Încălzirea globală, discuţii la nivel înalt şi manifestaţii de stradă

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii / 4 decembrie 2018

Încălzirea globală, discuţii la nivel înalt şi manifestaţii de stradă

Oamenii au început să conştientizeze importanţa luptei împotriva încălzirii globale. Zeci de mii de persoane au manifestat la Bruxelles făcând apel la guverne să respecte angajamentele luate în ceea ce priveşte limitarea schimbărilor climatice.

Acesta a fost cel mai mare marş privind climatul ce a avut loc vreodată la Bruxelles, conform organizatorilor, care estimează că aproximativ 65.000 de persoane au participat la demonstraţie, majoritatea pe biciclete.

Manifestanţii, purtând pancarte, au scandat mesaje prin care le cereau res-ponsabililor politici să facă mai mult pentru a asigura un viitor mai "verde''. "Politicieni, unde sunteţi? Trebuie să fiţi împreună cu noi, poporul. Nu există o planetă B'', s-a scandat. Premierul Belgiei, Charles Michel, a calificat marşul drept "un succes formidabil'' şi a promis să susţină "obiectivele ambiţioase'' ale conferinţei ONU privind climatul, care s-a deschis duminică în oraşul polonez Katowice. Delegaţi din aproape 200 de ţări au dat startul la două săptămâni de discuţii pentru a încerca să rezolve diviziunile politice la cea mai importantă adunare ONU privind încălzirea globală de când a fost semnat acordul de la Paris din 2015, informează news.ro. Aşteptările sunt scăzute în ceea ce priveşte şansele ca negocierile din Katowice (Polonia) să fie suficiente pentru a rezolva problemele publicate în rapoarte în ultimele săptămâni privind gravitatea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Patricia Espinosa, responsabil al ONU privind climatul, şi-a manifestat îngrijorarea: "Consecinţele schimbărilor climatice nu au fost niciodată atât de grave. Această realitate ne spune că trebuie să facem mai mult. Conferinţa ONU trebuie să facă aceasta posibil''. Prim-ministrul din Fiji, Frank Bainimarama, a deschis conferinţa ONU şi l-a numit pe Michal Kurtyka, ministrul adjunct al Mediului din Polonia, drept preşedinte al discuţiilor. "Va trebui ca toţi să ne arătăm creativitatea şi flexibilitatea", a declarat Kurtyka. Polonia găzduieşte pentru a treia oară o conferinţă ONU privind schimbările climatice, însă ţara rămâne dependentă de cărbune. Cărbunii sunt sursa a 80% din energia Poloniei şi reprezintă o sursă importantă de locuri de muncă. Tensiunile sunt la un nivel foarte ridicat înaintea discuţiilor. Brazilia şi-a retras promisiunea de a găzdui conferinţa ONU de anul viitor privind clima, iar SUA şi-au reexprimat la summit-ul G20 din Argentina decizia de a se retrage din acordul de la Paris şi angajamentul de a folosi toate resursele de energie. Ceilalţi membri G20, inclusiv China, ţara care poluează cel mai mult la nivel global, şi-au reafirmat angajamentul faţă de implementarea acordului de la Paris. Discuţiile de la Katowice au loc înaintea unui termen limită de la sfârşitul lui 2018 pentru crearea "unui set de reguli" care să ofere detalii privind termenii stabiliţi la Paris şi să ajute la îndeplinirea obiectivului de a limita creşterea temperaturilor globale între 1,5 şi 2 grade Celsius. În cadrul celei de-a 21-a Conferinţe ONU, desfăşurată în decembrie 2015 la Paris, s-a ajuns la concluzia că, până la sfârşitul acestui secol, creşterea temperaturii trebuie limitată până la doar 2 grade, iar suma necesară pentru aplicarea măsurilor, care să permită atingerea acestui obiectiv, se ridică la aproximativ 100.000.000.000 de dolari.

Banca Mondială investeşte 200 de miliarde de dolari

Prima veste bună dinspre conferinţa ONU a sosit chiar în a doua zi a dezbaterilor. Banca Mondială va investi în jur de 200 de miliarde de dolari pentru a finanţa acţiuni privind schimbările climatice între 2021 şi 2025, ajutând astfel ţările să se adapteze la efectele încălzirii globale şi să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, scrie The Guardian. Suma este de două ori mai mare decât ce a fost stabilit la acordul din Paris în 2015. Jim Yong Kim, preşedintele Băncii Mondiale, a declarat că persoanele cele mai sărace şi vulnerabile se află în cele mai mari pericole şi a făcut apel către alte instituţii financiare să urmeze exemplul Băncii: "Ne mobilizăm să facem mai multe, într-un ritm mai rapid în privinţa climei şi facem apel către comunitatea globală să facă la fel. Ajutăm ţările şi comunităţile să preia controlul pentru a construi un viitor mai sigur şi mai rezistent la schimbările climatice".

În 2018, Banca Mondială a alocat 20,5 miliarde de dolari pentru schimbările climatice, ajungând astfel la suma propusă în 2015 la Paris. Totuşi, instituţia a hotărât că este nevoie de mai mult. Principalul scop va fi adaptarea la efectele schimbărilor climatice care sunt deja inevitabile. Din cele 200 de miliarde, jumătate vor veni direct de la Banca Mondială iar cealaltă jumătate vor fi împrumuturi sau alte forme de asistenţă de la diferite filiale ale grupului Băncii Mondiale, care au ca scop să mobilizeze mai multe finanţări din sectorul privat. De exemplu, unele fonduri vor ajuta la furnizarea unor sisteme de avertizare şi prognoze meteo de înaltă calitate, care vor putea ajuta 250 de milioane de persoane din 30 de ţări aflate în curs de dezvoltare să se pregătească de fenomene meteorologice extreme. Alte fonduri vor merge către agricultura de "smart", care este adaptată mai bine la schimbările meteorologice care sunt aşteptate, astfel fiind protejată producţia alimentară în ţările cel mai grav afectate. De asemenea, va ajuta la protejarea a 120 de milioane de hectare de păduri. Andrew Steer, preşedintele Institutului Mondial al Resurselor, a declarat că aceste angajamente curajoase şi ambiţioase vor trans-mite un semnal puternic către sectorul privat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb