Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru a organizat, în această săptămâ-nă, prima şedinţă, în noua componenţă, a Comitetului Regional de Evaluare Strategică şi Corelare (CRESC) Centru. În cadrul întâlnirii, au fost prioritizate şase proiecte, depuse de către instituţii ale administraţiei publice sau organizaţii neguvernamentale, pentru a fi finanţate prin Programul Operaţional Regional (POR) "Regio" 2007-2013.
Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, această reuniune a CRESC Centru a fost organizată pentru proiectele care au trecut de faza evaluării tehnice şi financiare. Cel mai important punct de pe ordinea de zi a şedinţei a constat în evaluarea strategică a şase proiecte depuse pe domeniile majore de intervenţie (DMI) 2.1, 3.2, 3.3 şi 5.1 ale Programului "Regio". Aceste proiecte au trecut de etapele de evaluare a conformităţii şi eligibilităţii, precum şi de evaluarea tehnică şi financiară.
Proiectele depuse
Proiectul de "Reabilitare şi modernizare a arterei principale a Oraşului Agnita" a fost depus pe DMI 2.1; "Creşterea eficienţei energetice la Căminul pentru persoane vârstnice "Dr. Carl Wolf" din Sibiu, prin izolarea termică parţială a clădirii şi modernizarea instalaţiei de încălzire a apei menajere" - pe DMI 3.2; iar "Reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii generale şi de turism în arealul turistic Mărginimea Sibiului - Valea Sebeşului (judeţele Sibiu şi Alba), modernizarea drumului de interes turistic DJ 106E pe tronsonul Jina - Şugag/ Valea Sebeşului/ DN 67C" - pe DMI 2.1. La acestea se adaugă "Modernizarea de străzi în Municipiul Târgu Mureş" - depus pe DMI 2.1; "Achiziţionare echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă şi pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, în Regiunea 7 Centru" - depus pe DMI 3.3; "Reabilitare Centru Istoric Traseul Estic, Traseul Sudic, Traseul Nordic Fortificaţia de tip Vauban - Alba Iulia - căi de acces, iluminat şi mobilier urban specific" - depus pe DMI 5.1.
Toate aceste proiecte au fost evaluate de către membrii CRESC Centru şi au obţinut calificative care le permit trecerea în următoarea etapă de verificare, în vederea finanţării, au anunţat oficialii ADR.
În finalul reuniunii, membrii CRESC au discutat despre corelarea proiectelor finanţate, sau finanţabile, de la nivelul Regiunii Centru, din fonduri publice, astfel încât să nu se ajungă la situaţia în care un anumit solicitant să aplice de două sau mai multe ori, pentru acelaşi tip de investiţie.
Planuri de viitor
Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR) Centru a adoptat, în unanimitate, proiectul de hotărâre prin care au fost aleşi noii reprezentanţi ai judeţelor în acest for regional şi cu două abţineri proiectul de hotărâre prin care s-a modificat componenţa CRESC Centru. Membrii CDR Centru au susţinut fără rezerve deciziile necesare în procedurile tehnice pentru impulsionarea dezvoltării regionale.
Astfel, tot în unanimitate, au fost adoptate proiectele de hotărâri care vizau aprobarea Planului de Comunicare al Organismului Intermediar, pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013, aprobarea Acordului de Parteneriat, inclusiv participarea financiară a ADR Centru la cofinanţarea proiectului "Dezvoltarea instrumentelor moderne de planificare în Regiunea Centru utilizând tehnologia GIS", precum şi avizarea Actului adiţional nr. 1 la Acordul Cadrul de Implementare a POR 2007-2013.
Şedinţa CDR Centru a mai adus în atenţia participanţilor raportul privind stadiul de implementare al POR 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru, până la sfârşitul lunii iulie 2008. Ordinea de zi a mai cuprins alte patru informări privind importanţa regulii N+3/N+2 pentru absorbţia fondurilor europene, dar şi proiectele regionale derulate de către ADR Centru.