ÎNCEPÂND DE ASTĂZI Piperea: "Contractele de credit nu mai sunt titluri executorii"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 martie 2017

Piperea: "Contractele de credit nu mai sunt titluri executorii"

Legea care modifică textul Codului de procedură civilă prevede că "înscrisurile sub semnătură privată sunt titluri executorii, numai dacă sunt înregistrate în registrele publice"

Reprezentanţi din sectorul bancar spun că băncile nu vor fi afectate şi invocă OUG 99/2006

Contractele de credit nu mai sunt titluri executorii, începând de astăzi, atrage atenţia avocatul Gheorghe Piperea, care ne-a spus că acest lucru este prevăzut în legea ce modifică textul Codului de procedură civilă.

Legea 17/2017 de aprobare a OUG 1/2016 pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă modifică articolul 641 din cod, după cum urmează: "Înscrisurile sub semnătură privată sunt titluri executorii, numai dacă sunt înregistrate în registrele publice, în cazurile şi condiţiile anume prevăzute de lege. Orice clauză sau convenţie contrară este nulă şi considerată astfel nescrisă".

Iniţial, articolul 641 din Codul de procedură civilă sublinia: "Înscrisurile sub semnătură privată sunt titluri executorii numai în cazurile şi condiţiile anume prevăzute de lege. Orice clauză sau convenţie contrară este nulă şi considerată astfel nescrisă".

Avocatul Piperea ne-a declarat: "În acest moment, contractele de credit nu sunt înscrise în niciun registru public, iar în lipsa unui astfel de registru ele nu mai pot fi titluri executorii. Atenţie, nu trebuie să confundăm contractele de credit cu cele de ipotecă. Contractele de ipotecă mobiliară şi cele imobiliare sunt înregistrate în Arhiva Electronică şi, respectiv, la Cartea Funciară. Însă, dacă băncile vor încerca să execute valori în baza contractelor de ipotecă, atunci se va putea executa doar ipoteca şi, mai mult decât atât, doar valoarea ce reiese în urma reevaluării ipotecii.

Contractele de credit nu sunt înregistrate nicăieri, iar acestea nu mai pot fi titluri executorii. De aceea, din acest moment nu mai pot fi demarate proceduri de executare în baza contractelor de credit. În caz contrar, ele vor fi nule de drept". În opinia specialistului, variantele sunt două - să fie publicate toate contractele de credit într-un astfel de registru sau să se meargă în instanţă pentru executare.

Legea este valabilă pentru executările viitoare sau în curs, inclusiv în cazul contractelor deja existente, ne-a mai spus domnia sa, adăugând că norma este una de procedură şi are aplicabilitate imediată.

Specialişti cu experienţă în domeniul bancar ne-au confirmat că, în acest moment, nu există un registru public unde să fie înregistrate contractele de credit. Aceştia consideră că, probabil, "această reglementare a fost făcută ca să limiteze abuzurile care au avut loc în materie de executare, din motive subiective".

Reprezentanţi din piaţa bancară susţin că noua lege nu afectează sectorul şi invocă articolul 120 din OUG 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului.

Acesta arată: "Contractele de credit, inclusiv contractele de garanţie reală sau personală, încheiate de o instituţie de credit constituie titluri executorii".

Gheorghe Piperea contrazice, însă, opinia surselor citate, menţionând că "fiecare titlu executoriu are legea lui, dar s-a făcut această precizare, în Legea 17, tocmai pentru că, printre altele, contractele bancare constituie titluri executorii": "De ce ar mai fi fost nevoie de această precizare dacă se mergea în continuare pe legea veche? Judecătorii sunt cei mai importanţi, pentru că ei trebuie să se uite cu mare atenţie la titlurile executorii".

Fostul senator ALDE Cristiana Anghel a depus, anul trecut, un proiect de lege care viza faptul că nu mai pot fi titluri executorii contractele de credit încheiate de bănci şi IFN-uri. Această iniţiativă legislativă a fost, însă, respinsă recent.

