Mai multe percheziţii au fost efectuate de Parchetul din Munchen (sudul Germaniei) în sedii ale grupului Airbus din cauza unor suspiciuni de corupţie legate de contracte cu Arabia Saudită şi România, potrivit cotidianului german Suddeutsche Zeitung, în ediţia de ieri, citată de AFP.
Parchetul a confirmat aceste percheziţii care au avut loc în octombrie. Şi Airbus, fosta EADS, a confirmat existenţa unei anchete a justiţiei germane.
Suspiciunile de corupţie sunt legate de contracte de circa 3 miliarde de euro încheiate cu Arabia Saudită şi România pentru echipamente care asigură securitatea frontierelor, potrivit sursei citate.
Parchetul din Munchen anchetează mai multe persoane, iar aceste percheziţii au avut loc în sedii ale filialei germane a Airbus Defence and Space, la Ottobrunn şi Unterschleissheim, în apropiere de Munchen, precum şi în apropiere de Ingolstadt, Ulm şi Friedrichshafen, în sudul Germaniei, potrivit hotnews.ro.
Parchetul din capitala bavareză examinează în prezent transferuri de bani în valoare de mai multe milioane de euro.
În 2009, grupul a obţinut un contract de circa două miliarde de euro cu Arabia Saudită privind furnizarea de echipamente de supraveghere ultra-modern pentru supravegherea celor 9.000 de km de graniţă ai regatului.
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, anunţa, la sfârşitul lui noiembrie, că "majoritatea persoanelor care au semnat contracte în licenţele Microsoft e posibil să apară" şi în dosarul EADS şi că există "comisii rogatorii în derulare cu colegi din statele europene şi trebuie să ne coordonăm şi cu ei".
Contractul pentru securizarea frontierelor României a fost atribuit concernului EADS fără licitaţie, printr-o hotărâre a guvernului Adrian Năstase, la o valoare de aproape un miliard de euro.
Într-un articol publicat pe 25 octombrie, pentru ediţia germană a publicaţiei Huffington Post, jurnalistul Vlad Georgescu a scris că Elena Udrea, Ion Ţiriac, Ioan Rus, oameni importanţi din Germania, precum fostul cancelar Gerhard Schroder, ar fi implicaţi în dosarul EADS.
Candidatul la prezidenţiale din partea Partidului Mişcarea Populară (PMP), Elena Udrea, a menţionat la acea vreme că informaţiile relatate în afara ţării despre implicarea ei în dosarul EADS sunt "o intoxicare ajunsă în străinătate pe filiera Voiculescu".
Publicaţia relata că în afacerea EADS România s-au implicat mai mulţi oameni de afaceri importanţi, dar şi demnitari din Germania. "Pe lângă firme, că EADS Deutschland GmbH, Fujitsu Siemens Computers şi Microsoft, în această afacere apar şi nume precum Gerhard Schroder, Bodo Hombach, Ion Ţiriac şi Klaus Mangold, alături de cel al candidatei la preşedinţia ţării, Elena Udrea", potrivit huffingtonpost.de.
Din textul articolului reieşea şi modul în care aceste persoane ar fi acordat sprijin pentru ca statul român, prin Ministerul de Interne, să semneze un contract păgubos: "Cercetările DNA, iniţiate după ce obţinuse informaţii din partea FBI, deschid problema implicării lui Gerhard Schroder, Klaus Mangold şi Ion Ţiriac: ei au facilitat afacerea prin faptul că în acea perioadă purtaseră mai multe runde de discuţii la nivel guvernamental la Bucureşti".
Potrivit procurorilor, contractul EADS a fost semnat în anul 2004 de ministrul de interne Marian Săniuţă. Preţul iniţial a fost stabilit la 543 milioane de euro, dar a fost suplimentat, prin acte adiţionale, cu 200 milioane de euro. Procurorii DNA spun că multe dintre acte ar fi fost încheiate după ce mai mulţi foşti miniştri şi demnitari din MAI ar fi primit mită de câteva milioane de euro, se arăta în articol.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat tot în luna octombrie că s-ar bucura dacă "ar ieşi" şi dosarul EADS, în contextul evoluţiilor din dosarul Microsoft. El a precizat că şi dosarul EADS, atunci când va fi gata pentru lucru, va face o altă parte de radiografie a clasei politice româneşti.