiu, citat de CNN.
Cercetătorii de la Centrul de Excelenţă ARC, din Queensland, nord-estul Australiei, au evaluat comunităţile de corali şi dimensiunea coloniilor lor pe lungimea Marii Bariere de Corali între 1995 şi 2017, constatând epuizarea practic a tuturor populaţiilor de corali, au spus aceştia marţi.
Recifele de corali sunt unele dintre cele mai vibrante ecosisteme marine de pe planetă - între un sfert şi o treime din toate speciile marine se bazează pe ele la un moment dat în ciclul lor de viaţă.
Marea Barieră de Corali, cel mai mare recif de corali din lume, acoperă aproape 133.000 de mile pătrate şi găzduieşte peste 1.500 de specii de peşti, 411 specii de corali duri şi alte zeci de specii.
"Am constatat că numărul coralilor mici, mijlocii şi mari din Marea Barieră de Corali a scăzut cu mai mult de 50% începând cu anii 1990", a raportat co-autorul Terry Hughes, un profesor distins de la Centrul de Excelenţă ARC pentru Studiile Recifurilor de Corali, într-o declaraţie.
Recifele sunt fundamentale pentru sănătatea ecosistemelor marine - fără ele, ecosistemele se prăbuşesc şi viaţa marină moare.
Dimensiunile populaţiei de corali sunt, de asemenea, considerate vitale atunci când vine vorba de capacitatea coralului de a se reproduce.
"O populaţie vibrantă de corali are milioane de corali mici precum şi mari - mamele mari care produc majoritatea larvelor", a declarat Andy Dietzel, doctorand la Centrul de Excelenţă ARC, într-o declaraţie, citată de CNN.
"Rezultatele noastre arată că capacitatea Marii Bariere de Corali de a-şi reveni este compromisă în comparaţie cu trecutul, deoarece există mai puţini copii şi mai puţini adulţi mari care se reproduc", a adăugat el.
Ea şi-ar putea pierde statutul de ansamblu înscris în Patrimoniul Mondial din cauza degradării sale, ce are drept cauză în principal recurenţa episoadelor de albire a coralilor, o consecinţă a schimbărilor climatice.
Albirea este un fenomen de degradare care se manifestă printr-o decolorare. El este cauzat de creşterea temperaturii apei care duce la îndepărtarea algelor simbiotice care conferă coralului culoarea şi nutrienţii.