În ocazie, doamna Anghel s-a arătat indignată de decizia foştilor săi colegi şi ne-a precizat: "Contractele de credit nu ar trebui să fie titluri executorii, nici la bănci, nici la IFN. Iniţial, reglementarea aceasta pe care eu am dorit să o abrog privea doar Banca Naţională a României şi, în principiu, ea viza un lucru corect. Dar s-a translatat şi la băncile private. Cum să aibă băncile private contracte executorii?

Nici măcar nu m-au chemat în Comisie, când au respins proiectul legislativ, ca să-mi spun punctul de vedere. Sunt foarte supărată, pentru că toate iniţiativele mele legislative împotriva mafiei financiare din ţară au picat pe bandă rulantă pentru interese persoanele, deoarece nu sunt acolo ca să-mi susţin cauza".

Menţionăm că doamna Anghel s-a retras din ALDE, la finalul lunii ianuarie a acestui an.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Dar falsul in declaratii sub semnatura privata de genul celor facute de Robu cu creditele in cascada sau de Scarlat cu declararea in fals a starii civile pentru obtinerea unui credit, cum sunt Piperash? Ah, tot infractiuni, bun ne-am inteles. Intre timp vad ca ciracii de la motul GCCC spala putina cu viteza si cu buzunarele burdusite de bani. Mari luptatori, nu am ce zice:))))

    1. Oare ce-or mai fi scriind coldniuz-ul lui Ghe. Pe. si contrabanci-ul. Spanu ca multe sperante intru dreptate s-au legat de adevarurile zguduitoare ce urmau sa fie deversate acolo?

    Normal e sa mearga in instanta.

    Domnule Piperea. Sunteti avocat, dar interpretati totusi incorect modificarea legii. Nu pentru ca nu ati sti adevarul, ci fiindca din cine stie ce motive, vreti sa manipulati.

    Textul modificat spune "Orice clauză sau convenţie contrară este nulă şi considerată astfel nescrisă". Deci doar clauzele sau conventiile respective sunt considerate nule. Dumneavoastra ne spuneti ca contractele vor fi nule in intregime: 

    "Contractele de credit nu sunt înregistrate nicăieri, iar acestea nu mai pot fi titluri executorii. De aceea, din acest moment nu mai pot fi demarate proceduri de executare în baza contractelor de credit. În caz contrar, ele vor fi nule de drept".

    1. "Contractele de credit nu sunt înregistrate nicăieri, iar acestea nu mai pot fi titluri executorii. De aceea, din acest moment nu mai pot fi demarate proceduri de executare în baza contractelor de credit. În caz contrar, ele vor fi nule de drept"

      Aici dl. Piperea se referea la nulitatea procedurilor de executare si nu la nulitatea contractelor de credit.  

      ...dl.Piperea in sine fiind o nulitate.

    Potrivit noului cod civil, contractele de inchiriere sunt titluri executori daca sunt inregistrate la administratia financiara. Nici ele nu sunt inregistrate in niciun registru de publicitate. Sa intelegem ca prin modificarea art. 641 din codul de procedura civila ar disparea caracterul executoriu al acestor contracte? In acest caz, mai are rost sa inregistram contractele de inchiriere la administratia financiara daca tot trebuie sa mergem in instanta pentru obtinerea titlului executoriu pentru plata chiriei sau pentru evacuarea chiriasului la expirarea contractului?

    Referitor la contractele de credit incheiate de institutiile bancare, in ipoteza in care creditorul este nevoit in baza art. 641 C.p.civ. sa mearga in instanta ca sa-si obtina titlul executoriu si instanta ii da castig de cauza, consumatorul (caci el este protejat) va fi nevoit sa suporte si cheltuielile de judecata care nu sunt mici pe langa cheltuielile de executare.

    In opinia mea, completarea art. 641 este inutila intrucat debitorul are posibilitatea pe calea contestatiei la executare (art. 713 alin 2 c.p.civ.) sa conteste si titlul in baza caruia se realizeaza executarea.  

    Nici nu mai stii ce sa faci/crezi. Nu sunt de acord cu aceasta decizie.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb