ÎNCĂ O DEMITERE ÎN DOMENIUL FONDURILOR EUROPENE Nu am atras niciun ban din programul operaţional pentru pescuit

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 23 februarie 2012

Nu am atras niciun ban din programul operaţional pentru pescuit

Ministrul Agriculturii l-a demis pe directorul AM POP

Stelian Fuia, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale , a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a demis conducerea Autorităţii de Mangement pentru Programul Operaţional pentru Pescuit (AM POP). Motivul demiterii îl reprezintă faptul că AM POP nu a reuşit să atragă, până în prezent, nimic din fondurile disponibile, în valoare de 320 milioane euro, a precizat domnia sa. "Nu ne jucăm cu absorbţia fondurilor europene", a subliniat ministrul, care a adăugat că nu ţine pe nimeni cu forţa în Minister.

Gheorghe Văcaru, directorul general al AM POP, a fost demis, conducerea fiind asigurată de către Marie Sanda Pîrîianu până la organizarea unui concurs pentru ocuparea postului, a declarat Stelian Fuia. Domnia sa a precizat că noua conducere trebuie să prezinte, la Bruxelles, un plan pentru absorbţia fondurilor aflate la dispoziţia autorităţii.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi-a propus să atragă, în acest an, 2,5 miliarde euro, o ţintă pe care Stelian Fuia o consideră ambiţioasă dar realistă. "Trebuie să reuşim, deoarece de reuşita noas-tră depinde reuşita Guvernului (n.r. în atragerea de fonduri europene în valoare totală de 6 miliarde euro în acest an)", a declarat domnia sa.

MADR a atras, anul acesta, 502 milioane euro, a declarat ministrul. Alte 460 milioane euro urmează să fie decontate în prima săptămână din luna martie, ceea ce face ca ministerul să fie "în grafic" pentru atingerea ţintei de un miliard de euro pentru primul trimestru al acestui an, existând, chiar, posibilitatea să o depăşească, potrivit lui Stelian Fuia.

Cornelia Mihai, directorul general al Autorităţii de Mangement pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (AM PNDR), a precizat că 73 din cele 502 milioane euro atrase în acest s-au îndreptat către finanţarea proiectelor de investiţii, restul reprezentând subvenţii acordate fermierilor.

Una dintre priorităţile MADR o reprezintă crearea de locuri de muncă în mediul rural, potrivit ministrului de resort. Referitor la instalarea de servicii de broadband în spaţiul rural, domnia sa a adăugat că s-a creat o echipă mixtă între ministerul pe care îl conduce şi Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, cel care coordonează acest proiect, pentru mai buna sa gestiune.

O a doua prioritate a MADR pe care Stelian Fuia a enunţat-o constă în creşterea suprafeţei cultivate. Domnia sa a precizat că, deşi suprafaţa nelucrată a ajuns, anul trecut, la mai puţin de un milion de hectare, aceasta trebuie adusă în totalitate în circuitul agricol, fără să fie afectată, însă proprietatea privată. Ministrul a declarat: "Un teren agricol reprezintă atât o proprietate privată, cât şi un bun public, pentru că, dacă nu este lucrat, acest lucru îi afectează şi pe cei din jur, ca urmare a problemelor fitosanitare pe care le ridică". Propunerea pentru o taxă care să fie aplicată suprafeţelor nelucrate urmează să se afle pe masa Guvernului în două săptămâni, potrivit lui Stelian Fuia.

Cea de a treia prioritate a MADR prezentată de către domnia sa presupune demararea proiectului Camerelor Agricole, pentru care speră ca în luna mai a acestui an să aibă loc alegeri.

Pentru creşteri suprafeţei irigate, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale consideră esenţiale restructurarea Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), construirea canalului Siret-Bărăgan, luarea în calcul a utilizării de puţuri forate, impermeabilizarea magistralelor de irigaţii aflate în proprietatea statului, în condiţiile în care 40% din apă se pierde ca urmare a scurgerilor, precum şi găsirea de surse de energie ieftină, pentru că energia ridică cele mai mari costuri în procesul de irigaţie.

Scăderea taxei pe valoarea adăugată (TVA) la alimente nu figurează pe agenda Guvernului în acest an, a declarat Stelian Fuia. În condiţiile actuale nu poate să fie vorba despre o relaxare fiscală, a precizat domnia sa, adăugând că Valeriu Tabără, fostul Minis-tru de resort, a declarat că ar fi bine "ca TVA-ul la alimente să scadă de la 24% la mai sub 10%", fără să ofere detalii referitoare la orizontul de timp sau alte detalii ale unei astfel de măsuri.

Stelian Fuia intenţionează să blocheze cetăţenii străini să cumpere terenuri în ţara noastră şi începând cu ianuarie 2014. Potrivit tratatului de aderare al ţării noastre, în ţara noastră este interzisă achiziţia de terenuri străine de către străini persoane fizice până la 31 decembrie 2013, autorităţile noastre asumându-şi obligaţia ca, după această dată să liberalizeze piaţa, a declarat domnia sa.

Condiţiile meteorologice severe au creat pagube, însă nu unele substanţiale, potrivit Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Domnia sa a precizat că printre culturile afectare se numără 80 de hectare de sere în zona Işalniţa şi 250 de hectare de solarii din zona Matca.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bre, Pariianu e eminenta cenusie a "familiei". Se face ca lucreaza, dar a contractat proiecte doar pe spranceana. Acum a facut plinul o puteti "promova" la DNA sa explice cum a reusit sa uimeasca Comisia cu realizarile POP

    Functionarii MADR si conducatorii lor sunt reprezentantii caracatiţei politico-economice ce a pus stăpânire pe statul român.

    Vedeti lista cu cei care a primit finanaterea POP. Sunt firme ale unor traseisti politici, baroni locali, abonati la banii primariilor. Sunt cei care sug toata vlaga acestei tari din 89 si pana cum. s-au facut proprietari pe socitati ce le-au falimentat interpusii lor. Acum s-au momit la banii UE asa cum au jefuit pana acum. 

    Români, treziţi-vă, că am dormit destul!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb