ÎN URMA EVOLUŢIILOR POLITICE DIN ULTIMELE ZILE, BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 5,25%/an

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 mai 2012

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25% pe an, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale. Decizia vine după ce, pe parcursul a patru şedinţe consecutive, CA al BNR a redus rata dobânzii cu câte 0,25 puncte procentuale. Măsura a fost anticipată de către analişti după căderea Guvernului condus de către Mihai Răzvan Ungureanu, săptămâ-na trecută. Iniţial, analiştii înclinau către o nouă reducere. Vlad Muscalu, economist în cadrul "ING Bank", precizase că modificarea în jos a ratei dobânzii nu fusese luată în calcul în scenariul de bază al grupului financiar, în condiţiile în care următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare urmează să aibă loc pe data de 27 iunie, între data la care sunt programate alegerile locale, res-pectiv 10 iunie, şi luna în care urmea-ză să aibă loc alegerile parlamentare, respectiv noiembrie.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a explicat că, deşi, din punctul de vedere al evoluţiei inflaţiei, care urmează să se menţină în intervalul ţintit de către Banca Centrală, ar mai fi existat loc pentru reducerea ratei dobânzii de politică monetară, decizia de întreruperea ciclului de reduceri a fost determinată de evoluţiile politice şi electorale interne, peste care s-a suprapus contextul european nefavorabil, inclusiv cel privitor la restructurarea sectorului bancar.

Banca Centrală a mai decis şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii la pasivele instituţiilor de credit, în lei şi valută, se mai arată în comunicat. De asemenea, CA al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, care urmează să fie prezentat public pe data de 8 mai, potrivit comunicatului.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la nivelul de 2,4% în luna martie, de la 2,6% în luna precedentă şi 3,14% în ultima lună a anului trecut, informea-ză BNR. O tendinţă similară a înregistrat şi rata anuală a inflaţiei de bază CORE2 ajustat, calculată prin prin eliminarea din indicele preţurilor de consum a preţurilor adminis-trate, a celor volatile şi a preţurilor tutunului şi băuturilor alcoolice, care a ajuns la 2,03% în martie, de la 2,37% în decembrie 2011.

Creşterea medie a preţurilor în ultimele douăsprezece luni a fost însă de 4,5% luna trecută faţă de 5,8% în ultima lună a anului trecut.

Prognoza actuală reconfirmă perspectiva plasării ratei anuale a inflaţiei în intervalul de variaţie din jurul ţintei pe tot parcursul orizontului de prognoză, în pofida unui efect de bază statistic nefavorabil temporar anticipat pentru a doua parte a anului. Evoluţia recentă a indicatorilor macroeconomici relevă continuarea dezinflaţiei în linie cu prognozele băncii centrale, precum şi revigorarea moderată a activităţii de creditare, inclusiv ca efect al transmiterii semnalelor de politică monetară din ultimele luni. Se remarcă totodată persistenţa deficitului de cerere agregată şi încetinirea dinamicii exporturilor pe fondul înrăutăţirii pe termen scurt a perspectivelor creşterii economice la nivel european şi mondial, potrivit BNR.

Perspectivele pe termen scurt sunt însă marcate de fluctuaţiile sensibile ale apetitului pentru risc al investitorilor. Acestea sunt corelate cu modificările aşteptărilor legate de creşterea economică pe plan mondial şi cu efectele asupra economiilor Europei centrale şi de est ale începerii procesului de reducere a expunerilor de către unele instituţii de credit din UE, atrage atenţia Banca Centrală. Evoluţiile interne în context electoral, suprapuse elementelor menţionate anterior, pot amplifica volatilitatea mişcărilor de capital. Existenţa acestor riscuri şi incertitudini impune păstrarea unei atitudini prudente a ansamblului condiţiilor monetare în vederea ancorării eficace a anticipaţiilor şi pentru asigurarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu, se explică în comunicat.

Condiţiile monetare reale în sens larg au fost în permanenţă calibrate în vederea consolidării perspectivelor de menţinere durabilă a ratei inflaţiei în interiorul intervalului de variaţie din jurul ţintei, contribuind astfel la ancorarea eficace a anticipaţiilor şi la crearea premiselor pentru o creştere economică sustenabilă, precizează reprezentanţii BNR.

BNR reiterează că atingerea obiectivelor privind stabilitatea preţurilor şi cea financiară, în contextul continuării îndeplinirii angajamentelor convenite în cadrul acordurilor cu UE, FMI şi alte instituţii financiare internaţionale, este crucială pentru obţinerea unei creşteri economice durabile în cadrul unui mix echilibrat al politicilor macroeconomice.

CA al BNR reafirmă că BNR va continua să monitorizeze atent evoluţiile interne şi ale mediului economic global, astfel încât, prin adecvarea instrumentelor sale, să asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preţurilor pe termen mediu şi de menţinere a stabilităţii financiare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb